Balık kalp krizi riskini azaltıyor
Kalp krizi riskinin azaltılması için haftada en az iki gün balık tüketilmesi gerekiyor.
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gazi: "Kalp krizi riskinin azaltılması için haftada en az iki gün balık tüketilmesini öneriyoruz"
"Izgara ya da buğulama dediğimiz pişirme yöntemleriyle balıkları tüketmek yararlıdır. Balıklar kızartıldığında besin değerleri ölmektedir"
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Gazi, kalp krizi riskinin azaltılması, kalp ve damar hastalıklarında risk faktörünün en aza indirilmesi için haftada en az iki gün balık tüketilmesini önerdi.
Gazi, yaptığı açıklamada, diyet ve egzersizin bir arada yürütülerek kalp ve damar sağlığının korunmasının mümkün olabileceğini söyledi.
Bilimsel araştırmaların, özellikle doymamış yağ asitleriyle zengin beslenmenin, kalp krizi riskini azalttığını, kan yağlarını düşürdüğünü, kanda pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerde aktivasyonu azaltarak kalp krizi oluşumunda önleyici rol oynadığını gösterdiğine işaret eden Gazi, "Özellikle kuzey denizlerde yaşayan Eskimolarda kalp krizinin ve kalp-damar hastalıklarının çok az olması bu konuda uyarıcı bir etki olmuş. 'Neden bu insanlarda kalp krizi daha az görülüyor?' diye araştırıldığında bu bölgedeki balık tüketiminin çok fazla olduğu ve balığın koruyucu rolü olduğunu göstermiştir" dedi.
"Hamsi, lüfer ve uskumruda bol miktarda omega 3 var"
Gazi, özellikle soğuk denizlerde yaşayan balıklarda "omega 3" olarak adlandırılan koruyucu yağ asitleri bakımından zengin besinler bulunduğunu vurguladı.
Türkiye'de yetişen balıklarda da omega 3 yağ asitleri bulunduğu bilgisini veren Gazi, şöyle konuştu:
"Özellikle hamsi, lüfer ve uskumruda bol miktarda omega 3 var. Omega 3'ün en büyük katkısı, kandaki yağları düşürmek, damar sertliği ve kalp krizine öncülük eden lezyonların oluşumunu geciktirmektir. Doğrudan kalp krizini önleyici değil ama dolaylı yollardan koruyucu bir rolü bulunmaktadır. Kalp krizi riskinin azaltılması için haftada en az iki gün balık tüketilmesini öneriyoruz. Mümkünse mevsimin taze balıklarını tüketmek gerekiyor. Izgara ya da buğulama dediğimiz pişirme yöntemleriyle balıkları tüketmek yararlıdır. Balıklar kızartıldığında besin değerleri ölmektedir."
Balık tüketiminin yanı sıra egzersiz ve diğer sakıncalı gıdalardan uzak durmanın da kalp krizi riskini azalttığına dikkati çeken Gazi, tüm deniz hayvanlarında omega 3 yağ asitleri bulunduğunu ancak kabuklu canlılarda kolestrolün daha zengin olduğunu anlattı.
Kabuklu deniz mahsullerinden ziyade balıkların tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Gazi, diğer hayvansal gıdalarda omega 3 bulunmadığını, insan vücudunun da bunu üretemediğini, bu yağ asitlerinin alınabileceği yegane kaynağın balık olduğunu sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Kayıp Amerikalı Suriye'de bulundu: 'Hacıyım' dedi...