Balinalar da yanar
Güneş ışınlarının insanlarda olduğu gibi balinaların derisinde de yanıklara neden olabildiği açıklandı.
California Körfezi'nde 150'den fazla balinadan deri örnekleri alan uzmanlar, yaptıkları inceleme sonucu güneş ışınlarına aşırı miktarda maruz kalan balinaların derisinde kabarcıklar oluştuğunu belirledi. Buna göre daha koyu renk derisi olan balinalarda daha az güneş yanığı oluşuyor.
Temel olarak giderek artan miktardaki ultraviyole ışınlarının doğal hayattaki etkilerini incelemeyi hedefleyen araştırma ekibinin başında Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Laura Martinez-Levasseur bulunuyor.
BBC Türkçe'den alınan habere göre, Martinez-Levasseur, balinaların iyi birer örnek olduklarını, nefes almak için deniz yüzeyine çıkmaları, sosyalleşmeleri, yavrularını beslemeleri gerektiğini ve bu nedenle de sıklıkla güneş ışınlarına maruz kaldıklarını belirtiyor.
Üç yıl süren araştırma kapsamında mavi balinalar, oluklu balinalar ve ispermeçet balinaları incelendi. Balinaların yüksek çözünürlüklü fotoğrafları çekildi ve alınan deri örnekleri laboratuarlarda gözlendi. Bununla birlikte araştırmacılar, güneş ışınlarının zararının daha açık renkli mavi balinalarda daha ağır olduğunu da belirlediler. İnsanlarda olduğu gibi koyu renk derisi olan balinalarda, melanin adı verilen koyu renkli pigment üreten hücrelerden daha fazla bulunuyor. İnsan DNA'sı ultraviyole ışınlarına maruz kalındığında bu pigmenti üretiyor, Araştırma, balina DNA'sının da aynı yanıtı verdiğini ortaya koydu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza