"Başını eğmeyen kadın"

Suat Derviş’in eserlerini, yazarlığını ve çağdaş Türk edebiyatındaki yerini çok disiplinli bir platformda yeniden okumayı ve tartışmayı amaçlayan sempozyumda, yazarın Türk sinemasında da kült haline gelmiş “Fosforlu Cevriye” romanının uyarlamaları yer alacak.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.03.2013 - 22:08

Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği “Kadın Yazarlar Sempozyumu”, Türk edebiyatının özgün yazarlarından Suat Derviş’e adandı. 4 ve 5 Nisan tarihlerinde Yeni Yüzyıl Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleşecek sempozyumda Türkiye’nin farklı illerindeki üniversitelerden pek çok akademisyen, yazar ve araştırmacı Suat Derviş edebiyatıyla ilgili çalışmalarını sunacak.

Ev sahipliğini Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Hüsnü Gündüz ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günseli Sönmez İşçi’nin yapacağı sempozyumda Prof. Dr. Erendiz Atasü, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni Raşit Cavaş, Prof. Dr. Fatmagül Berktay ve Prof. Dr. Nazan Aksoy da konuşmacı olarak katılacak isimler arasında.

Suat Derviş’in eserlerini, yazarlığını ve çağdaş Türk edebiyatı içindeki yerini çok disiplinli bir platformda yeniden okumayı ve tartışmayı amaçlayan sempozyumda, yazarın Türk sinemasında da kült haline gelmiş “Fosforlu Cevriye” romanının uyarlamaları yer alacak.
Popüler kültür tarafından farklı dönemlerde üretilen bu uyarlamaların; dönemin siyasal, toplumsal ve
“toplumsal cinsiyetçi” bakış açılarını nasıl yansıttığı da tartışılacak.
Nâzım Hikmet’in Suat Derviş’e ithafen yazdığı “Gölgesi” adlı şiirde de “başını eğmeyen kadın” olarak aklımızda yer edinen Derviş, 1905-1972 yılları arasında yaşadı.
İlk şiiri kendisinden habersiz Nâzım Hikmet tarafından yayımlandığında 13, ilk romanı
“Kara Kitap” basıldığında ise 16 yaşındaydı.

Berlin Konservatuvarı ve Edebiyat Fakültesi’nde okudu, aynı dönem Almanya’nın önemli sanat ve edebiyat dergilerine de yazılar yazdı. 1933’te Türkiye’ye dönen Derviş’in, belli başlı gazetelerde tefrika romanları yayımlanmaya devam etti.

Roman, hikâye, makale, eleştiri ve çevirileriyle Türk edebiyatının üretken yazarlarından biri olan Derviş, yapıtlarında daha çok toplumcu gerçekçi bir yaklaşım izledi ve özellikle kadın sorunlarına değindi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler