Baykal'ı geri döndürme formülü

CHP'de, "Baykal'ı geri döndürme" formülü için düğmeye basıldı. Formüle göre, kurultaya kadar aday çıkmaz ise delegelerin büyük çoğunluğunun imzası ile Deniz Baykal aday gösterilecek.

Yayınlanma: 13.05.2010 - 10:36
Abone Ol google-news

Deniz Baykal istifa etse de yakın çevresi onu geri döndürmek için bir çalışma yürütüyor. Parti yönetimindeki ağırlıklı görüş de, Deniz Baykal'ın tekrar geri dönmesi yönünde. CHP kulislerinde, kurultaya kadar aday çıkmaması halinde Baykal'ın örgütten gelen yoğun baskıya sessiz kalamayacağı ifade ediliyor. Deniz Baykal'ın örgütten geri dönmesi için büyük bir talebin gelmesi halinde direnmeyeceği belirtiliyor.


Baykal örgüte bakacak

Edinilen bilgiye göre Baykal'ın tavrını örgüt belirleyecek. Baykal, örgütten gelecek talebe göre yol haritasını çizecek. Deniz Baykal'ın tekrar geri dönmesi konusundaki kararında başka bir adayın çıkıp çıkmaması da etkili olacak.

Baykal, kendisiyle görüşen parti yönetimine, adaylık konusunda bir isim vermiyor. Ancak, bu kişiyi şöyle tanımlıyor: Partinin çizgisini devam ettirebilmeli, toparlayabilmeli, partiyi ileri götürmeli.

Bu tanımı yaparken de, "Kamuoyunda konuşulan isimler var, Kemal'in de adından bahsediliyor, toparlayabilir mi, bir bakın. Bakın, siz içeriden, ben dışarıdan bakalım. İçinizden biri de olabilir. Başka isimler de olabilir. Önyargım yok. Ben içtenlikte istifamı verdim. Katkı vermeye hazırım. Siz, bulun. Önemli olan partinin bütünlüğünün korunmasıdır. Parti politikalarında sapma olmamasıdır. Ben bu konuda dışarıdan yardımcı olurum" diyor.

Kaset olayının arkasından Baykal'ın arkasında duran parti yönetimi ise, "Genel Başkanımızı bir komploya kurban vermeyelim" görüşünü savunuyor.


Aday olmasa da gösterilecek

Örgütte Baykal'ın geri dönmesi için yoğun bir isteğin olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, "Genel Başkan'ın tekrar partinin başına geçmesi için büyük bir talep var. Ama kararı kendisi verecektir" dedi. Baykal'ın aday olmasa bile delegeler tarafından kurultayda aday gösterilebileceğini vurgulayan Öymen, "Teknik olarak bu olabilir. Genel Başkan aday gösterilip, seçilebilir. Partinin umudu da Sayın Baykal'ın kurultay talebine karşı direnmeyeceğidir" diye konuştu.


B planı

Baykal'ı ikna çalışmalarının sonuçsuz kalması halinde ise, B planı olarak "abi" formülü üzerinde duruluyor. Ancak, "abi" formülü ile partinin ne referandum ne de seçim de başarılı olamayacağı iddia ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler