Bakan Eker Diyarbakır'da

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'da gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Eker ayrıca anız yakımı konusunda halkı bilinçli davranmaya çağırdı.

Yayınlanma: 07.09.2009 - 15:40
Abone Ol google-news

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'da Vali Hüseyin Avni Mutlu'yu makamında ziyaret etti.

Ziyaret sırasında, gazetecilerin Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak için buğday ithal ettiği yönünde çıkan haberleri sorması üzerine, Bakan Eker, Türkiye'nin ihtiyaçtan kaynaklanan buğday ithalatı söz konusu olmadığını bildirdi.

Konunun bir milletvekilinin soru önergesine verdikleri yanıtın basına duyurulurken çarpıtılmasından kaynaklandığını ifade eden Bakan Eker, şunları söyledi:
''Bir milletvekili soru önergesi vermiş. Biz de evet şu kadar buğday ithal edildi ama ihraç edilmek üzere ithal edildi dedik. Bu konu bugün bazı gazetelerde yer almış ama doğru değil. Açık ve net söylüyorum, Türkiye kuraklıktan en çok etkilendiği yılda bile ihtiyaç sebebiyle buğday ithalatı yapmadı. Türkiye'nin buğdayı kendine yetiyor. Türkiye'nin bu sene buğday unu ihracatında dünya ikincisi olması bekleniyor. Son 3-4 yıl içinde dünyada birinci, ikinci üçüncü oldu. Yani Avrupa Birliği'nden sonra Türkiye ikinci oluyor. İthal edilen buğdayın tamamı ihraç ediliyor.

Türkiye'nin ihtiyacı olduğu için değil ticari maksatla buğday ithal ediliyor. Un sanayicileri dahilde işleme rejimi kapsamında ithal ettikleri buğdayı un haline getirerek ihraç ediyor. Uluslararası kuruluşlar da Türkiye'nin dünyada un ihracatında dünyada ikinci olacağını açıkladı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bu yıl şimdiye kadar 4 milyon 800 bin ton buğday aldı. Alımlar azalsa da devam ediyor.''

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, mısır alımlarının da başladığına değinerek 2002 yılında yıllık 2 milyon ton olan mısır rekoltesini bu yıl 4 milyon 200 bin ton olarak gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

Anız yakımı

Bakan Eker, basın mensuplarının, yasal işlemlere rağmen anız yangınlarının sürdüğünü hatırlatması üzerine de, anız yakılmasından çok rahatsız olduğunu belirterek, konuyu Vali Mutlu ile görüşeceklerini söyledi.

Anız yakmanın doğaya karşı işlenen bir cinayet olduğunu ve bunu yapan toprak sahipleri hakkında işlem yapılarak ceza kesildiğini kaydeden Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Tabii esas hiç bir işlem bunun karşılığı değildir. Çünkü bu, tabiata, doğaya karşı, ekolojik dengeyi bozmaya matuf büyük bir tahribattır. Milyonlarca canlı yok oluyor. Binlerce on binlerce böcek, haşere toprağa esas organik vasfını kazandıran bütün canlı varlıkları yakıyorlar. Bu aslında doğaya karşı işlenen bir cinayettir. Tabi yasalarımızda bu suç tarif edilmiş ve bir müeyyidesi var. Maalesef anız bilinçsizce yakılıyor. Uçakla gelirken gördüm şu anda 3-4 yerde anız yangını var. İlave hangi tedbirler alınabilir, bunları görüşeceğiz. Sizin aracılığınızla bir kez daha lütfen böyle bir cinayeti işlemeyelim diyorum. Bu bir cinayettir.''

Kürt açılımı çalışmaları

Bakan Eker bir soru üzerine Kürt açılımı çalışmalarının sürdüğünü belirterek ''Süreç devam ediyor. Sayın Başbakanımız bundan geri adım atılmayacağını bunun bedeli ne olursa olsun dikkate alınacağını ve Türkiye'nin bu sorununun çözüleceğini zaten söylüyor. Çalışmalar görüşmeler devam ediyor. Biz umutluyuz. Hepimizin de bunu katkı sunması lazım çünkü bu hepimizin sorunudur'' dedi.


''Anaların artık ağlamasını istemiyoruz"

Bakan Eker, bir gazetecinin demokratik açılım çalışmaları ile ilgili sorusunu yanıtlarken, bu çalışmanın Türkiye'nin birlik ve bütünlüğüne fayda getireceğini söyledi. ''Bu işin koordinatörlüğünü yapan İçişleri Bakanı ve Başbakanımız zaman zaman gereken açıklamaları yapıyor'' diye konuşan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Anaların artık ağlamasını istemiyoruz. Bazen susarak bile bu sürece katkı sunulabilir. Herkes bu sürece katkı sunsun. Türkiye'de doğu, batı, kuzey, güney bütün bölgelerde yaşayan halklar bunu destekliyor. Bizi cesaretlendiren de budur. Çünkü şiddetten, kan ve göz yaşından kimse fayda görmemiş bugüne kadar. Herkes zarar görmüştür. Kaynaklarımızı ve enerjimizi pozitif şeylere harcamalıyız. Türkiye'de aidiyet bağlarını güçlendirmek önemlidir. Tabii ki bu işi istemeyenler provoke etmek isteyenler ve aykırı sesler de çıkacaktır. Bu da son derece normaldir.''

Günde bin 500 hastaya hizmet verecek

Eker, açıklamalasının son bölümünde Diyarbakır'da hizmete giren semt poliklinikleri konusuna da değinerek, bu kuruluşlarda günlük yaklaşık bin 500 hastaya hizmet verileceğini ifade ederek, yurttaşların 16 branşta her türlü sağlık hizmetinden faydalanabileceğini söyledi.

Diyarbakır'da sağlık alanında ciddi çalışmalar yapıldığını vurgulayan Eker, sözlerini şöyle tamamladı:
''Diyarbakır sağlıkta, diğer hizmetlerde olduğu gibi yeterli şekilde nasibini alamamıştı. Biz iktidara geldikten sonra Diyarbakır'da 7 olan hastane sayısını 15'e çıkardık. 5 ilçede yeni hastane yaptık. 70 olan sağlık ocağı sayısını 98'e yükselttik. Bin 223 olan doktor sayısı bin 773'e çıktı. Bu semt polikliniğinin Diyarbakır'ın nüfusu 1 milyonu aşan Bağlar ilçesinde hizmete açılması önemli ve anlamlıdır.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler