Bakan'dan alkol yasağına savunma

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, alkol yasağı hakkında "Gençliğimizi eğlence ve zevk düşkünü nesiller olma tehlikesinden uzak tutmak için eğitim ve kültür faaliyetlerinin yanı sıra güçlü bir tarih bilinci oluşturmak önem arz etmektedir" dedi.

Bakan'dan alkol yasağına savunma
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.05.2013 - 11:23

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu,19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Bayrampaşa Belediyesince Gençlik Merkezi'nde düzenlenen "Balkan Gençlik Forumu"nun açılış törenine katıldı. Tuluyhan Uğurlu'nun piyano dinletisinin ardından konuşan Müezzinoğlu, çocukluğunu ve gençliğini Batı Trakya'da geçirdiğini söyledi.
Müezzinoğlu, genç cumhuriyeti Türkiye'ye bahşeden Mustafa Kemal Atatürk'ü de anmadan geçemeyeceğini ifade ederek, milleti yeniden bağımsızlığına kavuşturması ve gelecekle ilgili de muhasır medeniyet seviyesinin üzerinde bir hedef göstermesi dolayısıyla Atatürk'e teşekkür etti. Tarihteki önemli şahsiyetlerin, kardeşlik bağlarını miras bıraktığını dile getiren Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"Hoca Ahmet Yesevi'nin, Hacı Bektaş-ı Veli'nin, Yunus Emre'nin, Mevlana'nın öğrencileri bütün dünyaya dağılıp, Türk insanının sevgi ve hoşgörüsünü gösterdi. Bu zengin mirasın temsilcileriyiz. Bugün bütün dünyanın ilgi alanına giren bu büyük şahsiyetlerimizin öğretilerine sımsıkı sarılmak ve Horasan erenlerinin tarihi misyonuna yeni vizyonlar koyarak hareket etmeliyiz. Aliya İzzet Begoviç'ın torunları olduğumuzu unutmamalıyız. Her türlü işgal, asimilasyon, propaganda, misyonerlik girişimlerine karşı, dilimizi, kültürümüzü, ahlak ve inancımızı koruyabildiysek, bunu atalarımızın yaptığı kalıcı hizmetlere borçluyuz."

"Güçlü bir tarih bilinci oluşturmak çok önemli"

Bakan Müezzinoğlu, bundan sonraki medeniyet yolculuklarında da en büyük amaçlarının, kültürel, inanç ve milli değerlere sarılarak birlik ve beraberliklerini güçlendirmek olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Geçmişe doğru ilerledikçe, geleceğe olan ufkumuzun büyüyeceği, tarihçilerin ortak kanaatidir. Gençliğimizi eğlence ve zevk düşkünü nesiller olma tehlikesinden uzak tutmak için eğitim ve kültür faaliyetlerinin yanı sıra güçlü bir tarih bilinci oluşturmak önem arz etmektedir. Medeniyetimizin büyük zenginliği olan Mevlana, 'Bir şehri şehir yapan o bölgenin büyükleridir' der. O nedenle Aliya İzzet Begoviç'leri unutmamalıyız ve onların büyüklüğünün peşinde, yeni yeni büyüklüklerin iddialısı olmalıyız."
Gençlerin ruhen ve fiziken sağlıklı olma hallerinin, kendi medeniyet değerlerinde gizli olduğuna inandığını ifade eden Müezzinoğlu, bu yüzden tarih bilincine ısrarla vurgu yaptığını belirtti.
Müezzinoğlu, son 150 yıldır Balkanlar coğrafyasının, çatışmanın, ayrıştırmanın ağır bedellerini ödediğini vurgulayarak, "Tarihçiler der ki, 'Dünyada herhangi bir çekilmemiş acı yok ki, Balkanlar'da yaşanmamış olsun'. Sizler Balkanlar'da acı çekmiş insanların torunları, evlatlarısınız. Ancak ilim, adalet, sevgi, hoşgörü anlayışı medeniyetinin öncülerinin de torunlarısınız. Önümüzdeki süreçte ayrıştırmanın, çatıştırmanın ağır bedellerini ödemiş nesiller olarak bunun intikamını almak değil, medeniyetimizi yine dünyaya bir medeniyet zenginliği olarak sunma öncülüğünü yapmak gibi bir göreviniz olduğunu asla unutmamalısınız" diye konuştu.
Konuşmasının ardından Bakan Müezzinoğlu'na, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, günün anısına hediye takdim etti.
Çeşitli oturumların düzenleneceği "Balkan Gençlik Forumu", 18 Mayıs'ta sona erecek.

"Alkol, trafik kazalarının en önemli 3 sebebi arasında"

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, açılışın ardından bir gazetecinin alkol düzenlemesine ilişkin sorusu üzerine, düzenlemenin TBMM'de olduğunu ve Meclis'in millet adına bir karar vereceğini söyledi. Müezzinoğlu, bakanlık olarak gençleri ve çocukları kötü alışkanlıklardan korumak istediklerini belirterek, şunları kaydetti: "İstiyoruz ki alkol tüketimi, satışı, reklamlar, gelişi güzel olmasın. Reklam konusunda duyarlılığımız var. Bu reklam yalnız 18 yaş üzerine hitap etmiyor. Trafikte her yıl 5 bin 500 insanımızı kaybediyoruz. Trafik kazalarının en önemli 3 nedeni arasında alkol var. Dolayısıyla alkol tüketimin ve satışının ilkesel, medeni bir düzenlemesi olduğuna inanıyoruz. Bu düzenlemeyi de en iyi şekilde TBMM yapacaktır. Konu Meclis'e gelecek ve milli iradenin nasıl şekilleneceğini göreceğiz. Ancak bizim bakanlık olarak istediğimiz, mutlaka bir düzenlemenin yapılması."

Tuz tüketiminin azaltılmasına ilişkin yürütülen çalışmalarla ilgili soru sorulan Müezzinoğlu, Türkiye'de tuz tüketiminin kişi başına günlük 15 gram olduğunu, ancak bu oranın dünya standartlarından 3 kat daha fazla olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, tuzun zararlarına değinerek, tuz tüketiminin azaltılması için kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla teşvik düzenlemesinin yapıldığını sözlerine ekledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler