Bakan Yıldız'dan 'benzin zammı' açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıtta bayi karlarına ilişkin olarak, ''Madem ki indirim yapılabiliniyor, madem ki kar marjının içerisinde böyle bir pay var, o zaman bununla alakalı düzenlemeyi de, EPDK, ilgili görüşmeler yaparak sağlar'' dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Exxon Mobil Projelerden Sorumlu Arama Direktörü Russel Bellis'i Bakanlıkta kabul etti. Bakan Yıldız, kabulden sonra yaptığı basın açıklamasında, Bellis'in Exxon Mobil'in Karadeniz'de başlatacağı arama çalışmalarıyla ilgili kendilerine bilgi verdiklerini söyledi. Mart ayının sonlarından dünyanın en büyük ve en modern arama gemilerinden birinin İstanbul boğazından geçtiğini ve Kastamonu İnebolu açıklarında demirlediğini ve montajının yapıldığını belirten Yıldız, bunun teknik çalışmalarıyla ilgili bilgi aldıklarını söyledi. Bellis'in gemiyi bizzat ziyaret etmek ve çalışmaları yerinde görmek için kendisine bir davette bulunduğunu anlatan Yıldız, mayıs ayının ikinci yarısında böyle bir ziyaret programlayacaklarını kaydetti.
Karadeniz'de yeni kuyu açma çalışması Mayıs ortasında
Exxon Mobil Projelerden Sorumlu Arama Direktörü Russel Bellis de ''Deep Water Champion'' isimli sondaj gemisinin Karadeniz'deki yerine ''sağ sağlim'' varmasından memnuniyet duyduklarını ifade ederken, Bakanlığın sağladığı bütün izin ve onaylar sayesinde her şeyin yolunda gittiğini, bu nedenle kendilerine teşekkür ettiklerini söyledi.
''Şimdi, iki hafta içinde başlayacak faaliyetlerimize bakıyoruz'' diyen Bellis, Bakan Yıldız'ı sondaj gemisi üzerinde ağırlamaktan da mutluluk duyacaklarını belirtti.
Bir gazetecinin sondaj çalışmalarının ne zaman başlayacağına ilişkin sorusu üzerine Bellis, Kastamonu-1 kuyusunda ilk kuyu açma çalışmasının Mayıs'ın ortasında yani iki hafta içinde başlamasını planlandıklarını bildirdi. Sinop-1 kuyusunda ise TPAO ve Petrosbras ile çalışma yaptıklarını hatırlatan Bellis, ''o kuyudan bir şey çıkmadı ki bu bizim sektörümüzde çok normal. Ama orada Karadeniz'in geneli için bize faydalı olacak ve kullanabileceğiz çok önemli veriler topladık'' dedi. İkinci kuyunun nerede olacağının sorulması üzerine de Bellis, TPAO ile halen görüşme halinde olduklarını, bir şey söylemek için erken olduğunu ifade etti.
Sinop-1 kuyusunda elde edilen önemli verilerin ne olduğunun sorulmasına da karşılık da Bellis, kendilerinin bu yaptıkları çalışmanın Karadeniz'de kilometrelerce yapılan kazılardan bir tanesi olduğunu, bunun Karadeniz'de toplanan verilerin bir parçası olduğunu için bütün veriler birarada değerlendirildiğinde kendilerine çok faydalı veriler sunduğunu kaydetti.
Bellis, bir soru üzerine de denizde kuyu açma maliyetinin 150-220 milyon dolar arasında olduğunu bildirdi.
Akaryakıtta bayi karları
Bir gazetecinin akaryakıt fiyatlarına ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın değerlendirmesi ve bağımsız kurullara dönük eleştirisini hatırlatması üzerine Yıldız, ham petrol fiyatlarının uluslararası piyasalarda belirlendiğini, bölgedeki siyasi istikrarsızlık nedeniyle akaryakıt fiyatlarının yükseldiğini kaydetti. Şu andaki fiyat dalgalanmalarının doğalgaz ve petrolün arz ve talep dengesizliğinden kaynaklanmadığına işaret eden Yıldız, şöyle devam etti: ''İç piyasada bu tamamen serbest piyasada şekilleniyor. Zaman zaman bağımsız kurullarının hükümet tarafından belirlenecek olan politika ve stratejileriyle alakalı kamuoyunda paylaştıkları bilgilerin bazı yanlış anlamalara neden olduğunu gördük. Bugün rafineriden başlayan dağıtım şirketleriyle beraber bayilerin arasındaki korelasyonun, o ilginin, o bağın denetlenmesi ve ilgili mevzuatın düzenlenmesi ile alakalı görevin yapılması lazım. Sayın Başbakanımızın bahsettiği budur. Tabi ki biz AB üyesi ülkelerin bayi sayısının ortalamasının 3 katı kadar bayi var diyoruz Türkiye'de. Bunun da kar hedeflemeleriyle alakalı sonuçlarını irdeledik. Sayısı çok olan bayinin benzer bir kar elde etmesi için gerek dağıtıcıların gerekse bayilerin büyük müşterilerine yüzde 5-7' ler civarında indirim yaptığını gördük. Biz bunu tekrar ediyoruz, diyoruz ki bunların vatandaşa, bu tabana yayılması lazım. Madem ki indirim yapılabiliniyor, madem ki kar marjının içerisinde böyle bir pay var, o zaman bununla alakalı düzenlemeyi de, EPDK'nın ilgili görüşmeler yaparak sağlayacağını söylüyoruz.''
Taban fiyatı uygulaması ile alakalı konunun sayısı 56 olan dağıtım şirketi ve 14600 civarındaki bayinin arasındaki kar miktarını oluşturacak yapının sağlanması olduğunu belirten Yıldız, burada herhangi bir ihmalden bahsetmediğini ancak böyle bir talebin hangi makul oranda karşılanıp karşılanmayacağı konusundaki görevin bağımsız kurulun olduğunu söyledi. Ham petrol fiyatları yükseldikçe toplam ciro içindeki içinde verginin payının düştüğüne dikkati çeken Yıldız, bunun en büyük bileşeninin ham petrol fiyatları ve vergi olduğunu, buradaki hem dağıtım hem de bayiler bazındaki hizmet kısmını bağımsız kurulların düzenlediğini ifade etti. Bir soru üzerine de üst kurullarla ilgili yapı değişikliğinin söz konusu olmadığını belirten Yıldız ''buradaki yalnızca bazı görevlerin tanımlarıyla ilgili husustur'' dedi.
'Rafineri fiyatlarını takip ediyoruz'
Rafineri anlamında da benzer bir denetlemeye ihtiyaç olup olmadığını sorulması üzerine Yıldız, şöyle konuştu: ''Orada da özellikle İtalya'da oluşan, Akdeniz piyasasındaki oluşan fiyatlarla karşılaştırılabilir, yine serbest piyasada ithalata dayalı bir fiyat mekanizması var. Zaman zaman altında, zaman zaman üzerinde seyrediyor biz onları takip ediyoruz ve rafineri fiyatlarının da makul bir oranda seyretmesiyle alakalı Sayın Babacan'ın başkanlığında bir toplantı yapmıştık. Orada hem Maliye Bakanlığının vergi ile ilgili yetkilileri, hem EPDK'dan hem Enerji Bakanlığından yetkililer vardı. Bunun üzerinde her fiyat zammı olduğunda, nasıl bir fiyat yansıyor bunun tekrar denetlenmesi lazım. Bu piyasaya yansıyan fiyatın hangi oranda makul olup olmadığının denetlenmesi gerekiyor''
Seçim sonrasında bir zam olacak mı?
Seçim sonrasında elektrik ve doğalgaza herhangi bir zam yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine de Yıldız, aylık ve 3 aylık fiyatlar şeklinde Otomatik Fiyat Mekanizmasının geliştiği bir piyasa olduğunu hatırlatarak, ''bu ay içerisindeki bizim elimizdeki veriler zam yapmamızı gerektirmiyor derken, önümüzdeki ay zam var mı diye soruluyor. Kendi ayı içerisinde değerlendiriyor bunlar'' dedi. Şu anda doğalgaz ve elektriğe zamla alakalı bir ellerinde bir done bulunmadığını, zammı gerektirecek bir durum olmadığını ifade eden Yıldız, ''Zammın haber niteliği olabilir ama bizde böyle bir beklenti yok'' şeklinde yanıt verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi