Ban-Ki mun, Kırgızistan'da

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Orta Asya ziyareti çerçevesinde Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e gitti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, yaptığı görüşmelerde insan hakları, ifade ve basın özgürlüğüne vurgu yaptığını söyledi.

Yayınlanma: 03.04.2010 - 07:38
Abone Ol google-news

Ban Ki-mun, Başbakan Daniyar Üsenov ile düzenlediği ortak basın toplantıda, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ile görüşmesinde, insan haklarının, Kırgızistan'da son dönemde yaşanan olaylar göz önüne alındığında büyük önem taşımaya başladığını ve BM için insan haklarının en önemli konu olduğunu belirttiğini bildirdi.


Ban, "İnsan hakları ülkede sağlanmalı ve korunmalıdır. Bu, özellikle basın yayında olmalıdır. İnsan halkları konusunda Kırgızistan hükümetine, imzaladığı uluslararası yasalara uyma çağrısı yapıyorum. Devlet, bağımsız medyanın yanı sıra çeşitli din ve etnik gruplara hoşgörüyle yaklaşmalı" dedi.

Kırgız yönetimi ile görüşmelerde, başta BM-Kırgızistan işbirliği, bölgesel işbirliği, uyuşturucu trafiğinin engellenmesi, su ve enerji sorunları ve ekonomi konularını ele aldıklarını kaydeden Ban, Orta Asya'da bölgesel işbirliği ve diyaloğun korunmasının, bölgenin istikrar ve barış içinde gelişmesini sağlayacağını düşündüklerini belirtti.

Ban, Orta Asya'da çevrenin korunması ve Aral Gölü'nün kurtarılması kapsamında, Kırgızistan'ın üzerine büyük görev düştüğünü söyledi.

Kırgızistan'ın bölgede özellikle ekolojik güvenliğine katkısının büyük olduğunu ifade eden Ban, BM'nin, Kırgızistan'a ülkedeki uranyum atık sorunlarının çözümlenmesi konusunda yardımcı olacağını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler