Başbakan hakkında suç duyurusu

İşçi Partisi, Başbakan Erdoğan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na işadamı Remzi Gür, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile yaptığı ve internet sitelerine düşen telefon konuşmaları dolayısıyla kamu davası açılması için suç duyurusunda bulundu.

Yayınlanma: 02.11.2009 - 13:13
Abone Ol google-news

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Cengiz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında, işadamı Remzi Gür, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile yaptığı ve internet sitelerine düşen telefon konuşmaları dolayısıyla kamu davası açılması için suç duyurusunda bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklanan telefon görüşmelerinde, işlenmiş suçların kanıtları bulunduğunu öne süren Cengiz, Remzi Gür ve Kadir Topbaş hakkında da soruşturma açılıp cezalandırılmaları istemiyle suç duyurusunda bulundu.

Başbakan Erdoğan'ın saptanan telefon görüşmelerinin ses kayıtlarının haftalardır yayınlandığını, her görüşmenin bir başka suçun kanıtı olduğunu iddia eden Cengiz, şöyle dedi:
"M. Ali Talat'la yaptığı telefon görüşmesinde KKTC'nin varlığına son vermek için girişimde bulundukları ve dönemin KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın 'bitirilmesi' için planlar yapıldığı açıkça anlaşılmaktadır. Bu telefon görüşmelerinin yapıldığı dönemde, hükümet olarak Annan Planı'nın yaşama geçirilmesi için nasıl çaba gösterildiği, Dışişleri Bakanı olan Abdullah Gül'ün ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Powell ile yaptığı 2 sayfa 9 maddelik gizli anlaşmayla bu konuda taahhütte bulunduğu ve Rauf Denktaş'la ilgili olarak 'Arafat modelinin uygulanması'nın öngörüldüğü bilinmektedir. TCK'nın tanımlamasıyla 'devletin güvenliği veya iç ve dış yararları' ile bağdaşmayan ve telefon görüşmelerinde itiraf edilen bu eylem suçtur."
 

Remzi Gür ile görüşme

Başbakan Erdoğan'ın çocuklarının yurtdışındaki öğrenim masraflarını karşıladığı belirtilen Remzi Gür ile yaptığı telefon görüşmesinde "20-25 gibi gitmesi lazım" diyerek 20-25 bin lira ya da 20-25 bin dolar gibi bir paranın ödenmesi talimatını verdiğini iddia eden Mehmet Cengiz şunları söyledi:
"Erdoğan'ın bu sözleri, hakkında 'haksız kazanç elde ettiği ve usulsüz mal beyanında bulunduğu' iddiasıyla açılmış, ancak milletvekili seçilmesi nedeniyle durdurulmuş olan dava; Remzi Gür'ün, CHP milletvekili Mehmet Yıldırım'a Abdullah Gül lehine oy kullanması için 'rüşvet vermeye teşebbüs' ettiği için mahkûm edilmiş olmasıyla birlikte değerlendirildiğinde Remzi Gür'ün Tayyip Erdoğan'ın 'gizli kasası' olduğu anlaşılmaktadır. "

Başbakan Erdoğan'ın görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle yarar sağladığı ve "irtikap" suçunu işlediği, bu "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini Remzi Gür vasıtasıyla yurt dışına çıkardığını" öne süren Cengiz, şöyle devam etti:
"Keza Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile yaptığı telefon görşümesinden, bugün Doğan medya grubu üzerinde 4 milyar dolar vergi cezası kesilmesine kadar uzanan siyasi baskının uzun zaman öncesinden beri planlanmakta olduğu anlaşılmaktadır. Bu görüşmede, Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde Doğan grubunun kendisine vereceği 'medya desteği' karşılığında bazı özel uygulamalar yaptığı ve 'görevi kötüye kullandığı' da itiraf edilmektedir. Bu görüşmeler haftalardır yayımlandığı ve gerçekliği kabul edildiği halde bugüne değin bir soruşturma açılmamıştır. Oysa ses kayıtlarıyla saptanan görüşmelerde ikrar olunan bu eylemler resen soruşturulması gereken suçlardır."

Cengiz, görüşmeyi yayınlayan Aydınlık dergisi ve Ulusal Kanal'a aynı gün operasyon yapıldığını. Konunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel yararı olunca, iletişim kayıtlarının tespiti eyleminin soruşturulmasının takibinin şikayete bağlı olduğu gözetilmeden, "durumdan görev çıkaran" Beşiktaş'taki özel savcılık bu operasyonu gerçekleştirdiği halde, telefon görüşmeleri hakkında bir soruşturma başlatılmadığını kaydetti. Cengiz, "Yeterince beklediğimiz inancıyla başvuruda bulunuyor ve yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nı göreve çağırıyoruz" dedi ve İşçi Partisi adına, şikâyet edilenlerin belirtilen eylemlerinin soruşturularak cezalandırılmaları için kamu davası açılmasını talep ettiğini bildirdi.
 

Adı geçen konuşmaların çözümü dağıtıldı

Bu arada İşçi Partisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işadamı Remzi Gür, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile yaptığı iddia edilen telefon görüşmelerinin dökümlerini de basın kuruluşlarına dağıttı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler