"'Batan geminin mallarını kapışalım' diye bir durum yok"

Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli, Türk firmalarının Yunanistan'da yatırım yapma zamanının geldiğini belirterek, ''Bu kriz maalesef tesadüfen bu zamana denk geldi. Bu krizden dolayı 'batan geminin mallarını kapışalım, edelim' diye bir durum yok ortada'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.05.2010 - 08:49

Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli, yaptığı açıklamada, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla önümüzdeki hafta Yunanistan'a yapılacak resmi ziyaret zamanını aslında Yunanistan'daki olaylar nedeniyle ''talihsizlik'' olarak değerlendirse de ziyarette Türkiye'nin sadece iyi gün dostu değil kötü gün dostu olduğunun vurgulanması, yaklaşım ve konuşmaların bu perspektiften yapılmasının Yunanistan ile ilişkilerde bambaşka bir sinerji sağlayabileceğini söyledi.

Selim Egeli, ''Yunanistan'ın iyi günlerinde gidip de 'gel bana yatırım yap' demek başka, ama zor gününde gidip de 'ben sana ne destek verebilirim, ne yapabilirim' demek çok daha başka'' diye konuştu.

Yunan şirketlerinin Yunanistan'ın AB'ye girme sürecinde ve sonrasında yapılan çok olumlu reformlar sayesinde sermaye yapıları ve altyapılarının kuvvetli olduğunun altını çizen Egeli, son 15-20 yılda Balkanlar'daki en büyük yabancı sermaye yatırımlarının Yunan kuruluşlarınca yapıldığını anlattı.


"Türk firmalarının Yunansitan'da yatırım zamanı gelmiştir"

Bulgaristan, Romanya ve Arnavutluk'ta enerjiden bankacılığa, GSM'den nakliyeye kadar birçok şirketin Yunan bazlı veya Yunanistan'ın ağırlıkta olduğu ortaklıklar şeklinde olduğunu anlatan Egeli, şöyle devam etti:
''Kriz önünde sonunda Yunan şirketlerini de bankaları da etkileyecek. Ama şu anda birçok Yunan şirketinin dışarda hala yatırımlarını artırdığını izliyorum. Bu konuda da çok iştahlı olduklarını görüyorum. Şimdi artık Türk firmalarının da Yunanistan'da yatırım yapma zamanı gelmiştir. Bu kriz maalesef tesadüfen bu zamana denk geldi. Bu krizden dolayı batan geminin mallarını kapışalım, edelim diye bir durum yok ortada. DEİK'e yapılan müracaatlardan biliyorum; gıda sektöründen bankacılığa kadar birçok Türk yatırımcısı Yunanistan'da ciddi olarak yatırım düşünmeye başlamıştı. Niye? Yunan halkının nüfusu çok az, belki küçük bir pazar, ama satın alma gücü yüksek bir pazar. Dolayısıyla bu kriz, yatırım yapmak isteyen Türk müteşebbislerini durdurabilir veya gerçekten çok elverişli bir fırsat karşılarına çıkarsa değerlendirilir diye düşünüyorum. Bu tamamen işadamının yaklaşımıdır.''


Yunanistan'a yapılacak ziyaret...

Önümüzdeki hafta Yunanistan'a yapılacak olan ve Başbakan Erdoğan'ın liderliğindeki resmi heyetin dışında 80 kişilik işadamı heyetinin Atina'ya gideceğini belirten Egeli, Türkiye'de en büyük 7. yabancı sermaye sahibi ülkenin Yunanistan olduğunu, Yunan sermayesinin Türkiye'ye gelmeye devam ettiğini söyledi.

İki ülkenin ekonomilerinin birbiriyle rekabet etmekten çok birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu dile getiren Egeli, ''Biz Yunanistan'a sanayi ürünleri ihraç etmeye devam edeceğiz, onlar da bize sermaye ihraç etmeye devam edecek'' dedi.

Selim Egeli, bu seferki ziyarette iki ülke arasındaki siyasi sorunların çözüme kavuşturulmasını ümit ettiklerini ifade ederek, ''Yakınlaşma artarsa, Yunanistan artık Türkiye'yi kendisine bir tehlike değil de ortak olarak görmeye başlarsa Almanya'dan, İngiltere'den Fransa'dan almaya başlayacağı malları Türkiye'den almaya başlar. Dolayısıyla 2,9 milyar dolar olan dış ticaretimiz de en az 4-4,5 milyar dolar seviyesine yükselir. Yunan sermayesi daha çok artarak KOBİ'lerde kadar ortaklıklar ortaya çıkar. Yunan ve Türk şirketleri beraber 3. ülkelerde inşaat, enerji ve taşımacılık sektörlerinde çok daha büyük projelere soyunurlar'' şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler