Bakan Yıldırım'dan Rusya müjdesi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Rusya ile geçiş belgelerine ilişkin dört yıllık anlaşmanın bugün imzalandığını, 5 bin olan geçiş belgesi sayısının 12 bine çıkarıldığını açıkladı.

Yayınlanma: 08.10.2009 - 15:58
Abone Ol google-news

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin karayolu ile 82 ülkeye ticaret gerçekleştirdiğini belirterek, ticaretin değer bazında yaklaşık yüzde 42'sinin karayolu ile yapıldığını kaydetti. Karayolu taşımacılığının uluslar arası ticaret yapılan komşularla öneminin "aşikar" olduğunu söyleyen Yıldırım, Irak, Suriye, İran ve Bulgaristan Bakanlarıyla kapsamlı görüşmeler yaptığını, prensip olarak karayolu taşımacılığında yaşanan sorunların giderilmesi konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

"Suriye ile yol ve konvoy ücretleri kaldırıldı"

Yıldırım, "Suriye ile bir yıldır devam eden ikili taşımalarda alınan yol ve konvoy ücretleri kaldırıldı. Önümüzde Suriye'den Türkiye'ye gelen araçlara verilecek olan yakıt miktarı ile ilgili farklı uygulama. Bu da önümüzdeki hafta Suriye'ye yapacağımız ziyarette ele alınacak konulardan birisi. Irak ve Suriye ile stratejik yüksek düzeyli işbirliği sürecini başlattık. Bu çerçevede adeta AB'ye benzer bir uygulamayla komşu ülkelerle tamamen ticaretin serbestleştirilmesi, buna bağlı olarak taşımacılık hizmetinin de serbestleştirilmesi öngörülüyor" diye konuştu.

"Altyapı ve mevzuat çalışmaları yapılıyor"

Suriye ile vizenin kalkmasının serbestleştirmenin ilk adımı olduğunu anlatan Yıldırım, onun arkasından gelecek yolculuk ve taşıma taleplerini herhangi bir sıkıntı yaşamadan yerine getirmek için her iki bakanlığın alt yapı güçlendirilmesi ve mevzuatın rahatlatılması için çalışma başlattığını kaydetti.

Rusya ile taşımalarda son bir yıldan beri sorunların yaşandığını, bu konunun Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ilettiğini anımsatan Yıldırım, yapılan görüşmeler ve yapılan çalışmalar sonrasında belirsizliğin ortadan kalktığını açıkladı. Rusya ile geçiş belgelerine ilişkin dört yıllık anlaşmanın bugün imzalandığının altını çizen Yıldırım, şöyle devam etti:
"Buna göre, eskiden bir yıllık taşıma 5 bin geçiş belgesiydi. Bu taşıma miktarı 12 bine çıkarıldı. 6 bin-6 bin olmak üzere iki taksitle Türk taşımacılarına belge vermeyi taahhüt etti. Bunlar eskiden yıllık verilirdi, düzensiz verilirdi. Bu bazen verilmezdi. Bu yeni taşıma rejimi 2009-2010-2011-2012 olmak üzere dört yıl olmak üzere karara bağlandı. Bu yılın kalan ayları için de 2 bin 500 belge hemen Türk taşımacıların kullanımına tahsis ediliyor."

Transit taşımalar serbestleştirildi

Transit taşımaların da serbestleştirildiğini de ifade eden Yıldırım, Rusya üzerinden geçişlerde taşımacıların hiçbir kısıtlamaya tabi tutulmayacağını dile getirdi. Bunun da komşularla serbestleşme yolunda atılan adımların bir başlangıcı olduğunu vurgulayan Yıldırım, bütün komşularla serbest pazar anlayışıyla taşımacılığının kolaylaştırılmasını arzuladıklarını söyledi.

Gazetecilerin Horizon 1 gemisi ile ilgili sorusu üzerine Yıldırım, geminin seyir halinde olduğunu, yükün boşaltılmasının ardından personelin gönderileceğini dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler