Bakan Eroğlu'na sulak arazi sorusu

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Türkiye'de özellikle son yıllarda yaşanan sulak arazilerdeki küçülmeyi Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na sordu. Ayhan, özellikle yapılan yönetmelik değişikliklerinin sulak arazilerde neden olduğu tahribatlara dikkat çekti.

Bakan Eroğlu'na sulak arazi sorusu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.06.2009 - 06:09

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; uzman kuruluşlarca, Türkiye'de son 40 yılda Van Gölü'nün 3 katı, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nün 25 katı oranında sulak alanın yok olduğunun belirtildiğine dikkat çekti.

Dünyadaki sulak alanların yüzde 50'sinin tarımsal amaçlı kurutma, sazlıkların kesilmesi, sanayi kirliliği, içme suyu amaçlı kullanım, büyük baraj inşaatları ve yapılaşma nedeniyle yok edildiğini ifade eden Ayhan, "Uzmanların yaptığı açıklamalara göre, son 50 yılda Türkiye'nin sulak alanlarının yarısı kaybedilmiştir. 50 yıl önce 2,5 milyon hektar sulak alana sahip olan Türkiye 1 milyon 300 bin hektar sulak alanını kaybetmiştir. Sulak Alanlar Kongresi İzmir Bildirgesine göre; geçtiğimiz 50 yıl içinde ülkemizde 30'dan çok gölümüz kurumuş ve bu göllerin toplam alanı Marmara Denizi'nden daha büyük alana ulaşmıştır. Ayrıca, yeraltı suları her yıl daha da aşağılara çekilmektedir. Ülkemizde, sulak alanların korunması ve doğru kullanılmasının, Anayasanın 63. maddesi başta olmak üzere birçok yasayla güvence altına alındığı düşünülse de; 2872 sayılı Çevre yasası, 2560 sayılı İSKİ yasası, 3213/5177 sayılı Maden Yasası 4342 sayılı Mera Yasası ve Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle sulak alanlarda tahribatlar yaşanmıştır" dedi.


Hükümetin eylem planı

Ayhan, Eroğlu'nun bugün itibarı ile sulak alanların hektar olarak büyüklüğünün ne kadar olduğunu açıklamasını isterken sulak alan kayıplarının önüne geçmek ve yeniden kazanılmasını sağlamak için hükümetin bir eylem planı olup olmadığını sordu. ÇED raporu oluşturulmamış ya da ÇED kapsamı dışında tutulmuş, planlanmış ve halen devam etmekte olan kaç sulama projesinin bulunduğunun da açıklanmasını isteyen Ayhan, "Su havzalarının mutlak, kısa ve orta mesafeli koruma alanlarında mevcut konut ve tesislerin sayıları nedir? Su havzalarında koruma alanlarında ruhsatlı konut ve tesisler var mıdır? Bu konut ve tesislerin mutlak, kısa ve orta mesafeli koruma alanlarındaki sayıları nedir? İçme suyu havzalarının kısa mesafe koruma alanı içerisinde sıvı ve katı atık depoları var mıdır? Varsa, bu depolar kimlere aittir" sorularına da yanıt istedi.

Ayhan, su havzalarında, Maden Yasası ve Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği'ne göre verilen izinlerin 2005, 2006, 2007, 2008 ve 2009 yıllarındaki dağılımlarının da açıklanmasını isterken verilen izinlerin mutlak, kısa ve orta mesafeli koruma alanlarındaki dağılımları, İşletme Ruhsatı ve İşletme İzni almış firmaların adlarının da ne olduğunu sordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler