Bağışlanan organlar 7 kişiye hayat verdi

Diyarbakırda beyin ölümü gerçekleşen 2 kişiden alınan organlar 7 hastaya nakledildi.

Yayınlanma: 19.07.2012 - 12:37
Abone Ol google-news

İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Sait Avar, düzenlediği basın toplantısında, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde son 15 günde beyin ölümü gerçekleşen iki hastanın organlarının, bölge koordinasyon merkezi ve hastanelerde çalışan organ doku koordinatörlerince yapılan organizasyon ile acil organ bekleyen 7 kişiye nakledildiğini bildirdi.

Avar, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 5 Temmuz'da beyin ölümü gerçekleşen 6 yaşındaki hastanın sağ korneasının, 2 yıldır kornea nakli bekleyen İsa Bayar'a (13) sol korneanın 13 yaşındaki Leyla Kuday'a (13) iki böbreğin, böbrek yetmezliği nedeniyle acil nakil bekleyen 15 yaşındaki Büşra Tezcan ile 13 yaşındaki Zeynep Gelerli'ye karaciğerin ise Malatya Turgut Özal tıp merkezi organ nakil merkezinde acil karaciğer bekleme listesinde bulunan 9 yaşındaki Sıla Mısırcı'ya başarıyla nakledildiğini kaydetti.
Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 3 yaşındaki İrem Cihangir'in karaciğerinin ise karaciğer yetmezliği olan ve organ nakli bekleyen Abdülkerim Çoban'a nakledildiğini anlatan Avar, böbreklerin ise organ nakli bekleyen 38 yaşındaki Arzu Cebe'ye Dicle Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'nde nakledildiğini söyledi.
Avar, organ bağışı konusunda ailelerden duyarlılık beklediklerini de ifade ederek, şöyle konuştu:

''2007'den bu yana Diyarbakır'da toplamda 62 beyin ölümü bildirilmiş ancak sadece 5 aile organ bağışında bulunmuştur. Bu düşük bir rakam. Vatandaşlarımızdan, beyin ölümü gerçekleşen bir yakınları varsa bunların organlarının bağışlanması konusunda biraz daha ılımlı yaklaşmalarını bekliyoruz. Ülkemizde organ nakli bekleyen on binlerce insanımız var. Ölüden organ nakli sayımızı artırmamız lazım. Sonuçta ölen insanın organları toprak altında çürüyecektir. Ailelerden bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz.''

Organ nakli yapılan hasta sevinçli

Çocuktan alınan 2 böbrek nakledilen Arzu Cebe, 2 yıldır diyalize girdiğini belirterek ''Diyalize girdiğim için haftanın 3 günü benim için yoktu. Çocuklarımla ilgilenemiyordum. İnşallah herkes organlarını bağışlar. Böbrek bağışında bulunan aileye çok teşekkür ediyorum'' dedi.

Arzu Cebe'nin eşi Hacı Cebe ise herkesi bağış konusunda duyarlı olmaya çağırdı.
Ameliyatı gerçekleştiren Dicle Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ali Osmanoğlu, beyin ölümü gerçekleşen bir çocuğun böbreklerini hastaya naklettiklerini belirtti.

Osmanoğlu, bölgede yaşayanları organ bağışına davet ederek ''Diyalize giren hastalar, organ naklinin önemini çok iyi bilir. Hastalar zamanının büyük çoğunluğunu diyalizde geçiriyor. Bu şekilde hastalar sosyal hayattan kopuyor. Organ bağışı yapılan insanlar sosyal hayata bağlanıyor'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler