Bakan Günay Adıyaman'da

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Adıyaman'daki Nemrut Ören Yeri'ndeki anıtların, dünyada eşi bulunmayan çok önemli kalıntılar olduğunu belirtti.

Bakan Günay Adıyaman'da
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.10.2009 - 17:09

İki günlük program için Adıyaman'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nemrut Ören Yeri'ni ziyaret etti. Günay, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, 2 bin 200 metre yükseklikteki ören yerinde, 2 bin yıl önce ''Tanrı'yla yarışacak bir anlayışla'' yapılmış anıtların bulunduğunu belirtti.

Ören yerindeki heykellerin, doğanın ve zaman zaman koruma konusunda kastı aşan davranışlar nedeniyle tahribata uğradığını ifade eden Günay, şöyle konuştu:
''Ben göreve başladığımda da gelmiştim. Uzun yıllar önce gördüklerimden çok daha iyi bir manzara görmemenin hüznünü yaşamıştım. Bugün de bu geride bıraktığımız 2 yıl içinde çok somut, çok gözle görülebilir bir gelişme sağlayamamış olmanın sıkıntısını yaşıyoruz. Ama bu arada biz 2008 yılının baharında ODTÜ ile bir süre önce başlamış, ihmal edilmiş bir çalışmayı yeniden protokole bağladık.
Hocalarımız burada, koruma konusunda 2 yıla yakın bir süredir bir araştırma çalışması yapıyorlar. Yani bu anıtlar, bu heykeller buradaki heykeller hangi yöntemlerle sağlıklı biçimde yeniden tahrip olmadan, tahribat sürecini yavaşlatarak, durdurarak, korunabilir? Bu konuda bir çalışma var. Bu çalışma önemli aşamalar kaydetti. Yarın da bize bir brifing verecekler ve orada yapılan çalışmaların son noktasını değerlendireceğiz.''

''Kaynak var proje yok"

Günay, geçen yıl UNESCO'nun Dünya Mirası alanlarındaki yerlerle ilgili özel bir kaynak ürettiklerini, buralarda yapılmak istenenlerle ilgili olarak ellerinde ciddi bir kaynaklarının olduğunu belirtti.

''Maddi sıkıntımız yok, proje eksiğimiz var'' diyen Günay, yapabilecekleri konusunda birilerinin kendilerini yönlendirmesi halinde Nemrut Ören Yeri'nde hızla koruma çalışmaları başlatabileceklerini vurguladı.

Bakan Günay, Nemrut'u çok önemsediğini, Kommagene uygarlığını çok önemsediğini, Adıyaman'a her gelişinde Nemrut Ören Yeri'ne ilişkin çok somut bir adım atamamış olmanın acısını, sıkıntısını, hüznünü yaşadığını kaydederek, ''Umarım bundan sonraki gelişimizde bir adım daha ileri atmış olabiliriz'' diye konuştu.
Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bugün ve yarın bu konularda arkadaşlarımızla, bilim insanlarıyla çalışacağız. Dünya Miras alanlarında Türkiye'den 9 yerimiz var. Tüm dünyadaki miras alanlarını yeni bir yayından dikkatle takip ediyorum. Gerçekten Kommagene uygarlığının bu eserleri dünyada benzeri olmayan eserler. Dünyanın 7 Harikası saptanırken sanıyorum ki bu harikaları saptayanlar bunları bilmeden, o liste içine almamışlar. Bilmeden saptamışlar. Biraz Akdeniz havzasında kalmışlar ama Anadolu içlerine gelmemişler. Bizim bunu sahiplenmemiz ve kendi insanımıza, Türkiye'ye öğretmemiz gerekiyor.''

Nemrut'ta yapacaklarının sadece bu anıtların korunmasıyla ilgili olmadığını dile getiren Günay, şöyle devam etti:
''Ayrıca güzergahla ilgili koruma önlemleriyle ilgili, çevre düzeniyle ilgili yapacağımız çalışmalar var. Bu çevre düzeni projelerimiz aşağı yukarı tamamlandı. Hem Malatya hem Adıyaman yönünden karşılama daha modern, daha çağdaş, daha korunaklı ve daha bilgilendirmeye dönük projeleri uygulamaya gelecek yıl başlayacağız. Bundan sonraki gelişimizde en azından hiç olmazsa iki cepheden de daha modern buradaki anatomik yapısına uygun karşılama merkezlerini sanıyorum ki uygulama noktasına gelmiş olacağız.''

Günay, ziyareti sırasında restorasyon çalışmalarının yapıldığı laboratuvarı gezdi, ilgililerden çalışmalarına ilişkin bilgi aldı.

Malatya üzerinden gelen araçların zirveye kadar ulaşmalarına izin verilmemesini isteyen Günay, daha önce de aynı talimatı verdiğini ancak uygulanmadığını gördüğünü belirterek, talimatına uyulmasını istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler