Bakan Ergin'e fişleme sorusu

"Fişleme" iddialarını Meclis'e taşıyan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e, "Stajyer adaylarına 'Memuriyet şeref ve haysiyetini ihlal edecek şekilde kumara ve içkiye düşkünlüğü var mıdır?' gibi soruların sorulabilmesinin yasal dayanağı nedir?" diye sordu.

Yayınlanma: 06.08.2011 - 08:54
Abone Ol google-news

Adalet Bakanlığı'nın hakim ve savcı adayları için uyguladığı gizli bilgi sisteminin avukatlara da uygulandığı yönündeki haberleri hatırlatan Dibek, şöyle dedi:

"Adalet Bakanlığı'nın 2004 yılında çıkarmış olduğu yönetmelik ile uygulamaya sokulan hakim ve savcı adayları için soru formları avukatlar için düzenlenerek, stajyer avukatlara da uygulanmıştır.
Stajyer avukatlar için 'fiş' uygulaması ise Avukatlık Yasası'nın 24. maddesinde düzenlenmektedir. Buna göre, baroların adliyelerdeki Adli Yargı Adalet Komisyonları'na gönderdiği 'Avukat Stajyerleri Hakkında Tanzim Olunan Fiş' başlıklı belgede, ayrıntılı sorgulama yapılmamaktadır. Sadece bu fişlerde 'Ahlak ve İstikameti Hakkında İntiba' bölümü yer almaktadır.
Stajyer avukatlar için düzenlenen 'Adalet Bakanlığı, adaylar için (2) numaralı gizli fiş'te, 'Kendisinin veya ailesinin şeref ve haysiyet ihlal edici fiil ve hareketleri var mıdır? Memuriyet şeref ve haysiyetini ihlal edecek şekilde kumara ve içkiye düşkünlüğü var mıdır? Amirlerine veya arkadaşlarına karşı tutum ve davranışları nasıldır? Giyinişi avukatlık onuru ile bağdaşıyor mu? Gizli tutulması gereken bilgileri ifşa ediyor mu? Güveni sarsacak halleri var mıdır? Avukatlığa uymayan halleri görülmüş müdür?' soruları yer almıştır."

Söz konusu uygulamanın hangi amaçla yapıldığını merak eden Dibek, şu soruları yöneltti:
"Hakim ve savcı adayları ile ilgili olan fiş nasıl stajyer avukatlara uyarlanmıştır? Bu uygulamayı kim yapmıştır?
Bu uygulama hangi amaçla yapılmıştır?
Yapılan uygulama ile ilgili olarak bakanlığın bilgisi ve onayı var mıdır?
Avukatlık Yasası 24. maddesi ortadayken, stajyer adaylarına 'Memuriyet şeref ve haysiyetini ihlal edecek şekilde kumara ve içkiye düşkünlüğü var mıdır?' gibi soruların sorulabilmesinin yasal dayanağı nedir?
Konu hakkında daha önce 27 Eylül 2010 tarihinde verdiğim soru önergesi bugüne kadar neden yanıtlanmamıştır?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler