BBC: Türkiye için tarihi bir an
İngiliz yayın kuruluşu BBC, "Türkiye'nin Evren ve Şahinkaya davası, tarihi bir an" başlığı ile verdiği haberinde 12 Eylül darbesine ilişkin bugün başlayan davayı değerlendirdi.
BBC, TSK'nin, Cumhuriyet'in 90-yıllık tarihinin büyük bir bölümünde "güçlü ve dokunulmaz bir kurum" olduğunu, Atatürk'ün komutasındaki Türk askerlerinin, Osmanlı İmparatorluğu yıkıntılarından modern Türkiye'yi kurmakla övüldüğünü kaydetti.
"12 Eylül darbelerden en vahşisi"
Soğuk savaş sırasında ordunun "Türkiye'yi Batı'nın yanına ittiğini, ABD askerleriyle yakın ve bazen da örtülü ilişkileri kurduğunu" söyleyen BBC, ordunun şimdiye kadar "dört seçilmiş hükümeti" iktidardan indirdiğini, 12 Eylül darbesinin de "en ezici ve en vahşi darbe" olduğunu da belirtti.
BBC, 12 Eylül döneminde 50 kişinin idam edildiğine, yarım milyondan fazla insanın tutuklandığına, binlerce de vatandaşlıklarını kaybedip sürgüne gittiğine dikkat çektiği haberinde şunları da kaydetti:
"1980 darbesinden sonra birçok kişi işkenceye maruz kaldı veya tutuklandı. Ana hedefi, her türlüden sol gruplar idi Ancak aynı zamanda merkezi politikacıları, bürokratları, akademisyenleri ve kendilerinin güç üzerindeki kontrolüne tehdit oluşturabilecek kişiler."
12 Eylül yönetiminin, seçilmiş hükümetlerin "değiştirmek veya kaldırmak için hala mücadele ettikleri tamamen anti demokratik" bir Anayasa hazırladığına işaret eden BBC" Eğitim üzerinde sıkı kontrolü empoze ettiler, üniversite kampüslerinde siyaseti yasakladılar ve müfredatı daha milliyetçi olsun diye yeniden yazdılar" dedi.
"Evren hala pişman değil"
BBC, bütün bunlara rağmen Evren'in ordunun yaptıkları konusunda hala pişmanlık göstermediğini belirterek "94 yaşındaki darbe lideri ve arkadaşının hükümeti devirme suçlaması ile karşı karşıya bulunması, son 5 yılda güç dengesinde meydana gelen olağanüstü bir kayma sayesinde" yorumunu yaptı.
Darbe kurbanlarından farklı açıklamalar
Türk kamuoyunun artık askeri müdahaleye hoşgörü göstermediğini de ifade eden BBC, haberinde darbe kurbanlarının davaya ilişkin açıklamalarını da yansıttı. 12 Eylül döneminde "solcu bir aktivist" olan Doğan Tarkan, "Mutlu ve gururlu olacağım" derken "Bu büyük bir zafer. Cezaevine gönderilip gönderilmemeleri, benim için önemli değil. Dava yetiyor. Yaşayacakları aşağılama yeter" sözlerini kullandı.
12 Eylül döneminde solcu bir barış örgütü için çalışan Niyazi Dalyancı ise, davanın "gösteri" olduğunu düşündüğünü belirterek, "İki yaşlı adamın yargılanmasının bir fark edeceğini sanmıyorum. Darbe kurbanı bizler için önemli olanı, o dönemin tüm kalıntılarının ve kısıtlamalarının demokratik bir sisteme dönüştürüldüğünü görmektir ve bu olmadı" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza