BDP çadırına operasyon: 28 gözaltı

Diyarbakır, Van, Şırnak, Siirt, Batman ve Mardin ile bağlı ilçelerde BDP'liler tarafından ''Demokratik Çözüm'' adı altında kurulan çadırlar kaldırıldı. Operasyonlarda 28 kişi gözaltına alınırken örgütsel dökümanlar da ele geçirildi.

Yayınlanma: 26.04.2011 - 06:00
Abone Ol google-news

Diyarbakır, Van, Şırnak, Siirt, Batman ve Mardin ile bağlı ilçelerde BDP'liler tarafından kurulan çadırlar kaldırıldı.

Van'da, BDP'liler tarafından ''Demokratik Çözüm'' adı altında kurulan çadır kaldırıldı. 13 kişinin gözaltına alındığı çadırda, örgütsel doküman ele geçirildi.

Alınan bilgiye göre, Bahcivan Mahallesi Ahmed-i Hani Parkı'nda ''sivil itaatsizlik'' eylemi kapsamında kurulan ''Demokratik Çözüm'' çadırına, Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele, Özel Harekat ve Çevik Kuvvet şubesi ekiplerince sabah erken saatlerde operasyon düzenlendi.

 

Mersin'de 15 gözaltı

Mersin Güneş Mahallesi'nde ''sivil itaatsizlik'' eylemi kapsamında Güneş Mahallesi'nde kurulan çadıra, Özel Harekat, Çevik Kuvvet, Terörle Mücadele ve Asayiş şube müdürlüklerine bağlı ekiplerin katılımı ile zırhlı araçlar desteğinde operasyon düzenlendi.

Çadırın kurulduğu bölgede yapılan izinsiz gösteri ve olaylar nedeniyle gerçekleştirilen operasyon kapsamında, çadırın çevresinde ve yakınındaki bir bahçede yapılan aramada, çok sayıda molotofkokteyli ve havai fişek ile bunları atmak için kurulu düzenek ele geçirildi. Bunların bazılarının bahçedeki portakal ağaçlarına gizlendiği görüldü.

Ayrıca molotofkokteyli yapımında kullanılan çok sayıda boş şişe, huni ve bezden yapılmış fitil ile araçların geçişine engel olmak için tahta üzerine çivi çakılarak yapılmış bir kapan da bulundu.

Olay yerinde geniş çaplı araştırma yapan polis, operasyon kapsamında 15 kişiyi gözaltına aldı.

Yürüyüşe izin verilmedi

Mersin'de, BDP'liler tarafından ''Demokratik Çözüm'' adı altında kurulan çadıra düzenlenen operasyonu protesto etmek için Adliye binasına yürümek isteyen gruba polis izin vermedi.

Siteler Mahallesi'nde 160 ile 141. caddelerin kesiştiği noktada toplanan, kadın ve çocukların da bulunduğu kalabalık bir grup, düzenlenen operasyonu protesto etmek amacıyla Adliye binasına yürüyüşe geçti. Bunun üzerine Çevik Kuvvet, Terörle Mücadele ve Güvenlik Şube müdürlüklerine bağlı polis ekipleri, 160. Cadde ile Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nın kesiştiği noktada barikat kurdu.

Bunun üzerine, yürüyüş yapan grup yolu trafiğe kapatarak, polisin uyarılarına rağmen yaklaşık 1 saat oturma eylemi yaptı ve sloganlar attı.

BDP İl Başkanı Cihan Yılmaz, bu arada otobüs üzerine çıkarak yaptığı açıklamada, ''Demokratik Çözüm'' adı altında kurdukları çadıra yapılan operasyonu kınadıklarını belirtti.
Türkiye'nin çeşitli yerlerinde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonları eleştiren Yılmaz, ''AKP hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir kaz daha hatırlatmak isteriz, biz bunları çok yaşadık. Halklar yenilmezdir, asla teslim alamazsınız. Savaşta ısrar ederek sorunları çözemezsiniz. Tek yol Kürt halkının demokratik taleplerini kabul etmek ve saygı göstermektir'' diye konuştu.

 

Bir polis memuru yaralandı

Muş'un Malazgirt ilçesinde ''demokratik çözüm çadırının'' kaldırılmasını protesto eden gruba güvenlik güçlerinin müdahale etmesinin ardından çıkan olaylarda bir polis memuru yaralandı.

BDP İlçe Başkanlığının binası önünde bir araya gelen, Malazgirt Belediye Başkanı Nuri Balcı'nın da aralarında bulunduğu BDP'li grup, Özgürlük Meydanı'na kadar yürüyerek, polisin kaldırdığı çadırı yeniden kurmak istedi.

Sökülen çadırın yerine yenisinin kurulmasına izin verilmeyeceğinin söylenmesi üzerine bazı göstericiler polise havai fişek ve taş attı.

Biber gazı ve tazyikli suyla göstericilere müdahale eden güvenlik ekibinden bir polis memuru, atılan taşlardan birinin isabet etmesi sonucu yaralandı.

Malazgirt Devlet Hastanesine kaldırılan polis memurunun sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Polisin müdahalesiyle sokak aralarına dağılan göstericilerden 5'inin gözaltına alındığı belirtildi.

Öte yandan, Varto ilçesinde de belediyenin çay bahçesindeki ''demokratik çözüm çadırının'' kaldırılmasını protesto eden ve kaldırılan çadırı yeniden kurmak isteyen göstericilere polis müdahale etti.

 

Iğdır'da yeniden çadır kurma girşimine müdehale

Iğdır'da bu sabaha karşı polisler tarafından kaldırılan ''Demokratik Çözüm'' çadırını yeniden kurmak isteyen bir gruba polis müdahale etti.

Aralarında BDP Iğdır eski milletvekili ve bağımsız milletvekili adayı Pervin Buldan'ın da bulunduğu bir grup, polisin bu sabah erken saatlerde yaptığı operasyonla çadırı kaldırmasını protesto ederek, çadırı yeniden kurmak istedi.

Sökülen çadırın yerine yenisini kurmak isteyen BDP'lilere müsaade edilmeyeceğini belirten emniyet yetkilileri, çadır kurmakta direnilmesi durumunda müdahalede bulunulacağını ifade ettiler.

Bağımsız milletvekili adayı Buldan ve BDP İl Başkanı Şebbap Çelik ile bir süre konuyu tartışan Emniyet Müdür Yardımcısı Hakan Tekne, kurulmaya başlanan çadır demirlerinin sökülmesini aksi takdirde müdahale edeceklerini belirtti. BDP'liler çadır demirlerini sökerek, oturma eylemi yapmaya başladı.

Yapılan tartışmaların ardından kurulan çadır direkleri tekrar sökülürken, olaylara müdahale için bekletilen çevik kuvvet ekipleri ve panzerler de alandan uzaklaştırıldı.

Polis ve eylemcilerin karşılıklı bir süre beklediği eylemde çevredeki esnafın kepenk kapattığı gözlendi.

Öte yandan, çadırın sökülmesini protesto etmek amacıyla aralarında Pervin Buldan ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Malk'ın da bulunduğu bir grup partili oturma eylemine devam ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler