Ban: Çözüm elinizde
Kıbrıs müzakerelerinde, liderlerin çözüm çabalarına şahsi desteğini belirtmek üzere Kıbrıs'a gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile yaptığı görüşme sonrası; görüşmelerin kolay olmadığını fakat iki liderin karşılıklı çözüme ulaşabileceklerini söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Lefkoşa ara bölgede, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun'un ikametgahındaki görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
Ban, Lefkoşa ara bölgede müzakerelerin yapıldığı mekanın yakınında bulunan BM binasında düzenlenen basın toplantısının başında, liderlerin elinden tutarak basına görüntü verdi.
BM Genel Sekreteri Ban, müzakerelerin devam etmesinin ve ivme kazanmasının önemli olduğunu göstermek için adada bulunmak istediğini ifade ederek, bugünün verimli ve yapıcı bir gün olduğunu söyledi.
"Dünya bugün iki tane lider görüyor. Bu iki lider de gerçekten önemli bir sorunu çözmeye çalışıyor" diyen Ban, Kıbrıs sorununun çözümünün taahhüt, esneklik ve vizyon gerektirdiğini, iki liderin halkları için çok daha iyi bir gelecek yaratmaya çalıştığını kaydetti.
Liderlerin kişisel olarak gösterdiği taahhütten ve adaya mümkün olduğu kadar kapsamlı ve kalıcı bir barış getirme çabalarından cesaret aldığını bildiren Ban, "Önümüzdeki dönemde bu görüşmeleri başarılı bir şekilde sonlandırmaya çalışacağız" dedi.
Barış görüşmelerinin hiçbir zaman kolay görüşmeler olmadığına işaret eden Genel Sekreter Ban, "Ama ben şuna inanıyorum ki, bu iki lider, karşılıklı olarak kabul edebilecekleri bir çözüme ulaşabilecektir" diye konuştu.
Dünyanın on yıllardır Kıbrıs sorununu duyduğunu ve şimdi artık Kıbrıs sorununun çözüm vaktinin geldiğini kaydeden Ban, BM'nin çözüm için tüm desteğini sunmaya devam edeceğini vurguladı.
Sürecin, Kıbrıs halkları tarafından Kıbrıs halkı için yürütülecek bir süreç olduğunu ifade eden Ban, bunun için Kıbrıs halklarını yürekten kutladığını belirtti ve "Gelecek sizin elinizde" dedi.
Ortak açıklama
Liderlerin kendisinden ortak açıklama okumasını istediğini ve bundan onur duyduğunu ifade eden BM Genel Sekreteri Ban, basın toplantısında liderlerin ortak açıklamasını okudu.
Ortak açıklamada, "İki lider olarak bizler, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'ı ziyaretini memnuniyetle karşılıyoruz ve uluslararası camiaya ve BM'ye, Kıbrıs sorununun kalıcı ve kapsamlı bir şekilde çözülmesi için yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz" ifadesi kullanıldı.
BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonunu destekledikleri ve bundan müteşekkir oldukları kaydedilen ortak açıklamada, bu misyonla BM ve BM Güvenlik Konseyi içinde birçok çalışma yapıldığı kaydedildi.
Kıbrıs sorununun çözümü için zaman ve çaba sarf edildiği belirtilen ortak açıklamada, "Sorunun çözümü için ekiplerle birlikte bir yılı aşkın çalışıldığı, konunun bir bütün olarak ele alındığı, yani her şey üzerinde mutabık kalınmadan hiçbir şey üzerinde mutabık olunmadığı" ifade edildi.
Bazı konularda ufak tefek sıkıntılar olduğu, bunların istenilen ilerleme ile sonuçlanacağı umudu dile getirilen açıklamada, gelecek günlerde "Yönetim ve Güç Paylaşımı" konusunda çalışılacağı ve ilerleme sağlanacağı, diğer konularda da çalışma yapılacağı kaydedildi.
Bu çalışmaları en kısa zamanda bir çözümle sonuçlandırma umudu dile getirilen açıklamada, "Kıbrıs sorunu artık çok uzun bir süre çözülmeden kalamaz" denildi.
Kıbrıs sorununa çözüm bulabilmek için şimdi önemli bir fırsat olduğunun altı çizilen ortak açıklamada, "Biz de bunu tamamen göz önünde bulunduracağız. Hem Kıbrıslı Rumların hem de Kıbrıslı Türklerin meşru haklarını göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı yapıyoruz. Böylesi bir çözüm hepimizin çıkarına alacaktır. Ve bu çözüm sayesinde ortak evimiz Kıbrıs'a barış, istikrar ve zenginlik gelecektir" ifadesi kullanıldı.
Liderler soruları yanıtladı
Ban'ın, liderlerin ortak açıklamasını okumasının ardından, liderler soruları yanıtladı. Hristofyas, "Ban'la görüşmesinde, Türk tarafına, BM kararlarının tam olarak uygulanması konusunda bir mesaj göndermesini isteyip istemediği" yönündeki bir soruya karşılık, BM kararlarının tam olarak uygulanmasının iki tarafın da taahhüdü olduğunu ifade ederek, Genel Sekreter'e Türk tarafına ulaştırmak üzere böyle bir mesaj vermesinin biraz tuhaf olacağını kaydetti.
Dimitris Hristofyas, bir çözüm için çalıştıklarını ve bunu Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin meşru çıkarlarını göz önünde bulundurarak yaptıklarını, ortak bir çözüm bulmaya çalıştıklarını belirtti.
Hristofyas, "yakınlaşmalardan sonra, güvenlik ve garantörlükle ilgili konularda nasıl bir konuma gelindiği" sorusuna, bu konunun Genel Sekreter'i değil, iki lideri ilgilendiren bir konu olduğu karşılığını vererek, Genel Sekreter'in ziyaretinin, taahhütlerine, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda yeni bir ivme kazandıracağını söyledi.
Müzakerelerde görüş teatisinde bulunduklarını kaydeden Hristofyas, güvenlik konusunda Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de karar vermesi gerektiğini söyledi.
Müzakerelere resmi ortamda devam ettiklerini ve Talat'la birlikte süreci devam ettirmeye hazır olduğunu, seçimler olsa bile, yollarına hiç bir şeyin engel oluşturmayacağını dile getiren Hristofyas, "Biz de çok hızlı bir şekilde Kıbrıs sorununda bir çözüme ulaşırız. Bu ortak kararımız olduğu gibi ortak niyet ve isteğimizdir de" dedi.
Talat: Zamana karşı yarışıyoruz
KKTC Cumhurbaşkanı Talat da KKTC'de nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bir soru üzerine, zamanın çözüm için bir avantaj olmadığını ve zamana karşı yarıştıklarını belirterek, hızlı bir çözüme ihtiyaçları olduğunu vurguladı.
1,5 yıldır görüştüklerini, bazı konularda ilerleme kaydettiklerini, bazı konularda görüş ayrılıkları olduğunu da ifade eden Talat, ''başlamış oldukları nokta göz önünde bulundurulduğunda şimdi çözüme daha yakın bir noktada olduklarını, dolayısıyla bunun bir başarı olduğunu'' söyledi.
Şu anki yakınlaşma konusundan memnun olduğunu dile getiren Talat, seçimlerin, kendileri için önemli bir test olacağını söyledi. Talat, seçimlerin, müzakerelerin daha az önemli bir konuma gelmesine neden olmaması gerektiğini belirterek, müzakerelerin devam etmesinin önemine işaret etti.
Talat, başka bir soru üzerine, BM Genel Sekreteri'ne, kendilerine daha fazla yardımcı olması, tarafları cesaretlendirmesi ve teşvik etmesi yönünde mesaj gönderdiklerini ifade ederek, "Çözümü hızlandırmak açısından bir katkıları olabilir" dedi.
Müzakerelerin BM himayesinde ve BM'nin iyi niyet misyonu altında yürütüldüğüne işaret eden Talat, "BM'nin müzakereler için güçlü bir itici güç olduğunu" vurguladı.
Talat, "Dostum Hristofyas'la müzakereleri devam ettiriyoruz ve bu müzakereler devam etmeli. Sonucunda da faydalı ve verimli bir şekilde sonuçlanmalı, bu önemli. Elbette ki Sayın Genel Sekreter her iki tarafı daha fazla adım atmak ve bu doğrultuda devam etme konusunda cesaretlendirmeli. Bizim Türk tarafı olarak talebimiz bundan biraz daha fazlası" diye konuştu.
Talat, "Benim amacım çabalarımızın meyvesini yiyebilmek. Ben kapsamlı bir çözüme ulaşılmasını istiyorum ve bunun için de kendi üzerime düşen sorumlulukları yerine getirmeye sonuna kadar hazırım" dedi.
Bu arada, yoğunlaştırılmış Kıbrıs müzakerelerinde, "Yönetim ve Güç Paylaşımı" başlığı üzerinde sağlandığı açıklanan "ilerlemeye" ilişkin, Genel Sekreter Ban tarafından okunan ortak açıklamada detay verilmedi.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama