Baykam'ı bıçaklayan saldırgan teslim oldu

Kars'taki ''İnsanlık Anıtı''na ilişkin bir toplantıdan çıkan ressam Bedri Baykam ile Piramit Sanat Galerisi Genel Koordinatörü Tuğba Kurtulmuş bir kişinin bıçaklı saldırısı sonucu yaralandı. Saldırgan olaydan yaklaşık 4 saat sonra Bayrampaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalandı.

Yayınlanma: 18.04.2011 - 10:38
Abone Ol google-news

Akatlar Kültür Merkezi'nde düzenlenen, Kars'taki ''İnsanlık Anıtı''na ilişkin bir toplantıdan çıkan Bedri Baykam ile Piramit Sanat Galerisi Genel Koordinatörü Tuğba Kurtulmuş bir kişinin bıçaklı saldırısına uğradı. Karın boşluklarından yaralandıkları belirtilen Baykam ve Kurtulmuş, Acıbadem Maslak Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Güvenlik kameralarına yansıyan görüntüsünden eşkali belirlenen 30-40 yaşları arasında, 1,70-1,75 boyunda, 70-75 kilogram ağırlığında, siyah saçlı, üzerinde koyu renk ceket ile pantolon bulunan saldırganın yakalanması için çalışma başlatıldı.

Kamera görüntülerinde, toplantı bittikten sonra Bedri Baykam'ın yanına yaklaşan saldırganın Baykam'dan bir şey talep ettiği, ret cevabı aldığında da Baykam ve Kurtulmuş'u bıçakladığının görüldüğü bildirildi. Olay sonrasında bir su dağıtım aracına binen saldırganın aracı kullanan kişinin ''Ağabey benim başımı yakma'' demesi üzerine ''Asıl beni almazsan başın yanar'' dediği, bu araçla bir noktaya kadar gidip bir taksi durağında inerek, buradan da taksiyle uzaklaştığı kaydedildi.
 

Bakan Günay bilgi aldı

Olayın hemen ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile hastanenin başhekimini arayarak bilgi aldığı öğrenildi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da yaptığı açıklamada, Akatlar Kültür Merkezi'nde bir toplantıya katılan ressam Bedri Baykam ve yardımcısının çıkışta 35-40 yaşlarında bir erkeğin saldırısına uğradığını belirtti. Baykam ve yardımcısının Acıbadem Maslak Hastanesinde tedavi altına alındığını hatırlatan Mutlu, ''Emniyet güçlerimiz, olayın tanıkları ve civardaki kameralar kullanılarak saldırganın yakalanmasına çalışıyor'' dedi.

Acıbadem Maslak Hastanesine gelerek Bedri Baykam ile Tuğba Kurtulmuş'un sağlık durumları hakkında bilgi alan Hüseyin Çapkın da, basın mensuplarının soruları üzerine ''Üzücü bir olay, saldırganların yakalanması için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Türkiye'de hiçbir şey karanlıkta kalmaz'' diye konuştu. Olaydan yaklaşık 4 saat sonra saldırgan Mehmet Çelikel (36) Bayrampaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü'nce gözaltına alındı.

Saldırganın teslim olmak için emniyet müdürlüğüne geldiği,oradaki polislere Baykam'ı kendisinin bıçakladığını söyledikten sonra gözaltına alındığı ifade edildi. Buradan Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri tarafından teslim alınan zanlı, Bayrampaşa Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi. Mehmet Çelikel, hastaneden çıkışı sırasında basın mensuplarına yönelik olarak ''Allah'tan başka ilah yoktur'' dedi. Mehmet Çelikel, daha sonra Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.
 

Görgü tanıkları

Baykam ile yardımcısı Tuğba Kurtulmuş'un tedavi gördüğü Acıbadem Maslak Hastanesi'nin önünde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Genel Sekreteri Safiye Mine Erdurak, UPSD Başkanı da olan Baykam'ın Akatlar Kültür Merkezi'ndeki açıklamanın ardından ofisine gitmek için hazırlandığını söyledi. Kendilerinin de arkadaşlarıyla Taksim'e geçeceklerini, Baykam'ı uğurlamak için toplandıklarını belirten Erdurak, şunları kaydetti: ''Konuşurken Bedri Baykam, 'vuruldum' dedi. O anda Baykam'ın can havliyle karnını ve bacağını tutarak bir taksi durdurduğunu gördüm. Saldırgan üzerimize geldi. O anda şok yaşadım. Bağırmasak biz de aynı darbeyi alacaktık. Baykam'ın yanındaki yardımcısı Tuba Kurtulmuş da yaralandı. Saldırgan, 30 yaşlarında, siyah kıyafet giymişti. Elinde şemsiye ve kitap vardı. Hafif sakallı, bıyıklı ve gözü dönmüş gibiydi.''

UPSD Yönetim Kurulu üyesi Bahri Genç de, Baykam ve Kurtulmuş'u yaralayarak kaçan saldırganı bir süre kovaladığını ancak kendisini bekleyen beyaz otomobile binerek kaçması üzerine yakalayamadığını söyledi. Sanatçılar Edip Akbayram, Suavi, ressam Mehmet Güleryüz, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da Baykam ile Kurtulmuş'u tedavi gördükleri hastaneye gelerek sağlık durumları hakkında bilgi aldı.

 

Acıbadem Maslak Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Çuhadaroğlu

Acıbadem Maslak Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, ressam Bedri Baykam'ın kesici ve delici alet ile karın bölgesinde kalın bağırsağı, 12 parmak bağırsağı ve karaciğerinde yaralanmalar meydana geldiğini belirterek, ''Yaralanma sonucu ciddi kanaması olan Bedri Baykam'ın ameliyatı 4 saat sürmüştür. Ameliyat sonrası yoğun bakım ünitesine alınmıştır'' dedi.

Prof. Dr. Çuhadaroğlu, Baykam ve hastaneye onunla birlikte getirilen Piramit Sanat Genel Koordinatörü Tuğba Kurtulmuş'un sağlık durumuna ilişkin basın mensuplarına açıklama yaptı. Her iki hastanın da acil servise geldikten hemen sonra ameliyata alındığını söyleyen Prof. Dr. Çuhadaroğlu, Baykam'ın durumuna ilişkin şunları söyledi: ''Ressam Bedri Baykam hastanemize ulaştıktan sonra ameliyata alınmıştır. Baykam'ın ameliyatı genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. İsmail Hamzaoğlu ve Prof. Dr. Cihan Uras tarafından gerçekleştirilmiştir. Kesici ve delici alet ile yaralanması sonucunda karın bölgesinde kalın bağırsağı, 12 parmak bağırsağı ve karaciğerinde yaralanmalar meydana gelmiştir. Yaralanma sonucu ciddi kanaması olan Bedri Baykam'ın ameliyatı 4 saat sürmüştür. Ameliyat sonrası yoğun bakım ünitesine alınmıştır.''

Tuğba Kurtulmuş'un ameliyatının da 2 saate yakın bir sürede genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Tayfun Karahasanoğlu tarafından gerçekleştirildiğini bildiren Prof. Dr. Çuhadaroğlu, ''Hastanın 12 parmak bağırsağında ve kalın bağırsağa giden damarlarında yaralanmalar oluşmuştur. Ameliyat sonrası yoğun bakıma alınmıştır'' dedi. Prof. Dr. Çuhadaroğlu, yoğun bakım servisine alınan her hasta için hayati riskin söz konusu olduğunu belirterek, hastaların durumununun takip edildiğini, yarın tıbbi olarak tekrar değerlendirileceğini söyledi. Çuhadaroğlu, ''24 saat sonra durumu stabil hale geldiğinde yoğun bakımdan çıkarılarak normal odaya alınacak'' dedi.
 

Heykeltraş Aksoy: Olay kasıtlı

Heykeltıraş Mehmet Aksoy, ünlü ressam Bedri Baykam’ın Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi'nde “İnsanlık Anıtı”yla ilgili katıldığı toplantının ardından bıçaklı saldırıya uğramasını “kasıtlı bir olay” olarak değerlendirdi.

Baykam’ın bıçaklandığı sırada kendisinin toplantı salonunda olduğunu söyleyen Aksoy, “Olayın ardından saldırganı bir, iki ressam arkadaş kovalamış ancak saldırgan Akmerkez’in önünden kaçmayı başarmış” diye konuştu.

Baykam’ın ise hastaneye götürülerek tedavi altına alındığı ve hayati bir tehlikesinin olmadığı bilgisini veren Aksoy, “Olay umarız korkutma amaçlı değildir. Öyleyeyse de biz mücadelemize devam edeceğiz. Ne olacaksa olacak” diye konuştu.

Aksoy, Kars’ta yıkımına başlanan heykelle ilgili, yıkım işleminin de usulsüz olduğunun altını çizerken, Kars Belediyesi’nin Yüksek Kurul’un kararına uymadığını, mahkeme kararını da beklemeden acele heykeli yıkmak istediğini belirtti.

 

'Saldırgan toplantıdaymış'

Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Bedri Baykam'ın bıçakla yaralayan saldırganın, olay öncesi gerçekleştirdikleri toplantıda olduğunu görenler bulunduğunu söyledi. Kars'ta yapımı durdurularak, yıkım kararı çıkartılan ve ''ucube heykel'' tartışmalarına konu olan ''İnsanlık Anıtı''nın heykeltıraşı Aksoy, Baykam'ın olaydan sonra kaldırıldığı Maslak Acıbadem Hastanesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Olayın meydana geldiği Akatlar Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdikleri toplantının içeriğine değinen Aksoy, ''Bir heykel yıkımı üzerine yapılan basın toplantısında sanata saldırı var'' dedi.

Aksoy, şöyle devam etti: ''Heykel yıkılmak isteniyor. Basın toplantısında konuşma yapan bir arkadaşımız, Dünya Sanatçılar Birliğinin mesajını getirmiş bize, onların bu konudaki görüşlerini aktarıyor. Saldırgan geliyor içimize ve daha sonra toplantıda bıçağı saplıyor. Bence bu çok kasıtlı bir olay. Böyle bir yerin ve günün seçilmesi çok manidar. Bedri de demokrat bir arkadaşımızdır. Bu konuda çok kararlıdır. Özgürlükçüdür. Sesini her yerde yükseltir''

Bedri Baykam'ın her zaman yanlışlıklara dikkat çeken biri olduğunu, belki susturulmak istendiğini söyleyen Aksoy, ''Çünkü artık özgür düşünce, sanat, bunlar çok sesini çıkarma gibisinden olmaya başladı. Bunu bir tehdit olarak algılıyorum. Ama çok insanları bıçaklamaları gerekecek. Yani ne yapalım, biz de bu fikirleri söylemek zorundayız. Eğer insan gibi yaşamak istiyorsak bunları söylemek zorundayız'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''saldırgan toplantıda mıydı?'' sorusu üzerine Aksoy, ''Öyleymiş, görenler var'' dedi. ''Toplantıda tartışma yaşanmış, olayın bununla alakası var mı?" sorusuna, ''Hayır, toplantıda bir tartışma yaşanmadı'' yanıtını veren Aksoy, ''toplantıda sessiz kalanlardan birisi miymiş, yoksa...?'' sorusunu da, '''Hiç konuşmuyor. Görenler var'' diye yanıtladı.

Bir başka soru üzerine, kamera kayıtlarının mevcut olduğunu ifade eden Aksoy, ''Saldırgan, 'sevgilime laf attı, ondan vurdum' dese bile ben inanmam buna. Çünkü çok beklemiş, kararlı. Orada onu bir araba bekliyor, yani planlanmış. Umalım ki Bedri arkadaşımız bu işten çok zarar görmeden atlatsın. Durumu da hafif değil, bağırsakları parçalanmış, çok usta bir tetikçiymiş. Nasıl bir memlekete dönüştük anlamak zor'' diye konuştu.

Bir basın mensubunun, ''heykelin yıkılmasıyla alakası olabilir mi?'' sorusu üzerine de Aksoy, ''Görüyoruz ki kitaplar yazılmadan toplanıyor, yarım, bitmemiş heykel üstünden konuşup heykeli yıkıyoruz. Mahkeme kararlarını beklemeden yapıyoruz üstelik. Her şeyin hali belli. İnsanlar suçsuz yere suçlanabiliyorlar. Biz gerçekten bir demokrat gibi haklarımızı, özgürlük alanlarımızı bilelim. Özgürce yaşayalım'' şeklinde konuştu. ''Saldırıyı bekliyor muydunuz?'' sorusu üzerine, ''Hayır'' yanıtını veren Aksoy, ''Biz zaten böyle şeyleri beklemiyoruz, düşünmüyoruz, o yüzden böyle rahat konuşuyoruz. Böyle bir şeyi zaten hak etmiyoruz'' dedi. Tehdit alıp almadığı yönündeki soruyu da Aksoy, ''Hayır, almadım'' diye yanıtladı.
 

Özbey saldırıyı kınadı

İşçi Partisi Genel Sekreteri Hasan Basri Özbey, Ressam Bedri Baykam'a yönelik bıçaklı saldırıyı kınadı.  Saldırının ''Türkiye düşmanı karanlık güçlerin provokasyon girişimi'' olabileceğini belirten Özbey, yetkililerin olayın bu boyutunu da araştırması gerektiğini ifade etti.

 

CHP'li Oran saldırıyı kınadı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "Sayın Baykam ve Tuğba Kurtulmuş'a acil şifalar diliyorum. Bu tarz saldırıları kime yapılırsa yapılsın kınıyorum. Suçluların biran evvel tespit edilmesini ve yargı önüne çıkarılmasını diliyorum. En büyük temennim bu tarz olayların bir daha tekrarlanmamasıdır" dedi.

 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, saldırıyı kınadı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bıçaklı saldırıya uğrayan Ressam Bedri Baykam'a çiçek göndererek geçmiş osun dileklerini iletti ve saldırıyı kınadı. CHP'den yapılan yazılı açıklamaya göre, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına başkanlık eden Kılıçdaroğlu, iki Parti Meclisi (PM) üyesini görevlendirerek, Bedri Baykam'ın ameliyat olduğu hastaneye gitmelerini, Baykam'ın sağlık durumu hakkında bilgi almalarını ve yakından ilgilenmelerini istedi.

Öte yandan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyla ilgili, ''Devlet sanata, sanatçıya, kültüre, tiyatroya Fransız kalmamalıdır'' ifadesini kullandı. Oran, Baykam'ın saldırıdan önce ''Sayın Başbakan ülkesinin tüm aydınlarına, sanatseverlerine ve demokrasiye Fransız kalmak istiyor. Duymak istemiyor, görmek istemiyor, dinlemek istemiyor. Kars'taki heykel yıkılırsa, bütün dünya ister istemez Talibanların Buda Heykeli'nden sonra bu da Türkiye'nin Buda hamlesi diyecektir'' şeklinde konuştuğunu belirtti.

''Bu sözlere katılmamanın mümkün olmadığını'' bildiren Oran, şunları kaydetti: ''Ne yazık ki günümüzde AKP'li bir belediye başkanı, sanatın içine tükürüyor, Başbakan, heykel yıkılması için emir veriyor. Kültür Bakanı, Devlet Tiyatrolarının kapatılabileceğini ima ediyor ve yardımı kesmekle tehdit ediyor. Ve bugün partimiz üyesi değerli bir sanatçı bıçaklanıyor. Bütün bunlar AKP zihniyetinin sanata ve sanatçıya bakışını yansıtmaktadır. Sayın Baykam ve Tuğba Kurtulmuş'a acil şifalar diliyorum. Bu tarz saldırıları kime yapılırsa yapılsın kınıyorum. Suçluların bir an evvel tespit edilmesini ve yargı önüne çıkarılmasını diliyorum. En büyük temennim bu tarz olayların bir daha tekrarlanmamasıdır.''

 

İçişleri Bakanı Osman Güneş

İçişleri Bakanı Osman Güneş, sanatçı Bedri Baykam ile Piramit Sanat Genel Koordinatörü Tuğba Kurtulmuş'a yönelik bıçaklı saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Zanlının sorgulamasının sürdüğünü kaydeden Güneş, şunları söyledi: ''Bugün öğle saatlerinde İstanbul'da değerli sanatçımız Bedri Baykam'a yönelik müessif bir olay vuku buldu. Hem kendisine karşı hem de bir başka bayan sanatçımıza karşı bıçaklı saldırıda bulunuldu. Hemen akabinde emniyet teşkilatımız, güvenlik birimlerimiz süratle olaya müdahil oldu. MOBESE kameralarından ve çevredeki güvenlik kameraları kayıtlarından süratle değerlendirmelere başlandı. Esasen zanlı da kısa bir süre sonra kaçamayacağını anlamış olmalı ki Bayrampaşa Emniyet Müdürlüğümüze giderek teslim oldu.''

Zanlının 1975 Niğde nüfusuna kayıtlı Mehmet Ç. olduğunu belirten Bakan Güneş, şöyle devam etti: ''Şu safhada cumhuriyet savcısının sevk ve idaresinde adli işlemleri yürütülüyor. Biz artık emniyet teşkilatı olarak bu tür olayların süratle aydınlatılması noktasında büyük bir mesafe aldığımızı sık sık kamuoyuyla paylaşıyoruz. Kamuoyu da bunu yakından izliyor. Artık nerede bir suç işlenirse işlensin, bunun gizli kapaklı kalması mümkün değil. Üzerinde büyük bir uğraş verilerek titizlikle değerlendirilerek bu suçların aydınlatılması için güvenlik birimlerimiz var gücüyle çalışıyor. Bu olayın da çok fazla zaman kaybedilmeden aydınlatılmış olması bizim için sevindirici bir durum. Ama tabiatıyla değerli iki sanatçının bu şekilde müessif bir olaya maruz kalmalarına da üzüldük. Kendilerine de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.''
 

(fotoğraf: Habertürk)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler