BDP "özerklikte" ısrarlı
PKK'nin de "demokratik özerklik"e destek vermesi tartışmayı alevlendirirken, BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız,"Modelimiz, Yunan site devletleri, yani doğrudan demokrasi" dedi.
BDP’nin Diyarbakır’da geçen nisan ayında gerçekleştirdiği “Yerel Yönetimler Konferansı” ve geçen hafta da belediye ve il başkanları toplantılarında, Abdullah Öcalan’ın kamuoyuna açıkladığı “demokratik özerklik” projesini yerel yönetimlerde uygulamaya koyma kararına, PKK’nin de destek vermesi tartışma yarattı. Bu girişim, “federasyon provası” yorumlarına yol açarken, BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, “Sonucu ne olursa olsun bundan vazgeçmeyiz” dedi.
BDP’nin Diyarbakır’da 15-16 Nisan’da gerçekleştirdiği “1. Ekoloji ve Yerel Yönetimler Konferansı” ile 20-21 Haziran’daki belediye başkanları toplantısında, “belediyelerde demokratik özerklik” projesinin yaşama geçirilmesi kararının ardından, PKK üst düzey yöneticilerinden Cemil Bayık, birkaç gün önce Fırat Haber Ajansı’na yaptığı açıklamayla, destek verdi. BDP ise kararlarının dayanağını, parti programındaki “demokratik özerklik” ilkesine dayandırıyor. BDP’nin, belediyelerin “merkezi hükümetten tamamen bağımsız hale getirilmesi”, bu amaçla “Özgür Demok-ratik Yerel Yönetimler Hareketi”nin kararını aldığı Yerel Yönetimler Konferansı’nda aralarında Van ve Tunceli’nin de bulunduğu 9 belediye de “pilot” seçildi.
Yıldız: Yasal dayanak, demokrasi’
Konuya ilişkin Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, alınan kararların 1999’dan bu yana partili belediyelerin uyguladığı, halkın yönetime daha “etkin” katılımına yönelik projelerin daha kapsamlı olarak yaşama geçirilmesi kararı olduğunu savundu. Yıldız, bu girişimin “federasyon yapılanması” olarak değerlendirilemeyeceğini savundu. Yıldız, “yasal dayanağı var mı” sorusuna ise “Yasal dayanağımız demokrasi, halkın öncelikleri” yanıtını verirken, sonuçları ne olursa olsun uygulamadan vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Yıldız, şunları söyledi: “Yaklaşımımız şu, bütün yasal engellemelere rağmen, halk kendi kendisini idare edebilir. Mesela, eski Yunan site devletlerinde doğrudan demokrasi var. O şehrin insanları, belirli yerlerde toplanırlar, toplumun temel ihtiyaçlarını tespit ederler, ona göre talepte bulunurlar. Biz de bu Yunan site devletlerine benzer modelin pratikte de uygulanabileceğini düşünüyoruz. Türkiye Avrupa Yerel Yönetim Özerlik Şartı’nı bazı çekincelerle imzalamış, o çekinceleri kaldırdığında biz taleplerimizi önemli ölçüde hayata geçirebiliriz.”
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti