Başbakan'a bürokratı da katılmadı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ( TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın krizin tepe noktasından inişe geçtiği açıklamalarına karşın, ''Kendisinin krizin V tipi değil, L tipi olduğu yönündeki yorumlara katıldığını'' belirtti. Ertürk, krizin şiddeti geçtikten sonra da bir süre durgunluğun devam edeceği yönünde işaretler bulunduğunu kaydetti.

Başbakan'a bürokratı da katılmadı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.12.2008 - 17:27

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Hacettepe Üniversitesi Ekonomi Topluluğu’nun etkinliği çerçevesinde İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Tuğrul Çubukçu Salonu’nda verdiği “Küresel Finansal Kriz ve Türkiye” konulu konferansta, üstü örtülü olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi.

Konferanstaki konuşmasında “Ne biz, ne politikacılar, ne bankacılar şöyle bir rahatlığa hiçbir zaman kapılmamalıyız; ‘Bütün dünyada bu kriz oluyor, demek ki bu çok olağan birşey, herkesin başına gelebilir bir durum’. Bu olağandışı bir durumdur, olağan bir durum değildir, olağan görülmemelidir” diyen Ertürk, Türkiye’de kriz algısını etkileyen bir unsurun da “Bizim yaratmadığımız, sorumlusu olmadığımız bir kriz” mantığı olduğunu kaydetti. Türkiye'nin krizi, sonbaharda görüşmeye başladığına dikkati çeken Ertürk, Türkiye’nin genel olarak her alanda “Bize bir şey olmaz” refleksi gösterdiğini, “zamanında müdahaleyle çözümün kolay olduğunu ancak, geç kalındığından müdahalenin zorlaştığını” söyledi. Ertürk, özellikle ekonomide bu refleksin, “tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinin” altını çizdi.

Ertürk, Türk bankacılık sisteminin küresel finansal krizden fazla etkilenmeyeceği varsayımlarına ilişkin de “Evet doğru, bilançolar etkilenmedi ama kredi mekanizmaları etkilendi, durgunluk ihtimali, güven kaybı ortaya çıktı. Yani sadece bilanço açısından krize yaklaşılırsa, varılacak sonuç geç kalmak olabilir” diye konuştu.

 

‘Liberalizmi sorgulayanlar haklı çıktı’

Dünyanın içinde bulunduğu krizin 1929 bunalımından sonra yaşanan en büyük kriz olduğunu belirten Ertürk, liberal kapitalizmin sorgulanmasının gündeme geldiğini, piyasaların herşeyi regüle edebileceği yönündeki inancın krizle birlikte büyük ölçüde sarsıldığını anlattı. Başta ABD ve batı ülkelerinde olmak üzere piyasaların son 10 yıldaki büyük yükselişini balona benzeten Ertürk, süreç içinde, yükselişin temelsiz ve sağlıksız olduğunu söyleyenlerin inandırıcı bulunmadığını ancak bugün onların haklılıklarının ortaya çıktığını belirtti.

Ertürk, piyasanın her şeyi regüle ettiği inancına dayanan sistemin sorgulanmasını isterken, “Krizin ahlaksızlık boyutu olduğunu söylemek zorundayız” diye konuştu. Krizin, finansal mimarının aksayan taraflarını “Merkez bankalarının faiz politikaları, derecelendirme şirketleri ve finans sektöründe görülen işlev kayması” olarak sıraladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler