Bardakoğlu'ndan çarpıcı açıklamalar: Dini programlar fecaat

Eski Diyanet İşleri Başkanlarından Ali Bardakoğlu, merdiven altı dini bilgilere karşı iyi bir mücadele verilemediğini söyledi.

Yayınlanma: 18.11.2016 - 06:38
Abone Ol google-news

TBMM FETÖ ve 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na bilgi veren eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, “Türkiye’deki dini programlar ve dinci yapılanmaya” ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bardakoğlu, “Merdiven altı dini bilgilere karşı iyi bir mücadele verilemediğini, kusurlu olduklarını” söyledi.

Bardakoğlu, komisyonda şöyle konuştu:

Merdiven altı eğitim sorun üretiyor: Türkiye din konusunda bir yol ayrımında mehdici, mesihçi, deccalci, kin ve nefreti yoğunlaştıran dini değerleri istismar eden bir yoldan mı, yoksa açık seçik arı bir din yolundan mı yürüyeceğiz? 15 Temmuz bizi de bir yol ayrımına getirmiş oldu. Bu yol ayrımında olmak demek, cemaatlerle mücadele etmek değil. Onların kendi çizgisinde kalmasını sağlamak, halkımızı doğru aydınlatmayı Diyanet’e akademisyenlerin arı bilgisine bırakmak gerekiyor. Çıkaracağımız ders, dini bilgi konusunun ciddiye alınması gerektiğini merdiven altında, kapalı kapılar arkasında verilen dini eğitimin giderek sorun üretebileceğini, bir başka ulusal, uluslararası projeyle birleştiği vakit çok kolay manipülasyona uğrayabileceği gerçeği vardır.

İyi mücadele veremedik: Bu dini cemaatlerin din konusunda yazdıkları dikkatimizi çekiyordu. Merdiven altı dediğim bilgilere karşı iyi bir mücadele verildiğini söyleyemem, o da bizim kusurumuzdur.

Diyanet daha dikkatli olmalıydı: Diyanet olarak özeleştiri yapmamız ve dürüst olmamız gerekiyor. Hepimizin daha dikkatli olması gerekirdi.

Ramazan programları: Ramazandaki dini programlar tam bir fecaat. Aman bu yarama dokunmayın, Ramazandaki programlara kahroluyorum. Oradaki dini programlarda yapılan telkinlerle, eleştirdiğim, bahsettiğim örgüt ile dini programları yapanlar arasında sadece bir karış, bir adım, bir ton farkı vardır.

Sivil özgürlükle çözülmeli (Diyanetin Alevilere bakış açısı nedir?): Diyanet devlet kurumu... Bütün Müslümanları kucaklaması lazım. Bunu yine sivil özgürlük içinde çözmek lazım.

Saltuk sitem etti

Komisyonda konuşan eski Bursa Jandarma Bölge Komutanı Emekli Tümgeneral Seyfullah Saltuk’un sitem dolu sözleri de dikkat çekti. İçişleri Bakanlığı tarafından emekli edildiğini ‘sitemle’ anlatan Saltuk, “Ertesi sabah Ankara’dan aldığım bir telefonla dünyalar başıma yıkıldı. Meslekten uzaklaştırılma. Fiilen darbeye katılan adi ve alçakların arasında beni yazdılar. 15 gün sonra ikinci şoku yaşadım. Kadrosuzluktan emekli edilmişim” dedi. Boğaziçi Köprüsü’nün kesildiğini görünce IŞİD saldırısı ihtimalini aklından geçirdiğini söyleyen Saltuk, “Bursa Valimizi aradım. ‘Cemaat darbe yapıyor. Ben bu emri tanımıyorum. Nizamiyeyi kapattım, ben sizin emrinizdeyim’ yüksek sesle bağırarak arz ettim” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler