Balyoz'da karar açıklandı
''Balyoz Planı'' davasına bakan mahkeme heyeti, aralarında emekli orgeneraller Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, emekli oramiral Özden Örnek, Orgeneral Bilgin Balanlı, Korgamiral Can Erenoğlu’nun da bulunduğu 249 sanığının tutukluluk hallerinin devamına hükmetti
Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 249'u tutuklu 365 sanıklı ''Balyoz Planı'' davasının 85'inci duruşması başladı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesinde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan, emekli Oramiral Özden Örnek ile MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 169 tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan 9 sanık katıldı.
Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 80 tutuklu sanık ve hakkında yakalama kararı bulunan emekli Orgeneral Ergin Saygun ise duruşmaya gelmedi.
İkinci ''Ergenekon'' davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de aralarında bulunduğu tutuksuz yargılanan 106 kişi de duruşmaya katılmadı.
Duruşmada, söz alan tutuklu sanık Albay Mustafa Önsel, geçen hafta mahkemeye gelen bir mektupta kendisi hakkında beyanların yer aldığını belirterek, bununla ilgili konuşmak istediğini söyledi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken ise ''İsimsiz olan bu mektubun hiçbir hukuki niteliği yok. Kendinizi savunma yapmak zorunda hissetmeyin. Bir deli, bir kuyuya taş atmış. Kaldı ki 'A' şahsın ismi yazsa ne olacak? Delikanlı olan üzerine ismini de yazar gönderir. Ben bu mektubu mahkemede okuma gereği bile duymadım'' dedi.
Önsel'in, mektubu isteyen herkesin mahkemeden alabildiğini söylemesi üzerine Diken, mahkemenin gelen yazıları gizleyemeyeceğini, ancak devlet sırrı olanlar ile gizli tanığın kimlik bilgilerinin söylenemeyeceğini ifade etti. Diken, sanıklar tarafından istenilmesi üzerine mektubu verdiğini dile getirdi.
Önsel de mektupta yargılanan bazı sanıkların isimlerinin bulunduğunu belirterek, ''Şiddetle reddediyorum. Doğruların arasında provokatif, manipülatif bilgiler eklenmiş. Amaç, arkadaşlarımızın arasında bizleri küçük düşürmek. Mektubu yazan, sanıklardan birinin yakını gibi gözüküyor. Benim hiçbir arkadaşım, yakınım böyle bir mektup yazamaz'' diye konuştu.
Başkan Diken de mahkemeye yönelik de bu şekilde mektuplar gönderildiğini belirterek, mektubun sanıklar tarafından gönderilmiş gibi yazıldığını söyledi. ''Ben biliyorum ki bu mektubu gönderenler sizlerden biri değil'' diyen Diken, ''Benim, hakim beylerin isimlerine de tehdit mektupları gönderiliyor. Biz onları gereğinin yapılması için savcılığa gönderiyoruz. Mahkemede evrakı çöp tenekesine atmak diye bir şey yok. Gelen evraklar mutlaka bir yerlere konulur'' dedi. Önsel de kendi adı geçtiği için mektubu yazanın bulunmasını istedi.
Özkök ve Yalman'ın tanıklık yapması isteği
Albay Mustafa Önsel, ayrıca mahkemede artık tanık dinleme aşamasının bitip bitmediğini anlamadığını ifade ederek, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın bu davanın en önemli tanıkları olduğunu savundu.
Özkök ve Yalman'ın mahkemenin çağırmasını beklemeden duruşmaya gelmelerini isteyen Önsel, ''Gerçekleri anlatsınlar. Bu bize ve tarihe karşı sorumluluklarıdır. Gelmezlerse gelecek nesiller onları lanetleyeceklerdir'' dedi.
Duruşmada, 5-7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığında düzenlenen plan seminerine ait ses kasetlerinin dinlenilmesine devam ediliyor. Bu arada duruşmaya, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Eşref Uğur Yiğit de izleyici olarak katıldı.
Duruşmada, seminerin ses kayıtlarının okunması tamamlandı
Balyoz Planı davasında, 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığında yapılan plan seminerinin ses kayıtlarının okunması tamamlandı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, seminerin kayıt altına alınan 9'uncu ses kaseti de seminerde yapılan sunumlar eşliğinde dinlenildi. Seminer kaydının yer aldığı 9 kasetin dinlenilmesinin tamamlanmasının ardından söz alan tutuklu sanık eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, kayıtların dinlenilmesinin 12 saat 25 dakika sürdüğünü belirterek, seminerin ne olduğunun anlaşılması açısından bu kayıtların önemli olduğunu vurguladı.
Dinlenilen seminer kayıtlarında darbeyle ilgili en ufak bir şeyin olmadığını ifade eden Doğan, iç tehditle ilgili sunumları da çok fazla irdelemediğinin görüldüğünü anlattı.
Doğan, seminerin kapanış konuşmasında iç ve dış tehditle ilgili kendi kişisel fikirleri ve tecrübesiyle bir toparlama yaptığını ifade ederek, ''Bunlar sadece beni bağlar. Hesap verilmesi gerekirse bunun hesabını hangi mahkemede olursa olsun vermeye hazırım. O günkü şartlar altında yaptığım kapanış konuşmasının içeriği bugün de geçerli. Bugün de o konuşmanın altına imzamı atarım. Suç varsa suçu da kabul ediyorum'' dedi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, kayıtların dinlenilmesi aşamasından sonra savcılığın hazırladığı 3 iddianamede esas alınan delillerin okunacağını, ancak bu delilleri mahkemenin esas alıp almayacağının daha sonra belirleneceğini söyledi. Diken, daha sonra da savcılığın iddialarına dayanak olarak gösterdiği delillerin yer aldığı ek klasörlerdeki belgeleri, oluşturdukları dizi pusulasına göre başlıklar halinde okumaya başladı.
Duruşmada daha sonra söz alan sanık avukatlarından Şule Nazlıoğlu Erol, şu ana kadar okunan delillerin tamamının salondaki yansıda da gösterilerek, bu şekilde tartışılmasını istediklerini söyledi. Başkan Diken de ''Biz delillerin okunması aşamasındayız. Bunların tek tek yansıtılması mümkün değildir. Dosya kapsamı da buna müsaade etmez'' diyerek, okumaya devam etti.
Savcı esas hakkındaki mütalaası için süre istedi
Ömer Diken’in 50 sayfalık delil özetini okumasından sonra söz alan emekli Orgeneral Çetin Doğan, kendisi ve diğer sanıkların dijital verilerle ilgili olan üniversitelerdeki uzmanlara bilirkişi incelemesi yaptırılmasını istediklerini ifade etti. Doğan “TÜBİTAK raporları dijital verilerin 2003 Windows versiyonlarıyla hazırlandığını söylüyor. Oysa bazı kayıtların 2007 versiyonuyla yapıldığını tespit etmiş durumdayız. Bu kayıtlar, deniz aşırı ülkelerden e-mail yoluyla gönderilmiş. Bu nedenle zaman çelişkileri ortaya çıkıyor. TÜBİTAK’ın inceleme yöntemleriyle bunun tespit edilmesi mümkün değil. Birinci önceliğimiz sözde darbe planlarının bulunduğu iddia edilen 11 No.lu CD’nin yasal delil olup olmadığının bilirkişi raporuyla saptanması. Biz böyle bir raporu hazırlattık” diye konuştu.
Adli Tıp Kurumu’nun halen GATA’da tedavi altında bulunan ve hakkında yakalama kararı çıkarılan Orgeneral Ergin Saygun hakkında Adli Tıp Kurumu tarafından verilen “sağlık durumunun cezaevinde kalmasına elverdiğine” ilişkin raporla ilgili olarak avukat Sedat Yılmaz söz aldı. Sedat Yılmaz’ın “Böyle bir cezaevi nerede var” sözleri üzerine Başkan Ömer Diken “Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Dairesi böyle diyor” diye yanıt verdi. Tutuklu sanık MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan’ın avukatı Ayhan Nacak ise “İnşallah bütün sanıklar hakkında bugün tahliye kararı verirsiniz” diye konuştu. Balyoz davasında sanık ve avukatların talepleri konusunda görüş bildiren Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, tanıkların, ses kayıtlarının dinlenildiğini, savunmaların alındığına dikkat çekerek “iddia makamının soruşturmanın genişletilmesi yönünde bir talebinin olmadığını” söyledi. Kırbaş, “Esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak üzere mahkemenin süre vermesini” istedi.
Karar çıktı
Balyoz davasında mahkeme heyeti, iddia makamının esas hakkındaki mütalaa için süre talebini kabul etti. Mahkeme aralarında emekli orgeneraller Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, emekli oramiral Özden Örnek, Orgeneral Bilgin Balanlı, Korgamiral Can Erenoğlu’nun da bulunduğu 249 sanığının tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. Dava 26 Mart 2012 tarihine ertelendi.
Mahkeme hakkında yakalama kararı bulunan emekli Orgeneral Ergun Saygun hakkında Adli Tıp Kurumu'nun “sağlık durumunun cezaevinde bulunmasına elverdiğine” ilişkin raporun GATA’ya ve gereğinin yerine getirilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verdi.
Mahkeme haklarında yakalama kararı bulunan emekli orgeneral Ergin Saygun, Ahmet Gökhan Rahtuva ve Ali Göznek hakkındaki yakala emrinin akibetinin İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’ndan sorulmasını kararlaştırdı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza