'Bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını destekliyoruz'
ABD Başkanı Barack Obama, İsrail ziyaretinin ikinci gününde Kudüs'teki İsrail müzesini ziyaret etti. Müze ziyaretinin ardından da Obama, Mahmud Abbas ile bir araya geldi. Obama, ''ABD bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını destekliyor'' dedi.
Üç günlük Ortadoğu gezisine dün İsrail'den başlayan ABD Başkanı Barack Obama, ziyaretinin ikinci gününde Ramallah'a geldi. Filistin Devlet Başkanlığı Sarayı ''Mukata''ya Kudüs'ten helikopterle gelen Obama'yı, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas resmi törenle karşıladı. Kırmızı halıda yan yana yürüyen iki lider, ulusal marşların çalınmasının ardından, tören kıtasını selamlayarak ikili görüşmeye geçti.
Obama ve Abbas'ın, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Abbas, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Obama ile görüşmesinin ana gündem maddesinin İsrail hapishanelerindeki 4 bin 611 Filistinli tutuklunun serbest bırakılması olacağını belirtmiş, ABD Başkanı'ndan bu konuda İsrail'e baskı yapmasını isteyeceğini söylemişti.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistinlilerin, Yahudi yerleşimciler konusundaki tutumunun kesinlikle değişmediğini söyledi.
Abbas, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından Filistin Devlet Başkanlığı Sarayı'nda düzenlenen ortak basın toplantısında, Obama ile görüşmesinde, Yahudi yerleşimcileri konusunu ele aldıklarını ve bu meseleyi çözüme nasıl kavuşturacaklarına ilişkin düşüncelerini aktardıklarını kaydetti.
Mahmud Abbas, görüşmede, İsrail ile barışın, şiddet, işgal, yerleşim birimleri, göz altılar veya mülteci haklarının inkarı yoluyla sağlanamayacağını dile getirdiğini ifade ederek, "yasadışı" olarak değerlendirdikleri Yahudi yerleşimciler meselesinin, iki devletli çözümün önündeki engel olduğunu söyledi.
Abbas konuşmasında, İsrail hükümetinin Yahudi yerleşimciler meselesini anlamasını, bu konuda çok farklı düşünceleri dinlemesini ümit ettiğini ifade ederek, Obama ile yaptıkları ikili görüşmenin olumlu geçtiğini, görüşmede başkenti Doğu Kudüs olan, 1967 sınırlarına dayalı barışa hazır oldukları görüşünü yinelediğini bildirdi.
Öte yandan, Filistin televizyonlarında görüşmeden sonra yorum yapan analistler, ziyaretin ardından İsrail ve Filistin arasında barış konusunda bir ilerleme olacağı beklentisi taşımadıklarını söylediler.
'ABD bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını destekliyor'
Obama ile Abbas, Filistin Devlet Başkanlığı Sarayı'nda iki saati aşkın süre görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenledi. ABD Başkanı Obama, burada yaptığı konuşmada, 5 yıl önce geldiği Ramallah'ı tekrar ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu, ziyareti sırasında hem şehirdeki ilerlemeyi hem de zorlukları görme fırsatı yakaladığını söyledi.
Obama, ''Ramallah'a döndüm, çünkü ABD bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını destekliyor. Filistinliler, işgalin son bulmasını, özgürce ve güvende hissederek hareket ve seyahat etmeyi hak ediyor. Filistinliler, haklarına saygı duyulduğu, yarının bugünden daha iyi olacağı bir geleceği hak ediyor'' diye konuştu.
''Filistinliler, kendilerine ait bir devleti de hak ediyor'' diyen Obama, Mahmud Abbas ile Başbakan Selam Feyyad'ın Filistin'de kurumların inşa edilmesi sürecinde gösterdikleri çabaları övdü.
Obama, ABD'nin, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinlilerin yaşam şartlarını iyileştirmek için destek veren en büyük donör olduğunu da kaydetti. Filistin yönetiminin yolsuzlukla mücadelede artık daha etkin ve daha şeffaf bir rol oynadığını belirten Obama, Filistin güvenlik güçlerinin de daha profesyonel hale geldiğini ifade etti.
Bu ilerlemelerin, mevcut zorlayıcı şartlara rağmen başarıldığına dikkati çeken Obama, ''Bütün bunlar Gazze'deki pek çok Filistinlinin çektiği acıya tezat oluşturuyor, çünkü Hamas şiddete son vermek istemiyor'' diye konuştu.
''Filistin'i yukarılara çıkarmak yerine, İsrail'i parçalara ayırmak'' niyetinde olanların bulunduğuna işaret eden Obama, ABD'nin Filistin'e desteğinin süreceğini, ek bir yardım sağlanmasını öngördüklerini belirtti.
Obama, ''Bunları, geleceğin Filistin devletine yapılan yatırımlar olarak değerlendiriyoruz'' dedi.
'Barıştan vazgeçemeyiz'
Abbas'la görüşmesine ilişkin olarak Obama, ''Sayın Abbas'a, ABD'nin, Filistin ve İsrail halklarından oluşan iki devlet vizyonunu gerçekleştirme yönündeki bağılığını tekrarladım'' dedi. Obama, İsrail'in yanında Filistinlilerin evi olan bağımsız ve yaşayabilir bir Filistin devletini öngördüklerini söyledi.
''Bunu başarmanın tek yolu, tarafların kendi aralarında doğrudan görüşmeleri yürütmelerini sağlamak. Bu işin kısa bir yolu yok'' diyen Obama, önlerindeki zorlu konuları, devam eden yerleşim faaliyetleri, Filistinli tutuklular ve Kudüs'teki kutsal yerlere giriş olarak sıraladı. ''Mesajım şu; vazgeçemeyiz, ne kadar zor olursa olsun barıştan vazgeçemeyiz'' dedi.
Her iki tarafın da üzerinde uzlaşabileceği adımları tespit etmek için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Obama, ''Mevcut durum ne kadar zor da olsa, yönetimim çaba göstermeye devam edecek. Barış arayışından vazgeçemeyiz. Tehlikede olan çok şey var. Eğer başaracaksak, şimdiye kadar ilerleme getirmemiş bazı formül ve alışkanlıklardan kurtulmalıyız '' dedi.
''İki halk ve iki komşunun barış içinde yaşaması hedefimize ulaşacağımıza eminim'' diye konuşan Obama, genç Filistinlilerin gelecek için umutları olduğunu vurguladı. Obama, ''Vazgeçemeyiz, çünkü genç Filistinliler ve İsraillilerin bir geleceğe ihtiyacı var'' dedi. Barack Obama, ''Değişim zaman alır, ama mümkündür'' ifadesini kullandı.
'Yerleşim yerleri katkı sağlamıyor'
İki tarafla da görüştükten sonra süreçle ilgili ne düşündüğünün ve İsrail'in Batı Şeria'da yürüttüğü yerleşim faaliyetlerine ilişkin görüşünün sorulması üzerine Obama, yerleşim konusuna rağmen iki devletli çözümün mümkün olduğuna inandığını söyledi.
''Eski sorunlara barışçıl çözümler bulmak ve her iki taraf için yeni olanaklar yaratmak adına bu elimizdeki en iyi ve de tek şans'' diyen Obama, her iki tarafın da girişimci ruha sahip olduğunu ve bölge ekonomisinin kalkınmasına katkı sağlayabileceğini ifade etti.
Sürecin zor ancak mümkün olduğunu yineleyen Obama, doğrudan müzakerelerin yeniden başlatılmasının öneminin altını çizdi.
Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetinin süreçteki sorunlardan biri olduğunu ifade eden Obama, konuyu İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de görüştüğünü belirterek, ''ABD'nin politikası şudur; devam eden yerleşim faaliyetlerinin barış sürecine katkı sağladığını, uygun olduğunu, süreci ileriye taşıdığını düşünmüyoruz'' dedi.
'Müzakerenin anlamı olmaz'
Sorunun hemen çözülemeyeceğine işaret eden Obama, ''Öte yandan, doğrudan müzakerelerin, ancak her konu çözüme kavuşturulduktan sonra başlatılması beklenirse, o zaman müzakerenin anlamı olmaz'' ifadesini kullandı.
Yerleşim faaliyetleri ve barış sürecine ilişkin bir başka soru üzerine Obama, ''Eğer konuşmaya başlamak için bile her şeyin doğru olmasını beklersek, konuya daha geniş olarak hiçbir zaman bakamayız'' diyerek, sorunların temelindeki iki önemli noktanın, Filistinlilerin egemenliği ve İsrail'in güvenliği olduğunu vurguladı.
Yerleşim faaliyetlerinin de önemli bir konu olduğunu kaydeden Obama, egemenlik ve güvenlik konularının çözülmesinin, yerleşim sorununu da çözeceğini belirtti.
Tarafların karşılıklı güven tesisinin önemine de değinen Obama, her iki tarafın da görüşlerini almayı sürdürdüğünü, ABD'ye döndüğünde edindiği gözlemleri ilgililerle değerlendireceğini söyledi.
Obama'nın ziyareti sırasında füze saldırıları devam etti
İsrail Devlet Radyosu, Gazze'den fırlatılan 4 füzenin, İsrail'in Sderot kentine düştüğünü, olayda can kaybı olmadığını bildirdi. Gazze Şeridi'nden fırlatılan 4 roketin İsrail'in güneyine düştüştüğünü duyuran İsrail Devlet Radyosu, herhangi bir yaralanma veya can kaybının yaşanmadığı belirtti. Gazze'den fırlatıldığı iddia edilen roketlerden birinin Sderot'ta bir evin bahçesine düştüğü ve ağır hasar verdiği kaydedildi. Diğer roketin ise Shear Yashuv bölgesine düştüğü ifade etti edildi.
Radyo, saldırının Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından kınandığını, İsrail insansız hava araçlarının bölgede keşif uçuşu yaptığını aktardı. Füze saldırısını üstlenen olmazken, Batı Şeria'daki Filistin yönetimi, Ramallah kentini ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyareti boyunca ''güvenlik bölgesi'' ilan etmiş, İsrail yönetimi de ziyaret dolayısıyla ülkedeki güvenlik önlemlerini arttırmıştı.
İlgili haber için tıklayınız
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama