Bakanlık yanlış aşı iddialarını yalanladı

Sağlık Bakanlığı, doğurganlık çağındaki kadınlara uygulanan kızamıkçık aşısıyla ilgili iddialar konusunda, diğer aşılarda olduğu gibi kızamıkçık aşısında da soğuk zincirin kırılmasının ve hiçbir aşılama kampanyası veya rutin aşı uygulamasında miadı dolmuş aşı yapılmasının söz konusu olmadığını açıkladı.

Yayınlanma: 13.10.2009 - 17:23
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, basında kızamıkçık aşılaması ile ilgili kamuoyunu ''yanlış bilgilendirici bazı iddiaların yer aldığı'' kaydedildi.

Kızamıkçığın özellikle çocukluk döneminde yaygın olarak görülen, hafif seyirli döküntülü bir hastalık olduğu, gebeliğin erken döneminde annenin kızamıkçık hastalığı geçirmesinin anne karnındaki bebekte ''Doğumsal Kızamıkçık Sendromu'' adı verilen hastalığa, bu hastalığa bağlı ciddi sakatlıklara ve bazen de ölüme neden olduğu belirtildi.

Kızamıkçık hastalığının kontrolü için en etkili yöntemin aşılama olduğu belirtilerek, Bağışıklama Danışma Kurulunun kararı doğrultusunda 2008-2009 öğretim yılında lise öğrencilerine ve doğurganlık hızının en yüksek olduğu 18-35 yaş kadın grubuna bu aşının uygulandığı bildirildi.

Temmu'da başlanan 18-35 yaş grubu kadın aşılamasının ağustos sonunda tamamlandığı kaydedilerek, bu uygulama ile 33 ilde 18-35 yaş grubu kadınlardan toplam 1 milyon 37 bin 255 kişinin aşılandığı, aşı uygulamaları döneminde gebeliği olan 156 bin 373 kişi ile 4 hafta içerisinde gebelik planlaması olan 88 bin 532 kişinin aşılanmadığı kaydedildi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

''Uygulama sırasında gebeliklerini gizleyen, gebe olduğunun farkında olmayan veya sağlık personelinin uyarılarına rağmen 4 haftalık dönemde gebe kaldığı tespit edilen vakaların değerlendirilmesi amacıyla konuyla ilgili beş akademisyenden oluşan Bilimsel Değerlendirme Kurulu toplanmıştır. Kurul, bu vakalardan numune alınarak aşılama öncesi kızamıkçık hastalığı geçirip geçirmediklerinin tespitine, hastalığı geçirmiş olanların normal gebelik takibi ile izlenmelerine, hastalığı daha önce geçirmemiş ve aşılanmış olan gebelerin ise perinatal tanı merkezlerinde takiplerinin yapılmasına karar vermiştir. Ayrıca Bilimsel Kurul tarafından gebelikte kızamıkçık aşısı yapılmış olmasının gebeliğin sonlanmasını gerektirmediğine karar verilmiştir.''

Kurul kararlarına uygun olarak il sağlık müdürlüklerine, bu durumdaki vakaları tespit etmeleri, bu vakalardan numune alarak laboratuvara göndermeleri ve sonuca göre kişileri bilgilendirerek izlemeleri talimatı verildiği ifade edilerek, hastalığı geçirmediği ve doğal bağışıklıklarının olmadığı belirlenen 16 kişinin perinatal tanı merkezlerine yönlendirildiği, diğer vakaların normal gebelik izlemlerinin devam ettiği bildirildi.

İzmir'de ise yine aynı yaş grubundan 182 bin 280 kişinin aşılandığı, bunlardan 135 kişinin aşılandığında gebe olduğu veya aşılanma sonrası 4 hafta içinde gebe kaldığının tespit edildiği belirtilerek, kızamıkçık hastalığı geçirmediği ve doğal bağışıklığı olmadığı tespit edilen bir kişinin takip için perinatal tanı merkezine yönlendirildiği kaydedildi.
''Yaz aylarında diğer aşılarda olduğu gibi kızamıkçık aşısında da soğuk zincirin kırılması söz konusu değildir. Hiçbir aşılama kampanyası veya rutin aşı uygulamasında miadı dolmuş aşı uygulaması söz konusu olmamıştır'' denilen açıklamada, İzmir'de bir sendikanın sağlık hizmetlerini ''aksatıcı, kamuoyunu yanıltıcı, yanlış bilgilendirici ve bilimsellikten uzak'' iddialarına itibar edilmemesi gereğine dikkat çekildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler