Bakan yardımcılarının cebi doluyor

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yeni sisteme geçişin ardından yürürlüğe giren ve bürokrasiyi baştan aşağıya yenileyen 3 ayrı kararname üzerinde değişiklik yapıldı.

Yayınlanma: 13.09.2018 - 21:14
Abone Ol google-news


Kararnameden Cumhurbaşkanı’na karşı sorumlu olan bakanların sadece kendilerine karşı sorumlu olduğu Bakan Yardımcılarına kıyak çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atamalarda, “aileden” kriterini de sık sık kullandığı Bakan Yardımcılarının emekli maaşlarını alabilmesinin yolu açıldı. Bakan Yardımcılığına atanmadan önce kamuda veya özel sektörden emekli olanlar hem bakan yardımcılığı maaşını hem de emekli maaşını alabilecek. Bakan yardımcılığı maaşı 13-14 bin TL olan bu isimlerden milletvekili emeklisi olanlar ayrıca 11 bin TL alacak.

Yardımcılar da aileden

Erdoğan; yeni sistemde sadece kendisine karşı sorumlu olan bakanların yardımcıları için yaptığı atamaların bazılarında da aynı kriteri kullandı. Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın kardeşi Ömer Fethi Sayan Ulaştırma ve Altypı Bakanlığı’na bakan yardımcısı olarak atandı. Başdanışmanlığından bakanlığına getirdiği Mustafa Varank’ın kuzeni Fatma Varank Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bakan yardımcısı oldu. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alparslan ise Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı oldu.  

Rektör oyunu

Daha önceki kararnamelerle, iki kez değiştirilen rektör atama sistemi yeniden düzenlendi. 9 Temmuz’da yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile, rektör atama sistemi sil baştan değiştirilmiş; daha önce rektör atamalarında aranan 3 yıllık profesörlük koşulu kaldırılmıştı. Akademisyen olsun olmasın herkesin rektör olabileceği yönünde eleştirilen düzenleme yaklaşık 1 haftalık bir süre sonra yeni bir kararname ile değiştirilmiş, 3 yıllık profesörlük şartı rektör atamalarında yeniden kural olarak benimsenmişti. Dün yürürlüğe giren düzenleme ile, rektör atama sisteminde bu kez sadece profesörlük şartının aranmasının önü açıldı. Yeni kuralla, kıdeme bakılmaksınız, dün profesörlük ünvanının kazanan bir akademisyen, bugün Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atanabilecek.

Arkadaş kıyağı

3 yıllık profesörlük koşullunun kaldırılması ile yeniden aranması arasında geçen kısa sürede, profesörlük unvanını sadece 1 yıldır taşıyan Nuri Aydın, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Üniversitesi Rektörlüğü’ne atandı.  CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanruklu, 1 yıllık profesör Rektör Aydın’ın; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın yakın arkadaşı olduğu iddialarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi konusu yaptı.

Önce tabela değişti

Kararname ile ayrıca; “çözüm sürecinin” önemli kurumlarından, İmralı ile yapılan görüşmelerin sekteryasını yürüten ve KHK ile kapatılan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nın yerine İçişleri Bakanlığı bünyesinde İç Güvenlik Stratejileri Daire Başkanlığı kuruldu. Başkanlığın kurulmasına yönelik çalışmaların kararnamenin yürürlüğe girmesinden önce başladığı, Ankara’da Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı olarak kullanılan binanın tabelasının da bu yönde değiştirildiği görüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler