Barzani’nin IŞİD’e karşı istihbarat önerisine Ankara’dan ret

Cumhuriyet’in ilk günden beri gündeme getirdiği IŞİD’in rehin aldığı kişi sayısında Dışişleri Bakanlığı’nın son kararı, sayılarının 46 olduğu şeklinde. Barzani’nin Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında rehinelerle ilgili istihbarat işbirliği önerdiği, hükümetin de bu talebe “Yardım ihtiyacımız olduğunda ileteceğiz” karşılığını verdiği öğrenildi.

Yayınlanma: 15.07.2014 - 22:10
Abone Ol google-news

IŞİD’in rehin aldığı konsolosluk mensuplarıyla ilgili sayıyı Dışişleri Bakanlığı en son 46 olarak açıkladı.

Cumhuriyet’in, rehinelerin sayılardaki çelişkileri sürekli gündeme getirmesi üzerine diplomatik kaynaklar bu sayının 46 olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, 11 Haziran günü IŞİD’in konsolosluk binasından 49 kişiyi rehin aldığını, ancak daha sonra bu kişilerle ilgili bilgilerinin bulunmadığını belirtti. Kaynaklar, kısa zaman içerisinde iyi bir haber vermeyi umduklarını kaydetti.

Öte yandan önceki gün Ankara’yı ziyaret eden Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) lideri Mesut Barzani’nin, Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere yaptığı görüşmelerde Ankara’ya IŞİD ve rehineler konusunda istihbarat yardımında bulunmayı önerdiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre hükümet temsilcileri görüşmelerde rehineler konusunda KBY ile işbirliği yapmak istediklerini belirtti ve bunun üzerine de Barzani de istihbarat için yardım edebileceklerini iletti. Barzani’nin bu teklifine, “Yardım ihtiyacımız olduğunda ileteceğiz” karşılığını verdi.

 

Ankara, bölünmeye karşı

Irak’ın bölüneceğine yönelik senaryolar ve başta Barzani’nin dile getirdiği referandum tartışmalarına karşın, diplomatik kaynaklar Barzani ile görüşmelerde “Irak’ın birlik ve bütünlüğünün korunması” mesajını verdiklerini belirtti. Referandumun ertelenmesi veya Kürtler için bağımsızlığın daha sonra tartışılabileceği gibi yorumların Barzani ile görüşmede ele alınmadığı dile getirildi.

Barzani’nin görüşmelerde ayrıca Kürtlerin Irak içerisindeki izolasyonundan duyduğu kaygıları da gündeme getirdiği, hükümetin ise buna “Her türlü desteği veririz. Kürtlerin Irak’ın içerisinde yerini muhafaza etmesi çok önemli” mesajıyla karşılık veridiği belirtildi.

Görüşmelerde Türkmenlerin durumunun da ele alındığı belirtilirken, bölgesel yönetiminden güvenlikleri konusunda destek istendi. Barzani’nin KBY’nin içinde bulunduğu maddi sıkıntıyı da görüşmelerde gündeme getirdiği, petrol anlaşması çerçevesinde de paranın aktarıldığı belirtildi. Ek bir yardım yapılmasının söz konusu olmadığına işaret edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler