BDP "özerklikte" ısrarlı

PKK'nin de "demokratik özerklik"e destek vermesi tartışmayı alevlendirirken, BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız,"Modelimiz, Yunan site devletleri, yani doğrudan demokrasi" dedi.

Yayınlanma: 27.06.2010 - 07:04
Abone Ol google-news

BDPnin Diyarbakırda geçen nisan ayında gerçekleştirdiği Yerel Yönetimler Konferansıve geçen hafta da belediye ve il başkanları toplantılarında, Abdullah Öcalanın kamuoyuna açıkladığı demokratik özerklikprojesini yerel yönetimlerde uygulamaya koyma kararına, PKKnin de destek vermesi tartışma yarattı. Bu girişim, federasyon provasıyorumlarına yol açarken, BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, Sonucu ne olursa olsun bundan vazgeçmeyiz dedi.

BDPnin Diyarbakırda 15-16 Nisanda gerçekleştirdiği 1. Ekoloji ve Yerel Yönetimler Konferansıile 20-21 Hazirandaki belediye başkanları toplantısında, belediyelerde demokratik özerklikprojesinin yaşama geçirilmesi kararının ardından, PKK üst düzey yöneticilerinden Cemil Bayık, birkaç gün önce Fırat Haber Ajansına yaptığı açıklamayla, destek verdi. BDP ise kararlarının dayanağını, parti programındaki demokratik özerklikilkesine dayandırıyor. BDPnin, belediyelerin merkezi hükümetten tamamen bağımsız hale getirilmesi”, bu amaçla Özgür Demok-ratik Yerel Yönetimler Hareketinin kararını aldığı Yerel Yönetimler Konferansında aralarında Van ve Tuncelinin de bulunduğu 9 belediye de pilotseçildi.

Yıldız: Yasal dayanak, demokrasi’

Konuya ilişkin Cumhuriyetin sorularını yanıtlayan BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, alınan kararların 1999dan bu yana partili belediyelerin uyguladığı, halkın yönetime daha etkinkatılımına yönelik projelerin daha kapsamlı olarak yaşama geçirilmesi kararı olduğunu savundu. Yıldız, bu girişimin federasyon yapılanmasıolarak değerlendirilemeyeceğini savundu. Yıldız,yasal dayanağı var mısorusuna ise Yasal dayanağımız demokrasi, halkın öncelikleriyanıtını verirken, sonuçları ne olursa olsun uygulamadan vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Yıldız, şunları söyledi: Yaklaşımımız şu, bütün yasal engellemelere rağmen, halk kendi kendisini idare edebilir. Mesela, eski Yunan site devletlerinde doğrudan demokrasi var. O şehrin insanları, belirli yerlerde toplanırlar, toplumun temel ihtiyaçlarını tespit ederler, ona göre talepte bulunurlar. Biz de bu Yunan site devletlerine benzer modelin pratikte de uygulanabileceğini düşünüyoruz. Türkiye Avrupa Yerel Yönetim Özerlik Şartını bazı çekincelerle imzalamış, o çekinceleri kaldırdığında biz taleplerimizi önemli ölçüde hayata geçirebiliriz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler