''Barışı ve çözümü hak ediyoruz''
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, ''Toplumsal dokumuzu giderek daha derinden kemiren bir sorunun çözümünde sona yaklaştığımız duygusu içimi ısıtıyor. Toplumun neredeyse her kesimi artık 'çözüm' diyor. 'Artık silahlarla değil, birbirimizle konuşalım' diyor'' dedi.
Boyner, TÜSİAD 43. Olağan Genel Kurulu'nda, görevi çok emin ellere teslim ediyor olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Kürt meselesinde esen barış rüzgarlarının, içinde, Paris'te işlenen cinayetlerin söndüremeyeceği umut ışığının yanmasına yol açtığını, milletçe 30 yıllık kabusun biteceğine dair emarelerin artmasına sevindiklerini belirten Ümit Boyner, şunları kaydetti:
''Toplumsal dokumuzu giderek daha derinden kemiren bir sorunun çözümünde sona yaklaştığımız duygusu içimi ısıtıyor. Yöntemlerle ilgili faklı düşünenler olabilir. Çözüme ulaşmakta faklı nedenler benimsemiş olabiliriz ama toplumun neredeyse her kesimi artık 'çözüm' diyor. 'Artık silahlarla değil birbirimizle konuşalım' diyor. Ne olursak olalım kendimize hangi kimliği uygun görürsek görelim bu toprakların insanıyız. Bizler ve çocuklarımız barışı ve çözümü hak ediyoruz. Terörün sona erdirilmesi kadar Kürt sorunun çözümüne odaklanacağımıza dair ümitler besliyorum. Tüm bu duygular ayrılık hüznümü dengeliyor.''
Boyner, ayrılık anlarının zor olduğunu vurgulayarak, ''İnsanın alıştığından uzaklaşması, bir dönemim defterini kapatması meşakkatli bir iş. Belki en zoru çalışma arkadaşlarından ayrılması... Onların desteği ile en zor günlerde bile Çetin Altan'ın tabiriyle enseyi karartmadım'' dedi.
Veda konuşmasında bir nevi muhasebe sunmak istediğine dikkati çeken Boyner, 3 yıl boyunca Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli yerlerine gidip, Türkiye'nin ve dünyanın nasıl değiştiğini gözlemleme imkanı bulduğunu, gittiği her yerde derneğin ilkeleri ve hedefleri doğrultusunda görüşlerini açıkladığını, yurt içinde, ülkenin dinamizminin dünyaya açılmasının yarattığı canlılığı ve ışık hızıyla yaşanan dönüşümü gördüğünü ve Türkiye'nin her köşesinde iş dünyasının enerjisini, yaratıcılığını izlediğini anlattı.
Öğrencilerin daha iyi eğitim taleplerini paylaştığını aktaran Ümit Boyner, onlarla konuşurken eğitimde artan sansür eylemleri, üniversitelerin bir türlü akademik özerkliğine kavuşamaması, gittikçe artan tutuklu öğrenci sayısının artmasıyla ara ara umutlarının karardığını, kadınların şiddet dalgasına rağmen kendileri ve çocukları için daha iyi bir geleceğin mücadelesini nasıl verdiklerini hayranlıkla gözlemlediğini ve Türkiye'nin dört bucağındaki vatandaşların sevgisini tattığını kaydetti.
Gittikleri her yerde Türkiye'nin geleceği için inandıkları şeyleri anlattığını, sermayeyi asla coğrafi alanlara bölmeden, kayıtsız ekonominin kayıtlı olana haksızlığını haykırarak, Anadolu'da vizyonlarını paylaştıklarını dile getiren Boyner, ''Ülkenin ortak çıkarı için konuştuğumuzu, esas mücadelenin refah huzur ve barış mücadelesi olduğunu anlayanların coşkulu desteğini aldım. Her zaman olduğu gibi Türkiye'yi dünyada önde gelen bir ülke yapma sevdasını savundum. Daha özgür, demokratik, adil, şeffaf bir Türkiye için yapılması gerekenleri Türkiye için paylaştık'' dedi.
Yeni Anayasa gerekliliğini hep gündemde tuttuklarını, hukukun üstünlüğüne her koşulda, davada ve fırsatta sahip çıktıklarını, her vatandaşın, vatandaş sıfatıyla adil yargılanma hakkına sahip olduğunu savunduklarına vurgu yapan Ümit Boyner, bugün, 2010 referandumunda, Anayasa değişikliğinde, kuvvetler ayrılığı ile ilgili düzenlemelerin yetersiz hatta isabetsiz olduğunda ısrarcı olduklarında kendilerini eleştirenlerle aynı noktaya geldiklerini ifade etti.
Ekonomide doğru olduğuna inandığı her adıma destek verip, bugünün parlak performansının altında gizlenen ve birinci lig için aşamamız gereken eşikte çözüm bekleyen yapısal sorunları tartışmaya açtıklarını da anımsatan TÜSİAD Başkanı, teknolojik atılımı, yaratıcılığın önemini, enerjide yapılması şart olanları, çevre meselesinin vahametini, iş dünyasının neye odaklanması gerektiğine dair görüşlerini de her platforma taşıdıklarını söyledi.
"Silahla çözülemeyeceği görüldü"
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) 43. Genel Kurul toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koç, TÜSİAD'da yeni dönemle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, şunları ifade etti:
''Hem YİK Başkanı, hem Yönetim Kurulu Başkanımızın söylediği gibi (TÜSİAD) politikalarına, çalışmalarına aynı şekilde devam edecektir. Gündem çok yoğun. 2013 de enteresan bir yıl olacak. Ben 2012'den daha iyi olacağını inşallah, ümit ediyorum. Bir siyasi çalkantı olmazsa, özellikle dış tarafta, komşularımızda... Bu Kürt sorunu çok önemli tabii, demokratikleşme, Avrupa Birliği sürecinin biraz daha canlandırılması çok önemli, bayağı bir sekteye uğramıştı. Avrupalılar tarafından özellikle... Tabii ki ekonomik gündemde baş maddelerden bir tanesini oluşturuyor. Ben bunları sayın Başkanın yeni ekibiyle layığı ile yerine getireceğine yürekten inanıyorum. Bu arada Ümit Hanım'a ve ekibine de yapmış oldukları çalışmalardan dolayı, yoğun bir üç sene geçirdiler, teşekkür etmek istiyorum.''
Mustafa Koç, ''Şu anda Kürt sorununda esen barış rüzgarları ve Paris'teki olaylar için siz neler söylersiniz?'' sorusuna ''Bu barış sürecinin sekteye uğramamasını diliyorum. İnşallah bu görüşmeler bir şekilde devam eder. Çünkü silahla çözülemeyeceği görüldü. Dolayısı ile oturup bunun müzakere şeklinde çözülmesi lazım'' karşılığını verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama