'Başbakan biliyordu'

BDP listelerinden seçilen Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi, devlet adına görüşmeyi yapanlarla Öcalan arasında bir protokol yapıldığını belirterek bunun Başbakan'ın bilgisi dahilinde gerçekleştiğini söyledi.

Yayınlanma: 04.10.2011 - 08:30
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Görüşmeyi protokol diye yansıtıyorlar. A’dan Z’ye yalan. Devletle İmralı arasında yazılı protokol yok” açıklamasına, BDP Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi’den “Protokol var. Başbakan’ın bilgisi dahilinde” yanıtı geldi. Elçi, “Devlet adına görüşmeyi yapanlarla Öcalan arasında bir protokol yapıldı. Öcalan, Kandil’in ve Başbakan’ın onaylamasını istedi. Başbakan’ın haberi de var. Başbakan onaylamadı” dedi.

Elçi, Başbakan Erdoğan’ın Öcalan’la protokol yapılmadığına ilişkin açıklamalarını, “Tabii Sayın Başbakan, ‘protokol var’ diyemez. O yüzden bu açıklamayı yapıyor” diye değerlendirdi. Elçi şunları söyledi:

“Devlet adına görüşmeyi yapanlarla Öcalan arasında bir protokol yapıldı. Bunu biz biliyoruz. Bundan Başbakan’ın da bilgisi var. Görüşmeciler devlet bürokratları. Kendi başlarına gelin güvey olma şansları yok. Başbakan’ın bilgisi olmadan bu görüşmeleri yapamazlar. Görüşmelerde taraflar arasında protokol düzeyine gelindi, belli konularda anlaşmaya da varıldı. Öcalan’ın söylediği şuydu: ‘Bu protokolü götürün, Kandil ve Başbakan onaylasın.’ Bizim bilgimiz Başbakan’a götürüldüğü, Başbakan’ın onaylamadığı şeklinde. Biz zaten ‘Başbakan onayladı’ demiyoruz, elbette onaylamadı. Başbakan doğal olarak elbette ‘onlara talimat verdim, protokol vardı’ demez, dememesi doğaldır. Protokol, görüşmecilerle Öcalan ve Kandil arasında uyum sonucunda varılan anlaşma noktalarıydı. Öcalan’ın ‘Başbakan imzalasın’ önerisi vardı.”

Tezkere savaş ilanı


Elçi, yarın TBMM’de görüşülerek oylanacak sınır ötesi operasyon tezkeresine de sert çıktı. Elçi, “Bizim dönüşümüz, son derece olumlu bir hava yarattı. Kamuoyunda, siyasi partiler ve hükümet nezdinde olumlu bir ortam doğurdu. Bu havanın giderek daha da yaygınlaştırılarak çatışma ortamının sona erdirilmesi için çaba gösterilmesi gerekir. Ancak tam bu noktada tezkere çıktı. Bizim dönüşümüzün yarattığı olumlu hava ile tezkerenin peşpeşe gelmesi büyük talihsizlik. Çünkü biz barış sürecini başlatalım diye dönüş kararı alırken tezkere savaş sürecini başlatıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler