Bakanlık ameliyat yerine pansumanı tercih etti
Kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, omurga cerrahisi ve beyin cerrahisinde 1000’i aşkın malzemeden yalnız 26’sında değişiklik yapıldı. Bu değişikliğin büyük bölümü indirim yönünde değil, kurum tarafından ödenecek miktarların artırılması yönünde oldu. Buna karşın Bakanlık akşam saatlerinde 100 civarında malzemenin fiyatını artırdığını açıkladı.
Tıbbı malmezemelerine kamu sağlık kurumlarının ödeyeceği fiyatların düşürülmesi üzerinden son günlerde sıkça gündeme gelen tartışmalar, bu konuda yapılan Sağlık Uygulama Tebliğindeki (SUT) değişikliği yakından incelemeyi zorunlu kılarken, Sağlılık Bakanlığı’nın bütüne oranla çok az kalemde yaptığı indirimleri yeniden gözden geçirerek bazı malzemelerde fiyat arttırımının kabul etmesi tartışma yarattı.
Geçen günlerde çoğu basın-yayın organında "Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tıbbi malzemelerde indirime gitti, ameliyatlar durdu! Ameliyatlar durma noktasına geldi’’ başlığı ile birçok haber yer almış, bu haberlerde özetle; SGK’nın 1 Ekim tarihi itibarıyla tıbbi malzemelere ödediği ücretlerde büyük miktarda indirim yapmasıyla, tıbbi malzeme firmalarının bu düşük fiyatlar nedeniyle kamu hastanelerinde ihaleye girmediği ve bundan dolayı da kamu hastanelerinin malzeme alamaz hale geldiği, özellikle de beyin, kalp ve ortopedi gibi alanlarda birçok ameliyatın malzeme yokluğundan iptal edildiği' ileri sürülmüştü.
Oysa, İzmir Tabip Odası Meclis üyesi Dr. Ergün Demir ve İstanbul Tabip odası TTB Delegesi Dr. Güray Kılıç, tarafından yapılan çalışma, durumun pek de göründüğü gibi olamadığını ortaya koyuyor.
Yapılan çalışmada özetle; kardiyoloj branşına ait, 420 tıbbı malzemeden 5’inde, kalp-damar cerrahisine ait 636 tıbbi malzemeden 10’unda fiyat değişikliğinin yapıldığı görülüyor. Değişikliklerin çoğusu, fiyatların arttırılması yönünde. Yani kamuoyunda yansıtıldığı gibi asıl indirimler bu alanda değil.
Omurga cerrahisi alan grubuna ait 328 malzemeden 6’sında fiyat değişikliği yapılırken, bein cerrahsisinde de 268 malzemeden 5’inde değişiklik yapılıyor.
Asıl tartışmaları gündeme geldiği görülen ortapedi ve tramatoloji bransı artroksaopi ve eklem cerrahisinde alan grubunda da 198 malzemeden 15’nin fiyatı değiştiriliyor. Burada ağırlıklı olarak fiyatlar indiriliyor. Yani SGK daha düşük fiyat ödemek istiyor.
Devletin gözü
hastanın cebinde mi?
Peki durum böyle iken bu kadar tartışma nasıl çıkıyor ve ameliyatlar neden durma noktasına geliyor?
Bu SUT değişikliği ayrıntılı incelendiğinde SGK’nın kendi mali disiplinini korumaya çalıştığı ve kullanım endikasyonunda suiistimal yapıldığını(!) düşündüğü bazı branşlardaki tıbbi malzeme fiyatını düşürdüğü görülüyor.
Kamuoyunda yapılan tartışmaların gittiği yön ve daha önce eş değer ilaç uygulamalarında karşılaşılan durum, hem SGK'nın mali disiplinini korunması hem de önümüzdeki günlerde tıbbi malzeme ticareti yapanların karlarının azalmaması için faturanın yurttaşa kesileceğini işaret ediyor. Demir ve Kılıç’a göre, SGK tarafından bedeli karşılanan tıbbi malzemelerde ‘iyi malzeme kullanalım, aradaki farkı da vatandaş ödesin’ şeklindeki yaklaşımların gündeme geleceği ve çözüm olarak yurttaşın cebinin gösterileceğini tahmin etmek güç değil.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!