Barzani İsrail'i kınamadı

Türkiye'de bulunan Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani, Türkiye'ye geldi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşen Barzani, BDP Lideri Selahattin Demirtaş ile yarın biraraya gelecek.

Yayınlanma: 03.06.2010 - 08:36
Abone Ol google-news

Mesud Barzani, 6 yıl aradan sonra, kritik görüşmeler yapmak Ankara'ya geldi. Kuzey Irak yerel yönetimi lideri Mesut Barzani, Ankara'daki temasları çerçevesinde BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile de görüşecek. BDP'den yapılan yazılı açıklamada BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığındaki BDP heyetinin Barzani ile yarın öğlen saatlerinde Ankara'da bir görüşme gerçekleştireceği bildirildi.

Barzani- Davutoğlu görüşmesi

Irak Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani, yardım konvoyuna yapılan saldırıyla ilgili sorulan soruya karşılık verdiği cevapta İsrail'i kınamadı. Kanlı saldırıda hayatını kaybedenler "Siviller için üzüldüğünü" söyleyen Barzani, İsrail'e yönelik herhangi bir tepki ifadesi kullanmadı.

Terörist saldırılara karşı her türlü işbirliğini yapmaya hazır olduklarını açıklayan Barzan, "Türk veya Kürt herhangi bir gencin kanının dökülmesi bizi çok üzüyor. Bir an önce bunu sona erdirmek gerekiyor. Yaşamını kaybeden ailelere başsağlığı dilemek istiyorum." dedi.

Erbil'e yapılacak üst düzey ziyaretlerle ilgili istikrarı şart koşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bu tür ziyaretler her düzeyde doğaldır. Bu ziyaretlerin tarihi diye anılması güzel ama bundan sonra normalleşmeli ki haberlerde bu şekilde verilmemeli. İnşallah Bağdat'ta bütün Irak'ı temsil eden güçlü bir hükümet yapısı kurulur kurulmaz Sayın Başbakanımız da Sayın Cumhurbaşkanı da bizler de Irak'ın her bir şehrini ziyaret etmek isteriz. Bu çerçevede Erbil başta olmak üzere ziyaretlerimiz artacak." dedi.

Habercilerin salonda Irak bayrağının bulunmamasının sebebini sorması üzerine Davutoğlu, "Bunun özel bir anlamı yok. Kesinlikle buna dikkat bile etmiş değiliz. Bizim için Irak'tan gelen herkes Irak vatandaşıdır ve Irak bayrağı kullanırız." diye kaydetti.
 

İşte o diyaloglar

Toplantı salonunda neden Irak bayrağı yok?

Davutoğlu: Özel bir anlamı yok. Bizim için Irak'tan gelen herkes Irak vatandaşıdır. Özel bir anlam aramayın.

Barzani: Siz söylediğiniz zaman fark ettim.

Ahmet Davutoğlu: Bundan sonra sayın Barzani'yi daha fazla ülkemizde görmek istiyoruz. Bu ziyaret önemlidir. Öyle bir dönemde yapılmaktadır ki Ortadoğu yeniden yapılanıyor. Kardeş Irak da yeniden yapılanıyor. Biz bu Ortadoğu ve Irak'ın yeniden kuruluşunu barışa hizmet eden bir anlayışla inşaa edilmesini umuyoruz. Türkiye ile Irak'ın ve Iraklı Kürt kardeşlerimizin ilişkileri büyük önem taşıyor. Geçen yıl Başbakanımızın ırak'la 48 anlaşması imzalaması büyük önem arz ediyor.
 

Barzani- Erdoğan görüşmesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimi lideri Mesud Barzani ile yaptığı görüşmede, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyi ile ilişkileri ve terör sorununun ele alındığı öğrenildi.

Erdoğan-Barzani görüşmesi çok olumlu bir görüşme oldu. Barzani'nin görüşmede Erdoğan'a teröre karşı işbirliği konusunda Türkiye'ye her türlü yardım ve desteği yapacaklarını söylediği ve ''Türkiye ile ilişkilerimizi iyileştirmek istiyoruz'' dediği kaydedildi.

,Barzani'nin ayrıca Başbakan Erdoğan'a İskenderun'da şehit olan askerler ve Gazze'ye yardım götüren gemide hayatını kaybeden Türk vatandaşları için taziyelerini ilettiği öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon