Bakan Yılmaz: Koalisyon için elimizden geleni yapacağız

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'dan koalisyon açıklamasında bulundu.

Yayınlanma: 14.06.2015 - 23:01
Abone Ol google-news

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin Suriye sınırında kapılarını kapatmasının söz konusu olmadığını belirterek, "Suriye'de etnik temizliğe kolaylık sağlayacak bir politikaya Türkiye'nin destek vermemesi gerekir" dedi.

Bakan Yılmaz, koalisyonun kurulması ve işlemesi durumunda, başkanlık sisteminin gündemde olmayacağını ifade etti.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas ziyareti çerçevesinde bu sabah kentteki bir otelde basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. AKP Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Belediye Başkanı Sami Aydın ve İl Başkanı Ziya Şahin'in de katıldığı toplantıda seçim sonuçları değerlendirildi. Toplantıda konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 7 Haziran seçimlerinin Türkiye'nin gelecek yüzyılda hangi kadrolara teslim edileceği kararının verileceği bir seçim olduğunu, AKP'nin yüzde 41 oy almasına rağmen iktidar olamayışının yeni Türkiye'ye ihtiyaç olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi. Ortaya çıkan sonucun partilere tek başına iktidar olma seçeneği sunmadığını belirten Yılmaz, CHP ve MHP'nin seçimin kazananı olmadıklarını savundu. MHP'nin eski Iğdır Milletvekili Sinan Oğan'ı İstanbul'daki başarısızlığı dile getirdiği için disipline sevk edildiğini hatırlatan Bakan Yılmaz şöyle konuştu:

"Bunlar kendi kazandıkları için sevinmiyor, AK Parti kaybettiği için seviniyorlar. AK Parti'yi bu milletin gönül köşkünden indirseniz dahi bu millet yine size oy vermez. AK Parti'yi milletin gönül tahtından indirmek için her yolu mübah gördüler. Kendileri de itibar görmediler. Bu millet gönül tahtına onu hak etmeyeni koymaz. Ak Parti olmaza yine onlara millet oy vermeyecek. Çünkü milletin gönül frekansını yakalayamazlar. Müfteriye bu millet oy vermez. AK Parti sussa mesele kalmaz sanıyorlar. AK Parti sussa millet susmaz. AK Parti'den kurtulsalar tarihin hükmünden kurtulamazlar. Aradan biraz zaman geçince milletimiz seçimi değerlendirecek ve herkes hakkında hükmünü verecektir. Sıcağı sıcağına olmasa da bir süre sonra gerekli değerlendirme yapılacaktır."

HİÇBİR PARTİYE KAPIMIZ KAPALI DEĞİL

Seçimlerin galibinin AKP olduğuna vurgu yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bu seçimde açık ara kazanan AKP'nin birinci olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Milletimiz şu mesajı verdi; 'Yine hükümeti sen kuracaksın. Birinci öncelik sana aittir. Muhalefetten birisini yanına al'. Samimi olarak hiç bir partiye kapımız kapalı değil. Hangi koalisyon seçeneği olursa değerlendireceğiz. Sivil toplum örgütleri de kendi kanaatlerini açıklıyor. Ak parti de kendi yönetim organlarında istişareler yapıyor. Başkanlık divanı seçimi yapılıp, milletvekili yemini edildikten sonra Cumhurbaşkanımız bir partinin liderine görevi verecek. Açık ara birinci olan partimizin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu görevlendirilecek ve muhalefet partilerinin hepsiyle görüşecektir. Bu millet için hangisi en iyiyse o kararı vereceğiz. Biz üzerimize düşeni yapacağız. Biz bu sorumluluk bilinci içerisinde koalisyonu kurmak için çalışacağız. Ama muhalefet 'Ak Parti ile kurmuyoruz' derlerse biz bunu da milletimize söyleyeceğiz. Hükümeti kurmamıza fırsat tanınmazsa bunu yine millete sorarız. Bu düğümü millet attı yine millet çözecektir."

GÜNEYDOĞU'DAKİ OY KAYIPLARI

Bakan Yılmaz AKP'nin özellikle doğu ve güneydoğu illerinde ciddi oranda oy kaybı yaşadığı sorusu üzerine şöyle dedi:

"Kimlik politikasının olduğu yerde hizmet politikasına kimse bakmıyor. Hizmet gitmediğinden değil. Partiler halka hizmet için var. Hizmette yarışılması gerekir. Ak Parti 10 yılda 80 yıldan fazlasını yaptı. Diğeri 5 katını yapacağım diyebilir. Orada hizmette yarışılması gerekirdi. Kimlik politikasının karşısında hizmet politikasını fazla bir dinleyen olmadı."

CUMHURBAŞKANI ANAYASAL ÇİZGİYİ AŞMADI

Bakan Yılmaz, olası bir erken seçimde AKP'de bir genel başkanlık değişiminin söz konusu olmayacağını söyledi. Bakan Yılmaz, seçim sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasal sınırları aştığı eleştirilerine ise katılmadığını belirtti. Bakan Yılmaz şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı Ak Parti'yi eleştirdi mi. Eleştirdi. MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın aday olmasını istemediğini söyleyince görevine geri döndü. Ahmet Davutloğlu'na 'Bu yaptığın yanlış' demedi mi. Muhalefete yönelik söylemleri Türkiye'nin aleyhine olabilecek konulardaydı. Bu söylemlerle niye Anayasal çizgiyi aşmış olsun. Biz ona katılmıyoruz."

3 DÖNEME TAKILANLAR GELEBİLİR

Bakan Yılmaz, olası yeni bir seçimde 3 dönem kuralına takılanlara kapının açıldığını belirterek, "Bu seçimde 3 dönem kuralına takılanlar dışarıda kalmıştı. Tekrar geri seçim olursa onlar geri gelecek. Tabi teşkilatlara sorulacak. Mutlaka onlar yaniden ortaya çıkar. Bu kez yeni 3 dönemlikler ortaya çıkar ve onlar bu engele takılır diye düşünüyorum" dedi.

KOALİSYON DEVAM EDERSE BAŞKANLIK SİSTEMİ DÜŞÜNÜLEMEZ

AKP'nin bu süreçte koalisyon kurmak için kendi üzerine düşeni yapacağını ifade eden Bakan Yılmaz, seçim barajının düşürülmesi, yeni anayasa ve başkanlık sisteminin rafa kaldırılıp kaldırılmadığı yönündeki soru üzerine de şunları söyledi:

"Ak Parti hükümeti niye kurmasın? Yüzde 41 aldı. Yüzde 25 olana bu milletin yönetme hakkını verdiğini düşünenler yüzde 41'e vermediğini mi düşünüyor. Bu partilerin 3. Açık ara önde olarak şunu söylüyoruz. Milletimiz bize, 'Tek başına yönetme ama muhalefetten biri ile yönet' mesajı verdi. Muhalefet tarafından da bu doğru değerlendirilirse bir koalisyon kurarız. Kurarken ilkelerimizden ve Türkiye'yi sıkıntıya sokacak konulardan taviz vermeyiz. Milletin belirlediği kural ve çerçevelerinde millete hizmet edecek bir koalisyon olacak. Ama ne olursa olsun biz olalım düşüncesinde değiliz. Önümüzdeki dönemde yüzde 10 barajının Türkiye istikrar getirmediği görülmüş oldu. Kanun yapma gücümüz yok. Partiler ile uzlaşma gerektir. Bu milletin lehine ne lazımsa yapılır. Şu meclis bir hükümet çıkarırsa demokratik parlamentonun işlediği kanaati oluşturur. Hükümet çıkmazsa mevcut işleyişte bir sıkıntı olduğu ortaya çıkar. Yeni Anayasa ihtiyacı o zaman daha çok ortaya çıkar. Tek başına Ak Parti'nin başkanlığı getirmesi şu anda söz konusu değil. Bu sistem işlemez ise o zaman başkanlık sistemi ortaya çıkar. Koalisyon devam ederse başkanlık sistemi düşünülmez. Ama işlemez ise sorunların çözülmediği, acil yönetim sisteminin başkanlık sistemi ile olacağı milletin kafasında ağırlık kazanırsa o zaman partiler de gerekli çabayı gösterirler."

"SURİYE'DE DEMOGRAFİK DEĞİŞİME İZİN VERMEYİZ"

Bir soru üzerine Türkiye'de bulunan 1 milyon 600 bin civarındaki sığınmacının Suriye'de normalleşme olması durumunda geri gideceklerini düşündüklerini belirten Bakan Yılmaz, dün sınıra gelen Suriyeliler'in Türkiye'ye alınmaması ve IŞİD militanlarının müdahalesi ile ilgili de şöyle dedi:

"Suriye'deki bir etnik temizliğe kolaylık sağlayacak bir politikaya Türkiye'nin destek vermemesi lazım. Türkiye'nin açık kapı politikası devam ediyor. Kendi kapasını çalanlara kimse kapıyı kapatmaz. Suriye'de bir etnik temizlik yapılmasına da Türkiye izin vermez. Türkiye bunun üzerinde düşünerek hareket eder. Bir politika değişikli yok. Yine açık bir kapı politikamız var. Biz demografik yapının değişmesinin Suriye için hayırlı olmayacağına inanıyoruz."

"UÇAKLARIN ÖMRÜ AZALACAKTI"

Süleyman Şah Türbesi'nin Suriye Eşmesi'ndeki yerinde kalıp kalmayacağı yönündeki bir soru üzerine de Bakan Yılmaz şöyle dedi:

"Karakozak'taki türbeyi buraya taşıdık. Orada ya PYD var ya DEAŞ terör örgütü var. Onların kontrolü altındaki bir yerde. Mehmetçiği orada tutmak demek bu insanlardan makul davranma yükümlülüğü bekliyorsunuz demettir. Bunlar terör örgütü. Ne zaman ne yapacağı belli olmaz. Bu beklenmez. Musul Konsolosluğu'na saldırı yapıldığında Dışişleri Bakanımız hakkında gensoru verildi, niye zamanında boşaltılmadı diye. Yarın PYD veya DEAŞ baskın yapsa, orayı bastığında bu 'Mehmetçiğin hayatını niye tehlikeye attınız' diyecektiler. Dışıişleri Bakanlığında bir toplantı yapılmıştı. O toplantıdan sonra 'Süleyman Şah karakolunu bahane ederek Türkiye'yi savaşa sokacaksınız' diyorlardı. Biz o savaş sebebini ortadan kaldırdık. Mehmetçik oraya gitmesin diye yaptık. Yapılan doğru bir harekettir. Suriye'deki olayların 30 yıl süreceği söyleniyor. 30 yıl belirsizlik ortamında Mehmetçiğimizi tutabilir misiniz. Onlar oradayken 2 F-16 uçağımız devamlı havadaydı. Bir şey olursa hemen 2-3 dakikada müdahale edebilsin diye. Her uçağın bir çalışma ömrü var. Havada kalığı sürece uçağın ömrü azalıyor. Kaç yıl sürecek, 30 yıl. Bu yapılan çok doğrudur. Türkiye'nin hak ve hukukunu korumaktır. Bunun aksini düşünenler doğruyu düşünmüyor."

ŞAH FIRAT OPERASYONUNA NEDEN GEÇ KATILDI

Bakan Yılmaz 'Şah Fırat' operasyonunun yapıldığı saatlerde Malatya'da Cumhurbaşkanı'nın programında olduğu sonrasında ise Sivas'a gelerek gece geç 23.00 sırlarında BBP eski Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun annesi Fidan Yazıcıoğlu için taziye ziyareti yapıp sonrasında Ankara'ya giderek operasyon merkezine dahil olması ve ilk görüntülerde yer almayışının özel bir nedeni olup olmadığı konusunda ise, "Gece saat 12.00 gibi oradaydım. Bunun özel bir nedeni yok. Cumhurbaşkanımızla 2'inci Ordu'yu ziyaret ettik. 2'nci Ordu da zaten o operasyonun komuta kademesinden sorumluydu" ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler