BDP'li vekiller canlı kalkan olmak istedi!

Diyarbakı'ın Dicle İlçesi kırsalında başlatılan hava destekli operasyonda 15-20 PKK'linin öldürüldüğü belirtildi. Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu bin kişi Görese Dağı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yayınlanma: 19.12.2011 - 14:04
Abone Ol google-news

Diyarbakır’ın Dicle ile Elazığ’ın Arıcak İlçeleri arasındaki Görese Dağı’na kış üstlenmesine gelen yaklaşık 50 PKK’liyi etkisiz hale getirmek için 3 gün önce başlatılan ve Özel Harakat Polis timlerinin de katıldığı hava destekli operasyon devam ediyor.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak "Bölgede sığınaklar ve mağaralar var. Bölgenin mayınlandığını biliyoruz. Bu nedenle arazi arama ve tarama faaliyetlerine şu aşamada henüz başlamadı. Bölgeye çevre bölgelerden kış üstlenmesi için gelen 40-50 teröristin olduğunu tahmin ediyoruz. 3 gündür süren çatışmalardan kesin olmamakla birlikte 15-20 teröristin etkisiz hala getirildiğini düşünüyoruz. Ama kesin sonuç, operasyondan sonra arazi arama ve tarama faaliyetlerinde ortaya çıkacaktır. Çünkü teröristlerin ölen ya da yaralanan arkadaşlarını kaçırdıklarını ve sakladıklarını biliyoruz. Operasyon hava destekli olarak katılan bütün birliklerin uyum ve koordinasyon içerisinde devam ediyor. Zaiyat vermemek için operasyona katılan birlikler büyük bir titizlik gösteriyor. Operasyon bittikten sonra sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır" dedi.

BDP’lilerin girişine izin verilmedi

Operasyonları protesto etmek isteyen BDP’lilerin dağa gitmek istemelerine ise, güvenlik güçleri izin vermedi.

Sabah saatlerinde BDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde toplanan ve aralarında Demokratik Toplum Kongeresi (DTK) Eş Başkanı ve Van Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zendellioğlu’nun da aralarında bulunduğu partililer, 30 araçlık konvoy ile Dicle İlçesi’ne doğru hareket etti. Ancak konvoyun önü Diyarbakır çıkışındaki Üçkuyular Mevkii’nde polis tarafından kesildi. Burada yapılan kontrollerde 5 aracın evraklarının eksik olduğu gerekçesiyle geçişine izin verilmedi.

BDP’liler daha sonra BDP Dicle İlçe Teşkilatı önüne gelerek burada toplandı. Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu yaklaşık 1000 kişi Görese Dağı’na doğru yürüyüşe geçti. Önlem alan güvenlik güçleri yürüyen grubun önünde 1 kilometre sonra keserek geçişlerine izin vermedi. Polis, milletvekillerine bundan sonraki bölgenin güvenlikli olmadığını ve tehlikeli olduğunu belirterek geçişlerine izin veremeyeceklerini bildirdi.
 

Tuğluk: Sizinle konuşmaya gelmedik

Bunun üzerine Milletvekili Aysel Tuğluk, "Biz oraya yürümek için geldik. Sizinle karşılaşmak ya da konuşmak için gelmedik, operasyonların durması ve insanların ölmesini engellemek amacıyla buradayız. Bize izin verin oraya giderek kendi gözlerimizle orada neler oluyor görmek istiyoruz. Beni operasyonu yapan komutanla görüştürün, ben ne yaptıklarını öğrenmek istiyorum" dedi.

Polis, Tuğluk’u dinledikten sonra sadece milletvekillerinin geçişine izin verebileceklerini söyledi. Milletvekili Tuğluk ve Hüsamettin Zendellioğlu’nun da aralarında olduğu 15 kişi dağlık alana doğru yürümeye başladı. Bu sırada Dicle’de bekleyen protestocular ile güvenlik güçleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Milletvekilleri Tuğluk ve Zendelioğlu’nun aralarında bulunduğu grup yaklaşık 2 saat süren yürüyüşün ardından dağlık bölgeye geldi. Uzaktan Görese Dağı’nın göründüğü bölgede polis yeniden grubun yolunu keserek bundan sonra 'can güvenlikleri' olmadığı gerekçesiyle kesinlikle geçişlerine izin verilmeyeceğini bildirdi.

Bunun üzerine Tuğluk, "Tamam operasyon bölgesine izin vermiyorsunuz ama oradaki köylülerle görüşelim. Son durumu onlardan öğrenelim" dedi. Ancak güvenlik güçleri bu talebi de kabul etmeyince, grup Dicle’ye geri döndü.

Yoğun askeri hareketlilik

Milletvekilleriyle gazetecilerin de gittiği bölgede yoğun askeri hareketlilik göze çarptı. Skorsky helikopterlerin yoğun uçuş yaptığı bölgede Görese Dağı’ndan da dumanların yükseldiği görülürken, yer yer top ve silah sesleri duyuldu.

Yetkililer, bölgede operasyonların sürdüğünü ve henüz sonuçlanmadığını belirterek, operasyon sonunda açıklama yapılacağını belirtti.  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler