Başbakan: Hadlerini bildiririz

Başbakan Erdoğan Hürkuş töreninde konuştu: Türkiye'nin büyüklüğünü test etmeye çalışanlara hadlerini bildirmekten çekinmeyiz...

Başbakan: Hadlerini bildiririz
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.06.2012 - 11:02

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden Vecihi Hürkuş'un adını taşıyan, Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (Hürkuş), düzenlenen törenle hangardan çıkarıldı.

Bugün hangardan çıkarılan Hürkuş ilk uçuşun 2013 yılında gerçekleştirildi. Şu ana kadar proje için 150 milyon dolar harcandı ve 4 tane uçak yapıldı. Uçakların bazı küçük parçaları dışında tamamı yerli üretim. Hürkuş'un malzemeleri dışında yazılımı da tamamen Türk mühendisleri tarafından yapıldı. İki kişilik eğitim uçağı Hürkuş'un maksimum hızı ise saatte 574 kilometre.


Umutla bekliyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da tören saatinden çok önce tesislere geldi. Alanı gezen ve bilgi alan Erdoğan, törende yaptığı konuşmada şu mesajları verdi:

-Suriye tarafından vurulan uçağımızdaki pilotlarımız Yüzbaşı Gökhan Ertan ve teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un da milletçe umut dolu bekleyişimizi mutlu şekilde neticelendirmelerini temenni ediyorum.

-Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ cumhuriyet tarihimizin son derece önemli şahsiyetleri. Yeni nesiller bu isimleri tanımıyorlar. Vecihi ve Nuri bey tüm engellere rağmen çok büyük bir heyecanla Türkiye’de havacılık sektörünün gelişmesi için örnek bir mücadele yönettiler. Dönemlerinde çabaları yeterince takdir edilmedi. Zor şartlarda yaşamış olmalarına rağmen bugün ulaştığımız havacılık sanayisine isimlerini silinmez şekilde yazdırdılar.

-TUSAŞ bundan 40 yıl önce ‘kendi uçağını kendin yap’ çerçevesinde kurulmuştu. 80’li yıllara kadar beklenen atılımı yapamadı. 80’lerde yabancı uçakların lisanslı üretimleri başladı. 2000’lerde TUSAŞ neredeyse kapanma noktasına gelmişti. 2005’te TUSAŞ’ı biz yeniden canlandırdık. TAİ’deki yabancı hisseleri satın aldık. Milli teknolojiye dayalı havacılık projelerini başlattık.

-Önümüzdeki yıl artık savaş helikopterlerimizi kendimiz üreteceğiz. Uzaya fırlatılmak üzere son çalışmaları devam eden Göktürk gözlem uydumuz da hazırlanıyor. Onunla da gurur duyduk.

-Bugün artık kendi uçağını kendi uydusunu imal eden bir seviyeye ulaşmış durumdayız.

-ANKA ile bu alanda dünyadaki ilk 3 ülkeden biriyiz.
 

Saldırı niyetinde değiliz

-Hürkuş gerektiğinde silahlandırma maksatlı kullanım amaçları olan uçağımız. Hürkuş uçağımızı Türkiye semalarına uğurlarken burada birkaç hususa değinmek istiyorum.

-TSK dünyanın en eski en tecrübeli ordularından biri. Dünyanın en güçlü ordularından birini artık kendi imalatlarımızla teçhiz ediyoruz.

-Yaş ortalaması 30’un altında bir ekip. Gelecek Türkiye’nindir. Bu noktada önümüz açık. Biz Türkiye olarak saldırı niyetinde değiliz.

-Barışı, istikbalimizi korumak, birlik ve bütünlüğümüze yönelik her tehdidi bertaraf için yani savunma için imalat yapıyoruz.
-Hiçbir ülkeye hasmane tutum sergilemiyoruz.

-Hiçbir ülkenin güvenliğini tehdit etmiyoruz ancak bize yönelik hasmane tutumlara karşı var olan gücümüzle en sert şekilde karşılık verir, gerekeni yapmakta tereddüt etmeyiz

Hadlerini bildiririz

-Her türlü terör örgütüne karşı amansız mücadele vermekte olan bir devletiz. Çete devletlerine ve Türkiye’nin büyüklüğünü test etmeye kalkanlara hadlerini bildirmekten kaçınmayız
-Büyük devletlerin düşmanları olur. Uçağımıza gemimize askerimize zaman zaman bayrağımıza yönelik alçakça saldırıları zaaf olarak görenler büyük devletten muaf olanlardır.

Vecihi Hürkuş kimdir?

6 Ocak 1896 tarihinde İstanbul'da doğan Vecihi Hürkuş, askeri eğitiminin  ardından katıldığı 1. Dünya Savaşı'nda uçak düşüren ilk Türk pilotu oldu.

1918 yılı yaz başında Yeşilköy'de konuşlanmış 9. Harp Tayyare Bölüğü'nde  görev alan Hürkuş, bu bölükte görevliyken bir av uçağı tasarımı yaptı. Hürkuş'un  bu projesi Mondros Ateşkes Anlaşması'nın imzalanmasıyla yarım kaldı.

Vecihi Hürkuş'un uçtuğu ilk uçak da tören alanında

Kurtuluş Savaşı'na katılan Vecihi Hürkuş, özellikle İnönü ve Sakarya  savaşlarında başarılı keşif ve destek uçuşları yaptı. Bir Yunan uçağını düşüren  Hürkuş, Kurtuluş Savaşı'nın ilk ve son uçuşlarını yapan pilot olma özelliği de  taşıyor.

İstiklal Madalyası bulunan Hürkuş, TBMM tarafından üç kez takdirnameye  layık görüldü.

Savaştan sonra İzmir'de yeni pilotları eğitmeye başlayan Hürkuş, 1930'da  Kadıköy'de bir keresteci dükkanını kiralayarak, 3 ay içinde ilk Türk sivil  uçağını inşa etti.

1930'lu yıllarda ilk Türk Sivil Havacılık Okulu'nu (Vecihi Sivil Tayyare  Mektebi 1932) açan Hürkuş, okulda ilk Türk kadın pilotu Bedriye Gökmen ile  birlikte 12 pilot yetiştirdi.

1954 yılında Türkiye'nin ilk sivil havayolu şirketi Hürkuş Havayollarını  kuran Vecihi Hürkuş, 16 Temmuz 1969'da Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi'nde  vefat etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler