Baklavaya tadını veren 'yeşil lezzet'
Antep baklavasında kullanılan "boz fıstık" hasadına başlayan Antep fıstığı üreticileri, rekoltenin düşük olması nedeniyle Antep fıstığını tam olgunlaşmamış hali olan "boz fıstık" olarak satmayı tercih ediyor.
Türkiye'nin Antep fıstığı üretim merkezi olan Gaziantep'te, Antep fıstığı üreticisi, haklı bir üne sahip Antep baklavasında kullanılan ''boz fıstık'' hasadına başladı. Nizip Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akfırat, bölgede ''boz fıstık'' hasadının ağustos, ''ben fıstık'' hasadının ise eylül ayında yapıldığını söyledi. Yörede Antep fıstığının tam olgunlaşmamış halinin ''boz fıstık'', tam olgunlaşmış halinin de ''ben fıstık'' olarak adlandırıldığını ifade eden Akfırat, ''Üretici bu yıl Antep fıstığını boz fıstık olarak kırmayı tercih ediyor. Bu yıl fiyat iyi ama rekolte çok düşük'' dedi.
Boz fıstığın pasta ve tatlı imalatçıları tarafından satın alındığını belirten Mehmet Akfırat, şöyle konuştu: ''Baklavalar onunla süsleniyor. Baklavacılar üreticiden satın aldığı boz fıstığın içini çıkarıyor ve öğütüyor. Boz fıstığın içi ürün henüz tam olarak olgunlaşmadığı için daha yeşil oluyor. Üzerine öğütülmüş boz fıstık serpiştirilen baklava daha güzel görünüyor, baklavanın lezzeti de artıyor. Baklavacıların talebi nedeniyle çiftçiler Antep fıstığını tam olgunlaşmadan yani boz fıstık olarak hasat ediyor.''
Akfırat, bu yıl Antep fıstığı miktarının çok az olduğunu belirterek, ''bu yıl fiyat iyi ama rekolte çok düşük. Antep fıstığı üretiminde bu yıl yok yılı. Antep fıstığı ağaçları iki yılda bir ürün veriyor ve bu yıl ağaçlardaki Antep fıstığı miktarı çok az. Üretici az olması nedeniyle ürününe bir de bekçilik yapmak istemiyor'' diye konuştu.
'Üreticisini sevindiren ürün olmaktan çıktı'
Devlet desteğinden mahrum bırakılmasının Antep fıstığı üreticiliğini cazip olmaktan çıkardığını savunan Mehmet Akfırat, üreticinin rekoltenin düşük olması, rekoltenin yüksek olduğu yıllarda da fiyatın düşük olması nedeniyle mağdur olduğunu belirtti. Mehmet Akfırat, çiftçinin geçen yıl 6 milyon liraya sattığı Antep fıstığının şimdilerde 8-9 milyon liraya alıcı bulduğunu ifade ederek, parası olup da Antep fıstığı alan ve bir süre bekletenlerin üreticiden daha fazla kazanç elde ettiklerini bildirdi.
Akfırat, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Gönül ister ki çiftçi de ürününü bekletebilsin ve daha fazla kazanç elde etsin ama bu mümkün değil. Sermaye birikiminden yoksun olan çiftçi borcunu ödemek, oğlunu evlendirmek, kızını gelin etmek için ağaçlarındaki Antep fıstığının olgunlaşmasını sabırsızlıkla bekliyor. Yani ürününü hasat ettikten sonra bir süre bekletip daha yüksek fiyattan satma, daha fazla kazanç elde etme olanağına sahip değil.''
2009 yılı Antep fıstığı rekoltesinin 50 bin ton dolayında tahmin edildiğini belirten Akfırat, kendisinin bu miktarı inandırıcı bulmadığını, oda olarak rekoltenin 20 bin ton dolayında gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı