''Balığın boyunu ölçme yerine, ağlardaki göz açıklığı denetlensin''

Denizlerde belirlenen ölçülerin altında balık avlanmaması için avlanan balıkların boylarının ölçülmesi yerine, ağlardaki göz açıklıklarının kontrol edilmesi gerektiği bildirildi.

''Balığın boyunu ölçme yerine, ağlardaki göz açıklığı denetlensin''
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.10.2011 - 08:11

Doğu Karadeniz Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, yaptığı açıklamada, balıkçıların kullandığı ağlar ile ağlardaki göz açıklıklarının genelde standart olduğunu, balık türlerinin korunması ve küçük balık avlanmaması için göz açıklıklarının denetimden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Bazı balıkların avlanmasında boy ölçüleri üzerinden kota uygulandığını anımsatan Mutlu, ''Örneğin mezgitin 13 santimetre olması isteniyor. Zaman zaman balıkçılarımız istenen ölçülerin altında avlanma yapabiliyor. Ancak bunun denetimi karada, balık hallerinde yapılıyor. Mezgit tutulup balık haline getirildikten, yani öldükten sonra boyunu ölçmenin, kota uygulamanın bir anlamı yok. Bu sorun önceden ağlardaki göz açıklıklığı ölçülerinin belirlenmesiyle aşılabilir'' dedi

Konulan yasaklarla ilgili denetimlerin denizde olması halinde önemli bir değişiklik yaşanacağına işaret eden Mutlu, şöyle devam etti:

''Ağlardaki göz açıklığına sınır getirilmesi ile küçük balık tutmanın önüne geçilebilir, ama bu uygulama hayata geçirilse dahi denetlenmesi gerekir. Son yıllarda küçük balık tutulmasıyla ilgili yaşanan sorunlar ağlardaki göz açıklıklarının küçük olmasından kaynaklanıyor. Çünkü yurt dışından tonlarca ağırlıkta ve çeşitli türlerde ağlar getiriliyor. Bunun sonucu olarak da denizlerimizde istediğimiz balığa hasret kalıyoruz. Bazı ağlarımız bilindiği üzere standart boyutta. Mesela orkinos ve palamut için kullanılan ağa canavar ağ deniyor. Bunda göz açıklığı büyük olduğu için küçük balık tutsanız dahi ağda durmuyor.''

Balıkçıların da hiçbir zaman küçük balık tutma taraftarı olmadığını vurgulayan Mutlu, ''Çünkü o kişi balığı pazara getirdiğinde alıcı bulamıyor. Bu durumdan hem vatandaş hem de balıkçılarımız rahatsız oluyor. En önemlisi bu konu denizlerimizdeki balık türlerimize olumsuz yönde yansıyor. Bu nedenle ağlardaki göz açıklığına balık türleri için belirli sınırlamalar getirilmesi ve denetlenmesi fikrini umut verici bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz'' diye konuştu.

Ağlar toplanabilir

Ağlarda göz açıklığının değiştirilmesi önerisiyle birlikte bazı maliyetlerin de gündeme gelebileceğini ifade eden Mutlu, ''Balıkçının elindeki en önemli sermayesi ağdır. Ağlarda denetim yapılması halinde yeni ağ ihtiyacı doğacağından devletimizin bu konuda balıkçılarımıza yardım etmesi gerekir. Çünkü tonlarca ağı bir defada balıkçılar bir köşeye atamaz. Zaten atarsa çok büyük bir boyutta israf olacak. Hem balıkçının sermayesinin ziyan olmaması hem de bu fikrin hayat bulması gerekiyor. Balıkçılar devlet desteği alırsa istenilen ağı temin edebilir. Bazı ülkelerde bu tip uygulamalar yapıldı ve balıkçılar eski ağlarını devlete teslim etti'' ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler