"Bebeklerinizi GDO'lu mamalarla zehirlemeyin"

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, 1 Mart'a kadar yapılacak ithalatta GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) bebek mamaları, devam mamaları, bebek ve küçük çocuk ek besinleriyle ilgili herhangi bir yasaklama uygulanmamasıyla ilgili olarak uyarılarda bulundu.

Yayınlanma: 23.01.2010 - 07:49
Abone Ol google-news

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, 26 Ekim 2009 öncesinde kontrol belgesi alınan ürünlerle ilgili yaptığı düzenlemede AB kriterlerine uygunluğun yeterli olacağını belirterek, GDO'lu ürünlerin, bebek mamaları, devam mamaları ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılmasını yasaklayan hükmün de uygulanmayacağını kaydetti.

Saydan, konuya anneler kadar endişe ile baktıklarını belirterek, "Zira bilindiği üzere mamalar firmaların tercihi yüzünden eczaneler yerine marketlerden satılmaya başlamış, böylece eczacılar anneleri tehlikelere karşı uyarmakta etkisiz bırakılmışlardır" dedi.
 

Mamaların denetimi neden tarım bakanlığında?

Saydan, bebek bezlerinin ruhsatlarını Sağlık Bakanlığı'nın denetlediğine dikkat çekerek, "Mamaların denetiminin Tarım Bakanlığı'nda olmasına anlam veremiyoruz. Mamaların GDO'lu olarak satılmasının derhal engellenmesini, üretim izninin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesini ve mamaların market reyonlarında değil, yalnızca eczacının gözetiminde, eczanelerde satılmasını istiyoruz" diye konuştu. Saydan, çocukların Türkiye'nin geleceği olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Sağlıklı nesiller yetiştirmek istiyorsak beslenmelerine son derece dikkat etmemiz gerekir. Son dönemde endişe ile izliyoruz ki, ülkemiz GDO'lu ürünlerin çöplüğü haline gelmiştir. Son olarak GDO'ya mamalarda rastlanması endişe vericidir. Bu endişenin vahim boyutu ise 1 Mart'a kadar bu konuda hiçbir şey yapılmayacak olmasıdır."

Saydan, Türkiye'de mamaların ruhsatının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca verilirken, bebeklerin oyuncaklarına ve bezlerine ise Sağlık Bakanlığı'nın onay verdiğine dikkat çekti. Saydan, beslenmenin ilk temeli olan mamanın "yem" mantığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca ruhsatlandırılmasının anlamsız olduğunu belirterek, "Üstelik artık mamalar sadece eczane raflarında değil, market reyonlarında da rahatlıkla satılmaktadır. Biz eczacılar olarak, anneleri GDO'lu ürünlerin bebekler üzerindeki etkileri konusunda uyaramadığımız için son derece endişelenmekteyiz. Gelecek nesillerimizin sağlığının tehdit altında olmasının önlenmesi için Mamaların GDO'lu olarak satılmasının derhal engellenmesini, üretim izninin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesini ve mamaların market reyonlarında değil, yalnızca eczacının gözetiminde, eczanelerde satılmasını istiyoruz" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler