Belçika endişeli

Afganistan'da görev yapan Belçikalı askerlerin son günlerde çeşitli saldırılara hedef olması ve silahlı çatışmalara girmesi, Belçika'da endişelere ve siyasi tartışmalara yol açtı.

Yayınlanma: 17.06.2009 - 06:57
Abone Ol google-news

Belçika'nın 500 kadar askeri, Afgan askerlere eğitim ve destek vermek göreviyle ve çatışmalara katılmamak ancak gerektiğinde savunma amacıyla silah kullanmak koşuluyla Afganistan'a gönderilmişti.

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz vilayeti bölgesinde, son birkaç gün içinde, Belçikalı askerlerin eşlik ettikleri Afgan askeri birimlerin Taliban tarafından saldırılara uğraması ve tuzaklara düşürülmesi endişe yarattı.

Son olarak, bu hafta başında pusuya düşürülen ve 4 saatlik bir çatışmaya giren Afgan ve Belçikalı askerlerin, Amerikalı ve Almanlardan destek alarak kurtuldukları, bu çatışmalarda Afganlardan ölenler olduğu duyuruldu.

Belçika Savunma Bakanlığının, Afganistan'daki Belçika askerlerinin durumuna ilişkin ayrıntılı bilgi vermemesi ve bu askerlerin ailelerinin gelişmeleri basından öğrenmek durumunda kalması eleştiriliyor.

Savunma Bakanı Pieter De Crem, daha önceki açıklamalarında, ''Belçikalı askerlerin Afgan ordusuna eşlik ederek çatışmalara katılmayacağını'' bildirdiği için, siyasi çevreler tarafından ''yalan söylemekle'' suçlanıyor.

Pieter De Crem, yaklaşan seçimler nedeniyle şiddetin arttığı Afganistan'daki tüm bölgelerde ''risk oranının yüksek olduğunu'' belirterek, bu ülkede görevlendirilen Belçikalı askerlerin hazırlıklı ve deneyimli olduklarını ifade etti.

Afganistan'daki Taliban rejiminin çökmesinin ardından, 2001 yılı sonunda düzenlenen Bonn Konferansında, geçici yönetime destek amacıyla "BM Güvenlik Konseyi otoritesi altında görev yapacak, gönüllü ülkelerin askerlerinden oluşan bir uluslararası koalisyon" şeklinde kurulan Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF), 11 Ağustos 2003 tarihinden beri NATO tarafından yönetiliyor.

Amerikalı General Stanley Mc Chrystal yönetimindeki ISAF bünyesinde, çoğunluğu Amerikalı olmak üzere 60 binden fazla yabancı asker görev yapıyor. Son verilere göre, yaklaşık 36 bin Amerikalının yanı sıra 8 bin 300 İngiliz, 3 bin 380 Alman, 2 bin 830 Kanadalı, 2 bin 780 Fransız, 2 bin 350 İtalyan, 2 bin Polonyalı, bin 770 Hollandalı, bin 90 Avustralyalı, 875 Romanyalı, 780 İspanyol, 730 Türk, 700 Danimarkalı, 500 Belçikalı asker ISAF'ta görev üstleniyor.

ISAF'a az sayıda asker katkısında bulunanlar arasında Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, İsveç, Yunanistan, Baltık ülkeleri, Makedonya, Azerbaycan gibi ülkeler de bulunuyor.
Bunlar dışında Amerikalıların, ISAF'tan bağımsız olarak 18 bin kadar askerinin, terörle mücadele kapsamında Afganistan'da bulunduğu biliniyor.

Ulusal Afgan ordusunda asker sayısının 90 bin kadar olduğu belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler