Bağış'tan Atina'ya çağrı
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, New York Times gazetesine konuştu.
New York Times gazetesi, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Brüksel'de yaptığı söyleşini yansıttığı haberinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyareti ve iki ülkenin eğitim ve AB üyeliği konusundaki "görüş ayrılıkları"na dikkat çekerken iki ülke arasında Almanya'nın Yunanistan konusundaki politikaları ile ilgili yeni bir çatlak ortaya çıktığı gibi göründüğünü kaydetti.
Bu çerçevede Devlet Bakanı Egemen Bağış'ın açıklamalarına dikkat çeken gazete "Türkiye'nin AB ile başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa'nın yanı sıra Almanya'yı, Atina hükümetine şiddetli finansal krizi nedeniyle kamu harcamalarında keskin kısıntılara gitmesi için baskı yaparken Yunanistan'a askeri ekipman satmaya çalıştıkları için eleştirdi" dedi. NYT şunları da yazdı:
"Sayın Bağış ayrıca Yunanistan'a 'ekonomik felaket'ten kurtarılmasına yardımcı olmak ve bölgesel gerilimleri azaltmak amacıyla Yunanlıların savunma alımlarını dondurması veya kısıntıya gitmesi halinde Ankara karşılık vereceğini de söyledi."
"Türkiye ile savunma harcamalarında yarışma çabası Yunan krizinin bir nedeni"
Devlet Bakanı Egemen Bağış da, "Yunanistan'daki ekonomik krizin nedenlerinden biri, savunma harcamaları konusunda Türkiye ile yarışma girişimidir" dedi. Bağış şöyle devam etti:
"Bu zor dönemde Yunanistan'a yardım etmeye çalışan ülkeler bile ona yeni askeri ekipmanı satmayı öneriyor. Yunanistan, yeni tanklar veya füzeler ya da denizaltıları ve savaş uçaklarına ihtiyacı yok. Türkiye'nin de yok. Başta Türkiye ile Yunanistan arasında olmak üzere, tüm dünyada askeri harcamaları azaltma zamanıdır. Ne Yunanistan, nede Türkiye'nin Alman veya Fransız denizaltılarına ihtiyacı yok."
New York Times da, NATO verilerine dayanarak Yunanistan'ın ordusu için 2008 yılında GSYH'sının yüzde 2.8 oranına eşit 6.9 milyar Avro, Türkiye'nin ise aynı yılda yüzde 1.8 oranına eşit 11.5 milyar Avro'yu harcadığına dikkat çekti.
Yakında Türk ve Yunan liderleri arasında görüşmelerin yapılacağını da belirten gazeteye konuşan bir Yunan yetkilisi ise "Pozitif söylemler iyi ancak bunları pozitif eylemler izlemelidir" diye konuştu.
"KKTC'ye ekonomik ambargo kalkmadan limanların açılması imkansız"
NYT ile mülakatında Türkiye'nin AB üyeliği ve Kıbrıs'a da değinen Egemen Bağış, Kıbrıslı Türklere uygulanan ekonomik ambargo kalkmadan Türkiye'nin tek taraflı olarak limanlarını Rumlara açması fikrini reddeden Bağış, bunun imkansız olduğunu belirterek, "Çünkü Türkiye bir sultanlık veya bir emirlik değil. Türkiye, önemi olan, bir muhalefet ve kamuoyu bulunduğu bir demokrasidir" diye konuştu.
Egemen Bağış, Türkiye'nin AB sürecinin, Ek Protokolün uygulanmaması nedeniyle bu yılda krize sürükleneceği savını reddederken de müzakerelerin çok önemli olduğu için çökmesine ne Türkiye, ne de AB'nin izin verme lüksünün bulunduğunu söyledi.
"Türkiye'nin ekonomik gücü çekici aday hale getirdi"
Egemen Bağış, yeni Anayasa değişikliklerinin Türkiye'nin daha açık ve daha şeffaf olması sürecini cesaretlendireceğini de söyleyen Bağış, Türkiye'nin dünyanın 16., Avrupa'nın da 6. büyük ekonomisi olduğunu belirterek, "Özellikle Avrupa çapında etkisi gösteren bu büyük ekonomik kriz sonrası Türkiye'nin ekonomik gücü, onu çok çekici bir aday hale getirdi" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması