"Bedelli benim için acil konu"
Başbakan Erdoğan, bedelli askerlik konusunda net bir tarih olmadığını söyleyerek "Benim için önemli bir konu, acil bir konu. Bütçe öncesine sıkıştırabilir miyiz bilmiyorum" dedi. Erdoğan, yaş konusuna da açıklık getirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, PKK’ye karşı son günlerde yurtiçi ve dışında düzenlenen askeri operasyonlar için “Genelkurmay başarılı diyebiliriz” ifadesini kullandı, Erdoğan, Merkel ile görüşmesinde gündeme gelen PKK yandaşı sayısı konusunda, “Onlara göre, Almanya’da 10 bin küsur PKK yanlısı var. ‘Bunların takipçisiyiz’ dedi. Yargıda olan sayısı 4 bin civarında” dedi.
Hürriyet'in haberine göre, bedelli askerlik geliri için “Benim gönlümde bir şey var, açıklamayı ben yapacağım” diyen Erdoğan'a Ana uçağında yöneltilen soru ve yanıtları şöyle:
G-20 zirvesinden nasıl bir izlenimle dönüyorsunuz? Avrupa kendini kurtarabilecek mi?
Birinci gün de ikinci gün de gündemde ağırlıklı olarak Yunanistan vardı. 27 Ekim’de yaptıkları toplantıda alınan kararlara uyulmadı diye Avrupalı liderlerde ciddi bir sıkıntı vardı. Çünkü referandum olayı, kendilerine dürüst davranılmadığının bir ifadesiydi. Bundan dolayı da ciddi manada hem sıkıntılıydılar hem de Papandreu’ya kızıyorlardı. Tabii bu yapılan toplantı (Cannes’daki Merkel, Sarkozy, Papandreu zirvesini kastediyor) olağanüstü bir toplantıydı. O toplantıda Papandreu’yu iyice sıkıştırdılar. Ve son aldıkları kararlar neticesinde Papandreu da başka çıkış yolu olmadığını gördü ve referandumdan vazgeçti. Papandreu istifa etmeyeceğini zaten açıkladı. Bunun olması halinde daha sıkıntılı bir süreç başlar. Bunun dışında bir de şu var; dünya artık egemen para istemiyor. Mesela Euro Zone çok tartışıldı. Euro Zone’un kurucusu ülkeler haklı olarak sahipleniyorlar, savunuyorlar. İngiltere kendi müstakil parasının rahatlığı içinde. Bu arada herkesin kendi parasıyla karşılıklı olarak ticaret yapabilmesi noktasında, bizim attığımız adım da haklılık kazanıyor. Ruslarla şu an başlattığımız süreç, İran’la başlattığımız süreç... Çin’le görüşmelerimiz sürüyor. Bu, merkez bankalarımızın da devreye girmesiyle olacak birşey.
Merkel, Medvedev, Obama ile ikili görüşmelerde hangi konular gündeme geldi?
ABD ile olan görüşmelerimiz, BM’de yaptığımız görüşmelerin devamı mahiyetindeydi. Daha çok teröre yönelik... Predator, helikopter gibi konuları sanıyorum kısa zamanda halledecekler. Merkel’le yaptığımız görüşme de yine ağırlıklı olarak terör konusunda oldu. Türk-Alman ilişkileri zaten iyi bir noktada. Bu yıl (ticaret hacmi) 29 milyar doları aşarız. Öyle gözüküyor. Ama görüşmede ısrarla terör konusu üzerinde durduk. Ve kendisine bazı belgeleri tekrar verdik, hatırlattık. (Başbakan Merkel’e verdiği dosyayı ayrıntılı olarak anlattı. Alman Anayasası’nın PKK bağlantılı yapılanmaları kapatmak için herhangi bir şiddet eylemine karışmaları şartı aramadığını, Alman istihbaratının elinde bu ülkedeki PKK örgütlenmesine ilişkin çok ayrıntılı bir rapor olduğunu söyledi, bu rapordan bölümler okudu.) Bunları Merkel’e de okudum. Onlara göre Almanya’da 10 bin küsur PKK yanlısı var. Bunların takipçisiyiz dedi. Yargıda olan sayısı 4 bin civarında. Henüz yasaklanmamış KON-KURD (Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu) altında örgütlenmişler. PKK’nın hakim olduğu geniş kitle kuruluşları, bunların bazılarını biliyorlar, bazılarını bilmiyorlar, gençlik, kadın, aile, gazeteci, hukukçu, üniversiteli, öğretmen, Cemaati İslami Kürdistan, Demokrat Aleviler Federasyonu, Kürdistan Yezidiler Birliği.... Hepsini kurmuşlar, açıkta kimseyi bırakmamışlar. Fazlası vardır, azı yoktur. Hepsi onların raporlarında var. Gazeteleri, dergileri... Yasaklanma kriterlerini fazlasıyla yerine getiren bir yapı.
Bunları paylaştıktan sonra Merkel’in tepkisi ne oldu?
Bunları yakın takibe alma noktasında talimat verdi. Ve ilgili arkadaşlarımızla bu konuda daha sıkı bir işbirliği içerisinde olacaklar. Bir hafta önce bir Alman Mahkemesi Roj TV’nin Almanya’da izlenme yasağını kaldırdı.
Barzani ile yarın (dün) görüşeceksiniz, peşmergeler son talebimizden sonra Kandil’e yakın bölgelerde sorumluluk üstlenmeye başladılar mı?
Sorumluluk hissi geçmiş yıllara göre daha iyi bir noktada şu anda. Yarınki görüşmemizde neler yaptıklarını kendilerinden dinleyeceğiz. Orada müşterek çalışmanın sözünü almak istiyoruz. Bizim için önem arzediyor.
Kazan operasyonunda istihbarat desteği verdiler mi?
Orada tamamen kendi istihbaratımızı kullandık. İnsani istihbarat da orada iyiydi.
PKK kaynakları 450-500 arasında kayıptan sözediyor. Size böyle bir bilgi geldi mi?
Kendilerine göre, kimyasal silah türünden bir iftirayla kamuoyu oluşturmak istiyorlar. Kesinlikle böyle birşey sözkonusu değil. Kazan Vadisi’ndeki operasyon, insani istihbaratla, insansız hava araçlarıyla tespit edilen grupların, mağaraların uçaklarla bombalanmasıdır. Bunun neticesinde orada ölenlerin cesetleri alınmış, Malatya Adli Tıp’a getirilmiştir... DNA testine varıncaya kadar çalışma yapılıyor.
Son yılların en etkili hava operasyonu ve bombalaması yapıldı. Afganistan’da Bin Ladin için kullanılan sığınak delen bombalar mı kullanıldı?
Hayır, bunlar bizde olanlar. ABD bu tür bombaları bize vermiş değil.
Son harekâtın eylem caydırıcılığı oldu. Bugüne kadar sağlanamayan askeri başarı sağlanmış oldu. Genelkurmay başarılı diyebilir miyiz?
Diyebiliriz, çünkü üzerine çok daha sıkı gidiyor. Kararlı gidiyor. Şu anda kırsalda özellikle son harekât, öyle zannediyorum ki son yıllarda hiç yapılmayan harekâttır.
Ne değişti? Operasyona katılan asker sayısı mı?
Anlayış değişti. Daha önce de 150 bin 200 bin kişi filan hep oraya giderdi. Kırsaldaki PKK’lıların üzerine üzerine gitme olayı var. Bir iyi taraf da şu an polis asker iyi bir dayanışma sergiliyor. İstihbarat paylaşımı dahil, arazi, şehir merkezi, kırsal güzel bir dayanışmaları var.
Asker siyasetten çekildi, olması gerektiği gibi tamamen askeri stratejiye yöneldi. Tamamen kendi işini yaptığı için başarılı diyebilir miyiz?
Burası da önemli... Bir de meslek eskiden mesleki taassup vardı. Güvenlikte bakıyorsun birileri polisi tahrik ediyordu, işte biz çalışıyoruz, biz canla başla varız ama asker yok... Asker diyordu ki biz varız, polis yok. Şu anda o meslek taassubu ortadan kalktı. Şimdi taassup ortadan kalkınca dayanışma süreci başladı. Tabii istihbarat paylaşımı da işimizi çok kolaylaştırdı. Geleceğe yönelik de daha iyi neticeler alacağımızın umudunu veriyor.
KCK tutuklamalarının da etkisi olabilir mi sizce?
Olay sadece İmralı değil, Kandil’den de emir geliyor...
Yeni anayasa ile ilgili neler söyleyeceksiniz? Bu süreç nasıl gidecek?
Biz yeni anayasayı gerçekleştirmek için yola çıktık. Meydanlarda söz verdik. Diğerleri de söz verdi. Biz ön kabulle gelmiyoruz, siz de ön kabulle gelmeyin. Buraya geldiğinizde de anayasa dışı konuları konuşmayın. Diğer konular parlamentoda görüşülebilir. Temennim, hiçbir önyargıya yeni anayasayı kurban etmeden bu çalışma sürdürülür. Ve böylece inşallah 2012 sonuna kadar da netice alırız. 2012’yi olgun bir süre olarak görüyorum. Rahat rahat o zamana kadar bitirilebilir. Seçim yok, gündem rahat, bitirebiliriz.
2015 G-20’sini Türkiye düzenleyecek. Ev sahibi siz mi olacaksınız?
İnşallah. Zirveyi illa yıl sonu yapmak zorunda değiliz. Seçim öncesi yapabiliriz.
Alman Anayasası ne diyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alman Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinde Alman Anayasası’nın 9. maddesinin 2. fıkrasını hatırlattı. Bu maddeye göre, Almanya’da bir derneğin yasaklanması için doğrudan terör eylemine karışma şartı aranmıyor. “Almanya dışında da olsa, halkların uyumuna aykırı şiddet yöntemli faaliyetlerin içinde bulunulması, bunlara dolaylı katkı sağlanması, dernek amacının bu yönde oluşması” kapatmaya yeterli gerekçe sayılıyor. Erdoğan, bu maddeyi önündeki dosyadan aynen okuyarak, PKK’nın bazı paravan derneklerinin kapatılması talebini Merkel’e iletti.
Milli Savunma Bakanı’ndan bedelli askerlik bayramdan sonra diye açıklama var...
Bir tarih yok da, benim için önemli bir konu, acil bir konu. Bütçe öncesine sıkıştırabilir miyiz bilmiyorum. Genelkurmay Başkanı ile de çalışmalar belli bir olgunluğa geldi. Biran önce bitirip, beklentiler var, o beklentileri karşılarız, bir rahatlama sağlarız.
Herkese mi yoksa belli bir yaş üstüne mi bedelli askerlik gelecek?
Belli bir yaşın üstü. Yoksa çok büyük bir haksızlık, adaletsizlik olur.
Para nerede kullanılacak?
Benim gönlümde bir şey var, açıklamayı ben yapacağım.
Uluslararası işlemlerden vergi alınması gündeme geldi mi?
O değil de, benim bir görüşmeden ötürü katılmadığım bir oturumda, Bill Gates’in şöyle bir açıklaması olmuş; onun bir vakfı var, jet yakıtına düşük de olsa belli bir vergi koyalım; yüzde 1 gibi filan, elde edilecek gelirle yoksullara, engellilere bir fon meydana getirelim. Bana da ikili görüşmemizde ‘Sigaraya karşı verdiğiniz mücadeleyi biliyorum’ dedi. Onu da meğer konuşmasında söylemiş, sigaraya konulacak bir ek verginin de böyle bir fonda toparlanmasını önermiş. Bill Gates’in vakfının ya da ülkelerin bu yönde atacakları adımların isabetli olacağı konusunda bir görüş birliği oluştu.
Bill Gates ile ikili görüşme mi yaptınız?
Evet, çok kısa. Davet üzerine gelmiş. G-20’lerde gerek bu tür isimler gerekse bazı ülkeler ekstra davet edilir. Mesela Singapur bunlardan bir tanesidir. Birleşik Arap Emirlikleri bu toplantıya davet edildi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi