‘Balyoz’da hak ihlali var’
Anayasa Mahkemesi’ndeki Balyoz Davası için raportörden “olumlu” görüş.
Balyoz Davası sanıklarının Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları bireysel başvuru konusunda raportörün görüşünü tamamlayarak mahkemeye sunduğu öğrenildi. Kulislere yansıyan bilgilere göre raportör görüşünde, “başvurucular açısından hak ihlali yaşandığı” tespiti yapıldı. Raportörün görüşünün dava sanıkları açısından “olumlu” olduğu kaydedildi. Raportörün görüşünün mahkemenin vereceği karar açısından bağlayıcı niteliğinin bulunmadığı ancak yine de yargılamayı yapan heyete bir yol haritası çizdiği ifade edildi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “yeniden yargılama konusunda” topu Anayasa Mahkemesi’ne atmasının ardından yeni bir gelişme yaşandı. Balyoz Davası ile ilgili görevlendirilen raportörün raporunu tamamladığı öğrenildi. Kim tarafından hazırlandığı sır gibi saklanan raporun Balyoz sanıkları açısından olumlu olduğu bildirildi. Edinilen bilgilere göre raportör raporunda, “Adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine” ilişkin tespitlere yer verdi. Yargılama safahatında “hak ihlallerinin” yaşandığına işaret edilen rapor, Anayasa Mahkemesi üyeleri açısından bağlayıcı olmamasına karşın “yol haritası”özelliği taşıyor.
‘Özgürlüğümüz gasp ediliyor’
Balyoz tutuklularının, Balyoz soruşturmasını başlatan dönemin 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcısı Bülent Münger hakkında açtığı “görevi kötüye kullanma” davası dün Askeri Yargıtay’da görülmeye devam edildi. Münger’in yaptığı soruşturma ve hazırlattığı bilirkişi raporu ile Balyoz sanıklarının ceza almasına neden olduğu öne sürülüyor. İstanbul ve Ankara’daki sivil ve askeri cezaevlerinde yatan Balyoz sanıkları, davanın duruşmasını izlemek için dün Ankara’daydı. En düşük rütbelisinden en yüksek rütbelisine kadar Askeri Yargıtay koridorlarını dolduran sanıkların üzerinde kuvvetle birleştiği tespit ise “Özgürlüğümüz gasp ediliyor” şeklinde oldu. Sanıklar, Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları başvuru konusunda, mahkemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun bir karar vereceklerine inandıklarını ifade ediyor. Sanıklar, Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları başvurunun 7 aydır gündeme alınarak görüşülmemesini ise algılamakta güçlük çekiyor.
Münger yayın yasağı istedi
Dünkü duruşmaya katılmayan Münger ise gönderdiği dilekçeyle mahkemeden taleplerde bulundu. Sanıkların duruşma salonunda birbirleriyle ve salonu açık görüş alanına çevirdiklerini söyleyen Münger, sanıkların halen sivil cezaevine gönderilmemeleri sayesinde nüfuzlarını kullandıklarını iddia etti. Davanın başka bir yargı organına taşınmasını talep eden Münger, duruşma düzenine aykırı uygulamalara son verilmesini, duruşmaların kapalı oturumla yapılmasını, kalp sorunu olması nedeniyle soruların adresine gönderilmesini talep etti. Münger, mahkemeden kendisi hakkında internette yayınlanan haberlerle ilgili de erişim yasağı kararı verilmesini istedi. Duruşma savcısı Münger’in taleplerinin reddi yönünde karar verilmesini ve Münger’in huzura çağrılarak dinlenmesini istedi..
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama