Bankların Şubat ayı değerlendirmesi
Türkiye İş Bankası, 2010 yılına ait verilerin Türkiye'de ekonomik aktivitenin tedrici de olsa artmaya devam ettiğini gösterdiğini bildirdi. Ing Bank, ''kredi/büyüme cephesinde hızlı bir canlanma olmadan erken faiz artırımı olasılığı hala düşük'' dedi.
Mart ayına ilişkin olarak Türkiye iş Bankası İktisadi Araştırmalar Müdürlüğü tarafından hazırlanan, ''Dünya ve Türkiye Ekonomisinde Gelişmeler'' ile Ing Bank Hazine Grubu Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan raporlarda, Türkiye ekonomisinde yaşanan son gelişmeler değerlendirildi.
Türkiye İş Bankası'nın bülteninde, uluslararası piyasalardaki dalgalanmaların Türkiye ekonomisini de etkilediği belirtilerek, ''son dönemde ekonomide kaydedilen tedrici toparlanmaya ve not artırımlarına rağmen, siyasi gelişmelere bağlı olarak yaşanan gerginlikler de Türkiye;de piyasaların diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha dalgalı bir görünüm sergilemesine yol açmıştır'' denildi. Türkiye ekonomisinin, 2008'in son çeyreğinden 2009'un son çeyreğine kadar olan dönemde daraldığı belirtilen raporda, 2009 yılının son çeyreğinde ise ekonominin baz etkisine de bağlı olarak büyüme kaydettiği tahmin edildiği, 2010 yılına ait verilerin de Türkiye'de ekonomik aktivitenin tedrici de olsa artmaya devam ettiğini gösterdiği kaydedildi.
Türkiye ekonomisindeki tedrici toparlanmaya ve not artırımlarına rağmen, piyasaların Şubat ayında siyasi gerginliklere bağlı olarak diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha dalgalı bir görünüm sergilediği bildirilen bültende, 2010 yılı genelinde siyasi gündemin piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğinin tahmin edildiği bildirildi. Raporda, 2010 yılında, global ekonomideki toparlanmanın sürmesinin ve enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak cari açığın tedricen genişlemeye devam etmesinin beklendiği ifade edilerek, şöyle denildi: ''2009 yılında faizlerdeki hızlı düşüş ve bankalarca izlenen ihtiyatlı politikalar sektörün özkaynaklarını ve karlılığını olumlu yönde etkilemiştir. Bununla birlikte, önceki yıllarla kıyaslandığında sektördeki büyüme daha sınırlı bir şekilde gerçekleşmiş ve krizin reel sektördeki etkilerine bağlı olarak takipteki alacaklar hızlı bir şekilde artmıştır. Öte yandan, son aylarda kredilerin yeniden canlanma eğiliminde olduğu göze çarpmaktadır. Ekonomik aktivitedeki artış paralelinde 2010 yılında kredi talebinin tedricen ivme kazanacağı tahmin edilmektedir.''
Ing Bank
Ing Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren tarafından kaleme alınan ''Global risk iştahı arttı, doğru politikaların önemi de...'' başlıklı raporda, Türkiye'nin büyük oranda politik belirsizlikler nedeniyle risk iştahından daha az yararlandığı ve diğer ülkelerden kısmen ayrıştığının görüldüğü, enflasyonda beklenen hızlı artışın öngörülerin üzerine çıkmasının da belirsizlikleri biraz daha artırdığı, en azından şu anda yerel piyasalardaki algının bu yönde olduğunun söylenebileceği ifade edildi. Raporda, şöyle denildi: ''Türkiye;nin mevcut veriler ışığında bir IMF anlaşmasından daha çok doğru ve kalıcı politikalara ihtiyacı var ve her ne kadar finansman tarafında sağlanacak bir rahatlık büyümeyi teşvik edebilir gibi görünse de, büyüme konusunda talep etkisi daha etkin olmaya devam ediyor. Ancak politik risklerin veya tartışmaların 2011 genel seçimlerine kadar sürmesi kaçınılmaz olup, bunun öncesinde de Mart;ta Meclis;e sunulabileceği belirtilen Anayasa değişikliklerinin referanduma götürülmesi olasılığı ve sonrasındaki gelişmeler politik risk algısını yüksek tutmaya devam edebilir.'' Raporda, kredi/büyüme cephesinde hızlı bir canlanma olmadan erken Merkez Bankası'nın faiz artırımı olasılığının hala düşük olduğu belirtildi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Colani’nin arabası
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'