BDP ve MHP'nin grup önerileri kabul edilmedi
TBMM Genel Kurulu'nda, BDP ve MHP'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi. Genel Kurul'da, BDP'nin ''Anadilde Eğitim'' konusunda araştırma önergesinin bugün gündeme alınmasına dair önergesi ele alındı.
Önerge üzerinde konuşan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, dünyanın bazı ülkelerinde kullanılan birden fazla diller ile ilgili örnekler verdi. Kaplan, ''Üniter devlet yapısı içinde de farklı dillerin konuşulabileceğini'' ifade etti.
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin, dün, kendilerine yönelik ''Türk bayrağı alıp milli maça gidelim'' şeklindeki sözlerini anımsatan Kaplan, ''Elbette... İspanya gibi gitmek istiyoruz. Katalanlar, BASK, Endülüs, herkes kendi dilini konuşuyor ama üniter yapının simgelerini de onur ve gururla taşıyor'' diye konuştu.
AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, anadilin kullanılması ve öğrenilmesi açısından AKP iktidarı döneminde çok önemli adımları atıldığını ifade etti. BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.
Daha sonra, MHP'nin ''engellilerin sorunlarıyla'' ilgili araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerge alındı.
MHP Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu, onlarca yönetmelik ve kanun çıkmasına rağmen engellerin sorunlarının tam olarak çözülemediğini kaydetti. Yunusoğlu, bu konuda araştırma komisyonunun kurulmasının yararlı olacağını dile getirdi.
AKP Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül, ''Keşke, MHP blok olarak 'hayır' oyu kullandığı engellilerin haklarıyla ilgili Anayasa değişikliği maddesinde de aynı duyarlılığı gösterseydi'' diye konuştu.
AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Türkiye'nin, özürlülere karşı ayrımcılığın suç olduğu, körlerin imzalarının geçerli olduğu Avrupadaki bir kaç ülkeden biri olduğunu ifade etti. Engellilerle ilgili çok önemli değişiklikler yapıldığını söyleyen Ayva, 5 bin engellinin devlet memuru olmasıyla ilgili geçen hafta karar alındığını, bunlardan bininin öğretmen olacağını söyledi.
Ayva, ''Özürlülerle ilgili yapılan çalışmalar açısından gurur duyacağımız bir ülkemiz var'' diye konuştu. Ayva, fiziksel çevrenin iyileştirilmesi ve okula devam etmeyen engellilerin eğitime yönlendirmesi konusunda çaba gösterilmesini istedi. MHP'nin önergesi de kabul edilmedi.
CHP'nin de önerisi reddedildi
CHP'nin, TBMM Genel Kurulu gündemine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, önerinin lehinde yaptığı konuşmada, TRT ile ilgili bazı iddialarda bulundu. Elinde TRT ile ilgili yolsuzluk belgeleri bulunduğunu ifade eden İnce, ''Gelin bu komisyonu kuralım, ben de bu belgeleri size vereyim. Ancak reddederseniz, belgeleri gazetecilere açıklarım'' dedi.
Muharrem İnce, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in, ''eleman fazlası var'' diyerek önce bin kişiyi çıkardığını, fakat daha sonra bin 500 kişiyi işe aldığını öne sürdü. İnce, ''Artık TRT, AK Parti'nin borazanı değil, vuvuzelasıdır. TRT Dergisi'nde bir falcının yazısı yayınlanmış. Artık umudunuzu kesmişsiniz, umudu falcıda arıyorsunuz. Genel müdür, gitsin kendi falına baktırsın, acaba CHP iktidarında kendisi için demir parmaklıklar görülüyor mu?'' diye konuştu.
Önerinin aleyhinde konuşan AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, kamusal yayıncılık yapan TRT'nin 42 yılda çok önemli atılımlar gerçekleştirdiğini söyledi. TRT bültenlerinde, siyasi partilere aldıkları oy oranları ve milletvekili sayılarına göre yer verildiğini ifade eden Kaynak, TRT'nin alımlarının denetime tabi olduğunu bildirdi. Veysi Kaynak, elinde belgesi olanların, bu belgeleri savcılara vermesi gerektiğine işaret ederek, ''AK Parti olarak, hiç bir kirli işin arkasında olmayız, yapanın da arkasında durmayız'' dedi.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, önerinin lehinde konuşurken, TRT'nin yönlendirme ve manipülasyon kanalı haline geldiğini savundu. TRT'de siyasilere ne kadar yer verildiğine ilişkin sorusuna hala cevap alamadığını belirten Günal, TRT'nin sürekli olarak dışarıdan program yaptırdığını iddia ederek, bunu eleştirdi.
Önerinin aleyhinde konuşan AKP Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu da ''Eskiden TRT'yi çiftliğe çevirenlerin şimdi birçok atılım yapan TRT'yi eleştirdiğini'' söyledi. TRT'yi, Türkiye'nin sesini dünyaya duyurduğu için tebrik eden Seymanoğlu, TRT'de bütün siyasilere yer verildiğini belirtti.
Daha sonra CHP'nin önerisi kabul edilmedi. Genel Kurul'da, grup önerilerinin ardından, bazı yeni üniversitelerin kurulmasını öngören kanun tasarısı üzerindeki görüşmelere geçildi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza