Bataklıktaki sinekler

'Tetikçi' kendi çocuklarını öldüren bir ülkenin yine kendi çocuklarını nasıl tetikçiye dönüştürdüğüne odaklanıyor.

Bataklıktaki sinekler
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.01.2012 - 15:58

Karanlık oyunların yazarı Ebru Nihan Celkan’ın yeni oyunu “Tetikçi”nin baş karakterinin ismi Umut. “Karanlık bir hikâye anlatıyorum size, ama hayata dair hâlâ umudum var” demek istiyor belli ki.

Celkan, hem yazıp hem de yönettiği oyunda faili meçhul kalan ya da suçlu olarak sadece tetikçilerin gösterildiği cinayetleri merkeze alıyor. Onlarca bağlantının ortaya çıkarıldığı Hrant Dink cinayetinin örgütlü değil, sıradan bir cinayet olduğuna hükmeden mahkeme kararı gazetelerin manşetlerindeyken ve tam da bugün Hrant Dink öldürüleli 5 yıl olmuşken, oyunun Hrant üzerine kurulu olmadığını düşünmek imkânsız. Ama Celkan, “Bu konuya sadece Hrant Dink üzerinden bakmak doğru olmaz. 1900’lerden bugüne sayabileceğimiz, buna benzer en az 70 cinayet var. Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ogün Samast ya da Abdullah Çatlı, Haluk Kırcı, Mehmet Ali Ağca. Hikâye hiç değişmiyor, sadece öldürme şekilleri değişiyor. Biz bu yaratılan yapıya dikkat çekmek istiyoruz. Gelir adaletsizliği, eğitim eşitsizliği ve heteroseksist Müslüman Türk erkeği hallerini anlatıyoruz” diyor. Küçük bir şehirde başlayıp İstanbul’da cinayetle sonuçlanan bir suikastı anlatan Celkan’ın, 2007’de kaleme aldığı oyunun tohumlarını aklına düşürense Rakel Dink’in, “Bir bebekten bir katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılamaz” sözleri oluyor. “Fakir, aç bir insana neler yaptırabilirsiniz” sorusundan yola çıkmış. “Bir şeyleri değiştirmemiz, bataklığı kurutmamız lazım. Biz ise sinek peşinde koşuyoruz” diyor. Oyunda sert bir medya eleştirisi de var. Suikast haberlerinden kolayca spor gündemine geçiş yapan medyaya göndermeler yer alıyor. “Medya istediği haberi istediği gibi sunuyor. Ama biz tiyatro yapıyoruz ve bizim kimseye borcumuz yok. Doğruyu söylemekle yükümlüyüz.”

Oyuncu seçiminde ise sadece oyunculuğa takılmamış Celkan. En önemli kriterlerinden biri de bu meseleyi dert eden, araştıran, okuyan oyunculara ulaşmaya çalışmak olmuş. Onlardan biri de Ararat Mor. Şimdiye kadar birçok komedide rol alan ve oyunda devlet kanadını temsil eden Ararat Mor için ise bu oyunda rol almak zor. “Bugün olanlara rağmen sakinliğimi koruyup gülmeye çalışıyor, güldürmeyi seviyorum. ‘Tetikçi’ ise ilk politik oyunum. Üstelik Hrant Dink’i de az çok tanıyordum. Bu yüzden bu oyunda olmak benim için ayrıca zor” diyor. Celkan’ın “Oyundan çıktığınızda sokakta gördüğünüz fakir çocukların gözlerinin içine bakın. Onlardan kendinize bir ordu kurabilirsiniz” sözünün de oyuna bakış açısını değiştirdiğini söylüyor Mor, yaptığı araştırmalar da cabası. “Ebru bizi oyunla birlikte resmen araştırmacı-gazeteci yaptı. Bu konuyla ilgili birçok makale okuduk, video izledik, arşiv taraması yaptık” diyor. İpek Banu Kılar’ın yardımcı yönetmen olduğu oyunda ayrıca Özgürcan Çevik, Özge Ertem, Güney Zeki Göker, Barış Gönenen, Aslı Can Kortan, Gülce Oral, Fatih Özkan, Eyüp Emre Uçaray rol alıyor.

(Oyun sezon boyunca İkinci Kat’ta izlenebilir. 0 212 292 3247/www. ikincikat.org)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler