'Başbakan, düşüncelerini açık bir şekilde ifade etmiş'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın terör örgütü ile ilgili sözlerine ilişkin ''Sayın Başbakan hem terör konusunda hem teröre destek konusunda hem de terörle mücadele de neler yapılmalı konusunda düşüncelerini çok açık ifade etmiş'' dedi.

Yayınlanma: 15.08.2011 - 16:06
Abone Ol google-news

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Kültür Enstitüsü (EİT) tarafından Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde düzenlenen Hat Sergisi'nin açılışını yaptı. IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren ile EİT Kültür Enstitüsü Başkanı Dr. Hojatollah Ayoubi'nin de katıldığı açılış töreninde bir konuşma yapan Arınç, hat sanatı alanında Türkiye'de yetişen çok önemli isimler olduğunu belirterek, ''Bu, büyük bir kültür hizmetidir. Bu hizmette kimin emeği geçiyorsa onlara teşekkür borçluyuz. Bir taraftan İslam Tarihi, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi, bir taraftan da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, çalışmalarında çok önemli hizmetler yapıyorlar'' dedi.

Bugün açılan serginin de iki kurum arasındaki çalışmalar kapsamında iyi bir başlangıç olmasını temenni ettiğini belirten Arınç, buna benzer çalışmaların iki kurumun da müşterek gayretleriyle daha da artacağını ve güzel eserler ortaya çıkaracaklarını düşündüğünü ifade ederek, şunları söyledi: ''Kurumun çok etkin çalışmalar yapacağına da gönülden inanıyoruz. Ramazan günündeyiz, bu güzel mekanda, bu güzellikleri bir an önce ziyaret etmemiz dileğini, çok değerli konuklarımızın da iştiraki ile bir an evvel başlatmak istiyorum. Yine Bulgaristan'dan, Makedonya'dan çok değerli arkadaşlarımız aramızda bulunuyor. İstanbul, ramazanda bir başka bereket içinde. Bir başka hareketlilik içerisinde. Umarım bu sergide hepinizin takdirle izleyeceği sanatkarlarımızın şaheserleri de önemli bir katkı sağlayacaktır. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Ortaya konulan bu eserlerin de büyük bir beğeni ile izleneceğini umut ediyorum.''

Başbakan Yardımcısı Arınç, konuşmasının ardından, Türkiye'de hat sanatının önemli isimlerinden Hattat Hasan Çelebi ile İranlı hat sanatkarı Gulam Hüseyin Emirhani'ye hat sanatında ustalık sembolü olan ''Hattat Ödülü Madalyası'' ile plaket sundu. Arınç, daha sonra beraberindekilerle birlikte açılışını yaptığı sergiyi gezdi. Açılış törenine Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kemal Öztürk'ün yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

'Sayın Başbakan düşüncelerini çok açık bir şekilde ifade etmiş'

Öte yandan, Başbakan Yardımcısı Arınç, terör örgütü ile ilgili açıklamaları hatırlatarak, ''Sayın Başbakan, 'Ramazan Ayı dolayısıyla sabrediyoruz' açıklamasını yaptıktan sonra çok şey değişecek mi?'' diye yönelttiği soru üzerine, Başbakan Erdoğan'ın dün akşam Ankara'da konuştuğunu, kendisinin de İstanbul'da olduğunu söyledi. Arınç, ''Biliyorsunuz 10. kuruluş yıl dönümümüz 81 ilde iftar ve iftar sonrası sohbetlerle kutlandı'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ın büyük bir duyarlılıkla düşüncelerini ifade ettiğini söyleyen Arınç, şunları kaydetti: ''Bunlar üzerinde yorum yapmaya, ne maksat ifade ettiğini sormaya gerek yok. Sanıyorum konuşmanın tamamını izlediğimiz takdirde Sayın Başbakan'ın hem terör konusunda hem teröre destek konusunda hem de terörle mücadelede neler yapılmalı, konusunda düşüncelerini çok açık ifade etmiş. Sayın Başbakan'a çok teşekkür ediyorum. Bunlar bütün Türk milletinin gönlünden geçen düşüncelerdir. Çünkü her gün şehit haberleri milletimizi fevkalade üzüyor. Şehit cenazelerinin görüntüleri, dul kalan kadınların, babasız çocukların, bunların bütün feryadı ve her biri Türkiye için çok değer ifade eden bu zenginliğimizin, kalleşçe, alçakça katlediliyor olması, şehit ediliyor olması hepimizi fevkalade üzüyor. Bu üzüntümüzü bir iftar sonrası Sayın Başbakan çok güzel ifade etmişler, çok açık ifade etmişler. O yüzden onun üzerine ayrıca bir yorum yapmaya sanıyorum, hiç kimse ihtiyaç duymayacak.''

 

'Bizim medeniyetimiz bir arada yaşamanın en güzel örnekleriyle dolu'

Bülent Arınç, Yenikapı Mevlevihanesi'nde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü'nce düzenlenen ''Medeniyetler İttifakı İftarı''na katıldı.
Burada bir konuşma yapan Arınç, bugün Türkiye'de 60'dan fazla vakıf üniversitesi bulunduğunu, bunun iftihar edilecek bir durum olduğunu belirtti. Bunlardan Fatih Sultan Mehmet ve Bezmialem Vakıf Üniversitelerinin, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kurulduğunu belirten Arınç, kurulmaları için 2 yıl önce gerekli kanunların çıktığını, bu üniversitelerin de teşkilatlandıktan sonra öğrenci alımına başladıklarını dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Türkiye'de 160'dan fazla üniversite olduğunu işaret ederek, ''Bu 74 milyon nüfus için ve nüfusunun yarısı 30 yaşın altında olan bir ülke için bence çok gerekli. Şimdi önemli olan bu üniversitelerimizin hem kalitesini artırmak hem de yurt içi ve yurt dışı eğitim çalışmalarıyla bütün dünyada örnek üniversiteler haline getirmek'' diye konuştu. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin daha çok sosyal bilimler alanında, Bezmialem Vakıf Üniversitesinin de tıp ve sağlık alanında ihtisaslaşmayı amaçlayan eğitim kurumları olduğunu ifade eden Arınç, şunları kaydetti: ''Tabii Medeniyetler İttifakı, son yıllarımızın hem terörle mücadele edilebilmesi hem de farklı din mensuplarının birbirlerine dostluk ve dayanışma göstermesi, husumet ve düşmanlığı terk etmesi, 'İslamafobia' ya da benzeri korkularla insanların birbirine düşmanlık yapmaması için Birleşmiş Milletlerin önemli bir projesidir. Norveç'te bir genç, eline bir silah alacak, şeytani bir planla 70'den fazla genci bir adada kuş avlar gibi avlayacak. Sonra yazıları ele geçecek, düşüncelerini öğreneceğiz, hepimiz irkileceğiz, tüylerimiz diken diken olacak. Bu nasıl yanlış bir düşünce, bu ne büyük bir düşmanlık. Bütün bu yazılanlar bizlere, belli çevrelerin pompaladığı düşmanlık hislerinin sonunda insanlığı ne büyük felaketlerle karşı karşıya getirebileceğini gösteriyor. O yüzden acilen ve her şeyden önce, ivedilikle Medeniyetler İttifakı'nın ana dinamiklerini bulmalı ve insanlığa barış içinde birlikte yaşama örneği olarak ne gösterebileceksek onu hazırlamalıyız. Çünkü bizim medeniyetimiz aslında bir arada yaşamanın güzel örnekleriyle doludur.''
 

'Medeniyetler İttifakı bilimsel bir kuruluş'

Bülent Arınç, Kosova'ya yaptığı 2 günlük ziyaretten döndüğünü belirterek, ''Beşyüz yıldan fazla aynı bayrak altında yaşadığımız, aynı coğrafyada birlikte olduğumuz ve şimdi 'evladı fatihan' gözüyle baktığımız bu topraklar ve insanlar, içlerine girdiğiniz zaman geçmişten bu yana taşınan dostluğun, birlikte yaşamanın hala o güzel havasını teneffüs ettiriyor'' dedi. O topraklarda farklı dinler, farklı etnik gruplar olduğuna işaret eden Bülent Arınç, şöyle devam etti: ''Şu anda bile Kosova'da Türklerin oranı yüzde 1,5 bile değil. Arnavutlar ve bunun dışında başka etnik gruplar var. O topraklardaki medeniyet eserlerine baktığımızda farklı dinlerin bile ibadet yerlerinin, duvarlarının bile neredeyse birbirine dayalı olduğunu görüyorsunuz. Komşuluklar, arkadaşlıklar, sonradan etnik çatışmalarla karşı karşıya gelinceye kadar yüzyıllar boyu yaşanmış. Biz kendi topraklarımızda öyle değil miyiz? Hatay'a gittiğimizde, Mardin'i gördüğümüzde, Van'da, Kayseri'de, Elazığ'da bir arada olduğumuzda, hele ki içinde bulunduğumuz İstanbul'da sinagoglar, kiliseler, camiler bir arada ve bizim huzur içerisinde ibadetini yüzyıllar boyu yaptığı bir manzarayı ortaya koyuyor.''

Medeniyetler İttifakı'nın bilimsel bir kuruluş olduğunu dile getiren Arınç, bu kuruluşun hamasete dayalı olmadığını söyledi. Arınç, bu yüzden Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde bilimsel araştırmaların, lisans üstü eğitim çalışmalarının yapılacağını, yurt içi ve yurt dışı burslar verileceğini vurgulayarak, okulda Medeniyetler İttifakı'na üye olan 100'den fazla ülkenin en azından bilim adamlarıyla iyi bir arkadaşlık ve dostluk kurabileceklerini belirtti.

'Burada küçük adımlarla fakat iyi niyetlerle başlanmış bir çalışma var'

Bülent Arınç, ''Düşmanlık bu kadar büyük. Siz bu kadar küçük işlerle ne başarabileceksiniz?'' diyenlere buradan çok önemli mesajlar verilebileceğini, çok önemli düşüncelerin tohumlarının atılabileceğini vurgulayarak, insanlığın buna her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu, bu yüzden iyi niyetli adımlar ve güzel düşüncelerle başlanan bu ittifak çalışmasının mutlaka başarıya ulaşacağına inandığını kaydetti.

''Gecenin en koyu en karanlık zamanı, sabaha en yakın olan zamanıdır'' diyen Arınç, sözlerine şöyle devam etti: ''Güneşin doğuşunun, batışının birbirinden keskin hatlarla ayrıldığı zamanlar, aslında birbirinin zıddını da içinde taşır. Yani tam zamanıdır, gecikmiş olmalıyız, bir an önce bu çalışmaları belki sadece burada değil, Türkiye'nin pek çok üniversitesinde de pek çok kurumu içerisinde de aynı amaca yönelik çalışmalarla desteklemeliyiz. Bu kadar güzel ve seçkin bir kitlenin en azından Yenikapı'dan içinde Mevlevihanesi, camisi, eğitim kurumu, ecdadımızın bize devrettiği ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün milyonlarca sarf ederek bugünkü bu muhteşem hale getirdiği bu kurumun içerisini canlı hale getirmeliyiz. Bu dokularla bu pencereler, bu zeminler, bu minarelerin hepsi cansız birer beton yığınlarıdır. Ama onlara hayatiyet verecek olan güzel insanlar, onların düşünceleri, ilim tahsil edilmesi ve insanlığa iyi, doğru ve güzel neyse onun anlatılmasıyla anlam kazanacaktır. Sizler de burayı tanımış oldunuz. Dostlarınıza, arkadaşlarınıza lütfen anlatınız. Burada küçük adımlarla fakat iyi niyetlerle başlanmış bir faydalı çalışmanın olduğundan bahsediniz, etkinliklerine lütfen katılınız. Herhangi bir talebimiz de yok. Burası bir üniversitemizin eğitim kurumu olarak faaliyet gösterecek, sadece manevi desteğe ihtiyacı var. Şu bahçede, şu iftar sofrasında, güzel serinlikte herkesin huzur bulduğunu, bir manevi dinginliğin de yaşandığını görüyorum. Yenikapı Mevlevihanesi böyle bir yerdir. Başka yerde bulamayacağınız bu güzelliği burada bulabilirsiniz. Zaman zaman çok sıkıldığınızda rahatlamak için buraya gelin.''

Gecede, daha sonra Mevlevihane'de ramazan ayı boyunca Pazartesi günleri gerçekleştirilen ''Teravih-i Enderun ve Cumhur Müezzinliği'' programı gerçekleştirildi.
İftar programına, Başbakan Başdanışmanı Prof. Dr. Bekir Karlı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hikmet Özdemir, üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Musa Duman ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kemal Öztürk, Vakıflar İstanbul Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, sosyolog ve siyaset bilimcisi Şerif Mardin, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Erol ile gazeteci ve yazarlar katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler