Bakan'ın düzeltmesine İP'ten dava

İşçi Partisi, Devlet Bakanı Egemen Bağış'ın "Muhalefet-çete ayıramıyoruz" sözleri ve ardından gelen "Ben cezaevindeki bir partinin genel başkanını kastettim" "düzeltmesine" suç duyurusuyla karşılık verdi.

Bakan'ın düzeltmesine İP'ten dava
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.10.2009 - 09:24

İşçi Partisi, "Bazen muhalefetle çeteler arasındaki sınırı anlayamıyoruz" sözleri ve daha sonra bu sözlere yaptığı "Ben Meclis'teki değil cezaevindeki muhalefeti kastettim" düzeltmesi dolayısıyla Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış hakkında suç duyurusunda bulundu.

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Ceyhan Mumcu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusunda Devlet Bakanı Egemen Bağış'ın TBMM Uyum Komisyonu'nda "Bazen Türkiye'de muhalefet ile çeteler arasındaki sınırın nerede olduğunu anlamakta zorlanıyoruz. Çünkü mühimmatla, silahlarla yakalanan, devleti yıkmaya yönelik ve kendi kafalarına göre çetelerin yönettiği bir rejime kaydırma çabası içinde olan kişilerin avukatlığına soyunmuş bir muhalefetle Türkiye'nin demokratik standartlarda, AB standartlarında bir ülke olması kolay bir süreç değil" sözlerini söylediğini belirtti.

"Bakan'ın yargıyı etkilemeye çalışması suçtur"

Ağır eleştiriler sonucunda Egemen Bağış'ın "Şu anda gözaltında bulunan bir muhalefet lideri de var. Muhalefet derken, illa Meclis'teki muhalefeti kast etmedim. Şu anda gözaltına alınan kişiler arasında bir partinin genel başkanı var mı? Niye hemen üzerinize alınıyorsunuz? Ben orada CHP ya da MHP dedim mi?" şeklinde "düzeltmede" bulunduğunu belirten Mumcu, suç duyurusunda şöyle dedi: "Bağış, halen yargılanmakta olan Doğu Perinçek'i kastederek hakaret ve suç isnadında bulunmuştur. İşçi Partisi ve onun Genel Başkanı olan Doğu Perinçek'in faaliyetleri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gözetimindedir. Görevi ve yetkisi dışına çıkan Devlet Bakanı, kuvvetler ayrılığı prensibine aykırı davranmış, yürütmenin bir parçası olan makamının verdiği sorumluluğu hiçe saymıştır. Derdest olan bir davanın sanıkları hakkında beyan vermek, üstelik bu beyanın bir Devlet Bakanı tarafından basına ve kamuoyuna duyurulması, Anayasa ve Ceza Kanununun açıkça ihlal edildiğini göstermektedir."

TCK'nin mahkemeyi etkilemeye teşebbüs suçuna 2-4 yıl arası hapis cezası öngördüğünü kaydeden Ceyhan Mumcu, Anayasa'ya göre ise suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimsenin suçlu sayılamayacağını kaydetti. Anayasa'nın hâkim bağımsızlığını teminat altına aldığını belirten Mumcu, suç duyurusunun "Sonuç ve İstem" bölümünde Devlet Bakanı Egemen Bağış hakkında yasal soruşturma başlatılmasını talep etti.

Mumcu Aydınlık'ın basılmasını protesto etti

Ceyhan Mumcu "Annan Planı" referandumundan hemen sonra, Başbakan Erdoğan ile dönemin KKTC Cumhurbaşkanı M.Ali Talat arasında yapıldığı anlaşılan bir telefon konuşmasını kapak yapan Aydınlık Dergisinin ve Ulusal Kanal'ın polis tarafından basılmasını da protesto etti. Mumcu daha sonra suç duyurusu metnini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler