Babacan'ın son çabaları
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, yarın yapılacak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyelik seçimleri öncesinde New York'taki temaslarına devam ediyor. İzlanda ve Avusturya ile yarışan Türkiye'nin seçimlerden galip çıkması için oy kullanan ülkelerin üçte ikisinin oyunu alması gerekiyor.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, seçimlerden bir gün önce daha önce görüşme imkanı bulamadığı ülkelerin BM daimi temsilcileriyle bir araya geliyor.
BM Genel Kurulu'nda yarın yapılacak seçimlerde Türkiye'nin Batı Avrupa grubundan İzlanda ve Avusturya'ya karşı verdiği mücadeleden galip çıkması için oy kullanan ülkelerin üçte ikisinin oyunu alması gerekiyor.
Seçimlerde ülkelerin daimi temsilcileri oy kullanacakları için Babacan ve Dışişleri Bakanlığı heyetinin New York'taki temasları önem taşıyor.
Diplomatik kaynaklar, Türkiye'ye şimdiye kadar Asya, Afrika, Pasifik, Latin Amerika ve Karayipler bölgeleri ülkelerinden destek geldiğini belirtmişlerdi.
BM Genel Kurulunda yerel saatle sabah 10.00'da (TSİ 17.00) başlayacak oylama, Türkiye'nin yer aldığı gruptan iki ülkenin kullanılan oyların üçte ikisini alıncaya dek devam edecek.
Seçimlerde BMGK'ya Türkiye'nin yer aldığı Batı Avrupa grubundan 2, Latin Amerika ve Karayipler'den 1, Asya grubundan 1 ve Afrika bölgesinden 1 olmak üzere toplam 5 üye seçilecek.
192 üyeli BM Genel Kurulunda yarın yapılacak seçimler öncesinde BM kulislerinde İzlanda'nın küresel mali krizin ardından ekonomisinin büyük zarar gördüğü için bir ölçüde şansını kaybettiği konuşuluyor.
İzlanda'nın BM Daimi Temsilcisi Hjalmar Hannesson yaptığı açıklamada, ülkesinde yaşanan ekonomik zorlukların BMGK'ya girme şansını nasıl etkileyeceğini gerçekten bilmediğini belirterek ''Bu küresel bir kriz ve küresel bir sorun, biz küresel pazarda aktif bir oyuncuyuz'' demekle yetindi.
Asya grubunda ise Japonya'ya karşı yarışacak İran'ın şansının pek fazla olmadığı konuşuluyor. Aslında BMGK'nın daimi üyesi olmaya çalışan Japonya ise daha önce Konsey'e 9 kez geçici dönemlerde seçilmiş güçlü bir BM üyesi.
Afrika bölgesinde Uganda, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde ise Meksika bölgelerinin tek adayı olarak seçimlere girecek.
Dolayısıyla asıl mücadelenin Türkiye'nin yer aldığı Batı Avrupa grubunda yaşanması bekleniyor. Bu gruptan bu yılın sonunda Belçika ve İtalya ayrılıyor ve onların yerine 3 adaydan sadece 2'si seçilecek.
Yarınki seçimlerde Konsey'de 2 yıl süreyle görev yapmak için toplam 5 geçici üye seçilecek. BMGK'nın daimi üyeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) ise veto hakkına sahip oldukları için Konsey'de güçlü bir role sahipler.
Konsey'in diğer 5 geçici üyesi ise (Libya, Burkina Faso, Kosta Rika, Vietnam ve Hırvatistan) bir yıl daha görevlerine devam edecekler.
Yeni üyeler 2009-2010 döneminde iki yıllığına Konsey üyesi olacaklar.
Babacan'ın açıklamları
Ayrıca, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İran'ın nükleer programı meselesiyle ilgili olarak Türkiye'nin hem Batılı devletlerin ve hem İran'ın hassasiyetlerini anladığını ve iki tarafın da Türkiye'nin sorunun çözümü için devreye girmesini istediğini söyledi.
Reuters'a mülakat veren Dışişleri Bakanı Ali Babacan, mülakatta Türkiye'nin Batılı devletler ile İran arasında İran'ın nükleer programı meselesinden kaynaklanan sorunu çözmek için anahtar rol oynayabileceğini vurgulayarak, hem İran'ın, hem de Batılı devletlerin sorunun diplomatik çabalarla çözülmesi için Türkiye'nin devreye girmesini istediğini belirtti.
Türkiye'nin bu kapsamda iki tarafın da hassasiyetlerini anladığını vurgulayan Babacan, Türkiye'nin (üyeliğe seçilirse) İran'a karşı yaptırımların BMGK'da masaya gelmesi durumunda nasıl davranacağının sorulması üzerine şöyle konuştu:
''Öncelikle biz bölgemizde nükleer silahlara karşıyız, o çerçevede tabii ki Türkiye İran'ın nükleer silaha sahip olmasını desteklemiyor. Ama öte yandan bu konunun diplomasi ve diyalog yoluyla çözülebileceğine ve çözülmesi gerektiğine inanıyoruz.''
Babacan, İran'ın nükleer programından kaynaklanan meselede iki tarafın da Türkiye'nin devreye girmesini adı konmuş bir rol olmasa da istediklerini belirterek, ''Bizim iki taraftaki hassasiyetleri anlayan bir ülke konumunda olduğumuzu söylemem gerek'' dedi.
Türkiye'nin 1961 yılından bu yana BMGK'da yer almadığını anımsatan Babacan, Türkiye'nin Konsey'de 10 geçici üyeye tahsis edilen koltuklardan birini alma yolundaki çabalarında destek elde ettiğini de belirtti.
Türkiye'nin 2009-2010 BMGK geçici üyelik seçimlerinde İzlanda ve Avusturya'ya rakip olduğunu söyleyen Babacan, ''Bu gizli oylama ve bizim çabalarımızı son güne, son saate ve son dakikalara kadar sürdürmemiz önemli olacak'' diye konuştu.
Babacan, Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimle temaslar ve terör örgütü PKK ile mücadele konusunda da şunları söyledi:
''(Yerel yönetimin) Onların hem sözleriyle, hem de filleriyle terörle mücadelede samimiyetle işbirliği yaptıklarından emin olmak zorundayız. Beklentimiz budur.''
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı