BDP'li Kaplan'dan TMK, TCK ve CMK teklifi
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TMK, TCK ve CMK ile ilgili 10 ayrı kanun teklifi verdi. Tekliflerde, TMK'nın yürürlükten kaldırılması, uluslar arası sözleşmelere konulan çekincelerin kaldırılması, tutuklama sürelerinin kaldırılması, dinleme kararlarının mahkemelerce verilmesi gibi değişiklikler öngörülüyor
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TMK, TCK ve CMK ile ilgili 10 ayrı kanun teklifi verdi. Tekliflerde, TMK'nın yürürlükten kaldırılması, uluslar arası sözleşmelere konulan çekincelerin kaldırılması, tutuklama sürelerinin kaldırılması, dinleme kararlarının mahkemelerce verilmesi gibi değişiklikler öngörülüyor. Kaplan, tek tip askerlikle ilgili "150 bin askere terhis umudunu aşılayarak sonra bunu seçimden sonraya bırakmanın adı işkencedir" dedi.
Kaplan TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Meclis Başkanlığı'na sunduğu 10 ayrı kanun teklifi hakkında bilgi verdi. Kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkının artık Türkiye'nin en önemli sorunu olduğunu bunun yanı sıra adil yargılanma hakkı ve Özel Ağır Ceza Mahkemeleri'nin de kamu vicdanında tartışma konusu olduğunu söyleyen Kaplan "Uzun tutukluluk süreleri, gizli dinlemeler, bileşim suçları, savunma hakkının kısıtlanması, adil ve tarafsız yargılamayı derinden etkiliyor" dedi. Terörle Mücadele Kanunu hükümlerinin yeni TCK'da yer almasına rağmen hala uygulamada olduğunu, katlamaları cezaların infaz sisteminde artan oranlara rağmen hakkaniyete aykırı olarak uygulandığını savunan Kaplan, "AB üyelik reformlarına 2004 tarihindeki anayasanın 90'ncu maddesine rağmen, uluslar arası sözleşmelere konan çekinceler, ayrımcılık belgesi olarak duruyor, anadil yasakları sürüyor, iç hukukta uygulanıyor. Düşünce vicdan ve din özgürlüğü kısıtlamaları sürerken, ifade özgürlüğü tehdit altında. Örgüt üyesi olmadığı halde, örgüt üyesi gibi cezalandırılma ve propaganda suçları yanı sıra demokratik bir toplum ile orantılı olmayan aşırı müdahale ve cezalar demokrasimizi derin yaralıyor" diye konuştu.
Teklifler ne getiriyor?
Kaplan'ın verdiği kanun teklifleri ise 'TMK'nın tamamen yürürlükten kaldırılmasını, BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, Ekonomik ve Sosyal Sözleşme ile Çocuk Hakları Sözleşmesine konulan çekincelerin kaldırılmasını, CMK'nın 102'nci maddesiyle düzenlenen tutuklama sürelerinin kısaltılmasını, CMK'nın 135. maddesinin değiştirilerek dinleme kararlarının sadece mahkemelerce verilmesini, süreli olmasını ve denetlenmesini, CMK'nın 139 ve 140. maddelerinin değiştirilerek 'gizli soruşturmacıların mahkemece tespit edilmesini ve denetlenmesini', savunma hakkının genişletilmesi ve soruşturmanın gizliliğinin 'silahların eşitliği' ilkesi uyarınca yeniden düzenlenmesini, ifade hürriyetini ortadan kaldıran TCK'nın 215, 220 ve 221. maddelerinin bazı hükümlerinin kaldırılmasını ve ceza indirimini, TCK'nın 243, 244, 264, ve 301. maddelerinin değiştirilmesi, bileşim suçları cezalarının arttırılmasını ve denetlenmesini, CMK'nın 231 ve 232. maddelerinin bazı hükümlerinin değiştirilmesi ve insan onuru ile bağdaşmayan cezaların kaldırılmasını, CMK'nın 250, 251 ve 252. maddelerinin değiştirilmesi ve Özel Ağır Ceza mahkemelerinin kaldırılması'nı öngörüyor.
"150 Bin askere terhis umudu aşılamak işkence"
Basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Kaplan, tek tip askerlikle ilgili bir soruya "Askerlik süreleri ile ilgili tartışılan gündem yeni değil. Başbakan'ın emri altındaki Genelkurmay Başkanı'ndan brifing alması doğal. Ancak aldığı brifingleri basınla paylaşıp suni gündemler yaratması doğru değil. Meclis'e getirsin. 150 bin askere terhis umudunu aşılayarak sonra bunu seçimden sonraya bırakmanın adı işkencedir. Fazla ötelemeden, aldığı brifingi tasarıya dönüştürmeli ve meclise getirmeli" karşılığını verdi.
"AKP ve CHP tekliflerini meclise sunsun"
"İlköğretimde türban" tartışmalarının ve provokasyon iddialarının sorulması üzerine Kaplan, siyaset kurumunun kendi görevini yapması ve sorunu inanç paketi olarak ele alması gerektiğini söyledi. "Cemevini de, türbanı da ruhbanı da bir defada çözelim, hükümetten teklif bekliyoruz" diyen Kaplan, sorunun kamusal alan tartışmasına dönüştüğünü de vurguladı. Bu tartışmaların Meclis'in sorunu çözmemesi nedeniyle yaşandığını savunan Kaplan, kamusal alanın bütün partilerin mutabakatı ile yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi. Kaplan CHP ve AKP'ye başörtüsüyle ilgili tekliflerini Meclis'e sunmaları çağrısında bulundu.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama