BDP'nin hedefi grup
Göçler nedeniyle batıda Kürt seçmen sayısının artması BDP'de aday sayısını yükseltti, beklenti 30 vekil. Yalova, Konya, Muğla, Aydın, Eskişehir gibi illerde de bağımsız aday gösteren BDP'nin aday sayısı 66'ya yükseldi. Meclis'e 25-30 vekil sokmayı hedefleyen partide, 'şahin' sayılan isimlerin, seçilmeleri yüksek olasılık olan yerlerden aday gösterilmesi dikkat çekti.
12 Haziran seçimlerine, 16 siyasi parti ve sivil toplum örgütü ile “Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku” adı altında bağımsız adaylarla girecek BDP, eski DEP Milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle ve 5 KCK tutuklusunun da aralarında bulunduğu çok sayıda ismi “seçilebilir” yerlerden aday gösterdi. ittifak partilerinin kontenjan adaylarının zorlanacağına dikkat çekiliyor. BDP, dün Hatay ve Eskişehir’de de bağımsız aday gösterme kararı alarak aday sayısını 66’ya çıkardı.
2007 seçimlerinde 26 seçim çevresinde 42 bağımsız aday gösteren BDP, göçler nedeniyle batıda da Kürt seçmen sayısının artmasını dikkate alarak ilk kez aralarında Yalova, Konya, Muğla, Aydın, Eskişehir’in de bulunduğu 44 ilde 66 aday çıkardı. Bu kapsamda, dün yapılan eklemeyle Eskişehir’den Hasan Yalçınkaya, Hatay’da da Mahmut Aydıncı bağımsız aday oldu. Partide parlamentoya 25-30 arasında ismin gireceği hesaplanırken geçen seçimde 2 milletvekili çıkarılan İstanbul’dan 3, 2007’de milletvekili çıkarılamayan Mersin’de Ertuğrul Kürkçü ve Adana’da da eski HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak’ın seçilebileceği ifade ediliyor. Yeniden aday gösterilen 12 BDP milletvekili de dün aday listelerinin YSK’ye tesliminden önce BDP’den istifa ettiler. Aday listeleriyle ilgili BDP kulislerinde yapılan değerlendirmeler şöyle:
İlk kez SHP ile ittifak yapan HEP listelerinden 1991’de parlamentoya giren Leyla Zana ve Hatip Dicle, Kürt siyasetinin en “şahin” isimleri olarak simgeleşti. Abdullah Öcalan’ın isteği üzerine aday oldukları belirtilen Dicle ve Zana’nın Diyarbakır’dan aday gösterilmeleri dikkat çekerken, Öcalan’ın “3’ü geçmesin” telkinine karşın 6 KCK tutuklusunun aday gösterilmesi dikkat çekti. Ayrıca Mersin ya da Adana’ya kaydırılabileceği belirtilen Emine Ayna’nın seçilme şansının daha fazla olduğu Diyarbakır’dan aday gösterilmesi, Nuri Yaman, Osman Özçelik, Şerafettin Halis gibi “ılımlı” isimler aday yapılmazken Özdal Üçer, Sebahat Tuncel’in seçilebilir yerlerden aday gösterilmesi “şahin ağırlığı” yorumlarını güçlendiriyor.
Zana, Türk, Tuğluk BDP’ye katılamayacak: BDP’nin “ağır topları” arasında yer alan eski DTP Eşbaşkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve eski DEP Milletvekili Leyla Zana, DTP davasından “siyasi yasaklı” oldukları için milletvekili seçilseler bile BDP’ye katılamayacaklar. Ancak BDP Hakkâri Milletvekili Hamit Geylani örneğinde olduğu gibi, bu isimler 14 Aralık 2014’e kadar “bağımsız” kalacaklar ve yasakları bittikten sonra BDP’ye katılabilecekler. Bu durumda BDP, örneğin 3 ismin de içinde yer aldığı 20 milletvekili ile parlamentoya girse dahi, grup kuramayacağı için, BDP blokundan en az 23 milletvekilinin parlamentoya girmesi gerekiyor.
AKP’ye karşı muhafazakârlar: Kendisi de sol gelenekten gelen BDP, Mersin’de Ertuğrul Kürkçü, İstanbul’da EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel’le sol-sosyalist oyları alma hesabı yaparken, şimdiye kadar “ideolojik” olarak ayrıştığı isimlere de listelerinde yer verdi. PKK’ye karşı duruşuyla bilinen muhafazakâr-sağ çizgideki KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi ve gazeteci Altan Tan’ı Diyarbakır’dan aday göstermesi, “AKP’nin gücünü kırma” arayışı olarak nitelendiriliyor. BDP’nin “en güçlü” il olduğu Diyarbakır’ın ilginç bir özelliği ise mevcut Diyarbakır Milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Akın Birdal ve eski DTP Milletvekili Aysel Tuğluk’un farklı illerden aday gösterilmesi. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın “kendi isteğiyle”, hem Hakkâri’de partisinin oyunu arttırmak, hem de Diyarbakır’da yeni isimlere yer açmak için Hakkâri’den aday olma kararı aldığı belirtiliyor.
İttifak adaylarının işi zor: İstanbul’dan aday gösterilen EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel’in yanı sıra SDP listesinden “sürpriz” şekilde Gaziantep’ten aday gösterdiği Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Ardahan’da KADEP kontenjanından listeye giren Yüksel Avşar’ın seçimde “zorlanacağı” konuşuluyor. İstanbul’da 1. bölgede Sebahat Tuncel, 2. Bölgede Sırrı Süreyya Önder, tek aday gösterilirken 3. bölgede EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel’in yanı sıra eski BDP İl Başkanı Mustafa Avcı da aday gösterildi.
Birdal sürpriz isim
BDP’nin İstanbul’da en güçlü olduğu yer 3. bölge olmasına karşın, BDP tabanının Avcı’ya yönelmesi durumunda Tüzel’in seçimi almakta zorlanabileceğine dikkat çekiliyor. BDP Diyarbakır Milletvekili olan Akın Birdal ise listenin sürpriz ismi oldu. SDP kontenjanından geçen seçimlerde parlamentoya giren Birdal, “aday gösterilmeyeceği” için başvuruda da bulunmamış, yerine bu parti kontenjanından tutuklu SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan’ın aday olacağı dile getirilmişti. Ancak 6 KCK tutuklusu aday yapılınca Turan liste dışı bırakıldı, Birdal da seçilme şansının zor olduğu Gaziantep’e kaydırıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Colani’nin arabası
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'