Belçika hapishanelere çözüm bulamıyor
Belçika hükümetinin Hollanda'dan hapishane hücreleri kiralama girişimi, iki ülke arasında sürdürülen uzun pazarlıkların son bulmasına rağmen gerçekleştirilemiyor.
Yatak kapasitesi 8.384 olan hapishanelerinde 10.600 tutuklu barındıran ve önemli insan hakları sorunları yaşayarak ağır eleştirilere hedef olan Belçika, 500'den fazla tutuklunun Hollanda hapishanelerine nakledilmesi için uzlaşma sağlamıştı.
Hollanda hükümetinin adaletten sorumlu Devlet Bakanı Nebahat Albayrak, Belçika ile bu yönde bir anlaşmanın yapıldığını belirtmişti.
Anlaşma çerçevesinde Belçika Hollanda'ya, 500 ila 525 tutuklunun hapishanelerde barındırılması için yılda 30 milyon Avro ödeyecek.
Hollanda hükümetinin 10 Temmuz'da onayladığı anlaşma, Maliye Bakanlığı'nın itirazları nedeniyle Belçika hükümetinden onay alamıyor.
Bakanlar Konseyi, Adalet Bakanı Stefaan De Clerck'ten dosyayı tekrar incelemesini istedi.
Maliye Bakanlığı müfettişleri, Belçika'nın bu masraflı projeyle hapishane sorunlarını çözemeyeceği üzerinde duruyor.
Maliye Bakanlığı, iki geminin hapishane olarak kullanılmasına ilişkin bir projenin daha ayrıntılı incelenmesini öneriyor.
Hapishaneler Müdürü Hans Meurisse de, komşu ülkeden hücre kiralama yönteminin sorunlara çözüm getirmeyeceğini, hapishanelerde 120 değişik tabiiyetten tutuklu ve mahkum bulunduğunu, hücre sıkıntısının istikrarsızlık ve sosyal endişe kaynağı olduğunu belirtti.
Belçika İnsan Hakları Derneği (LDH), ülkedeki insan hakları ihlallerinin giderek arttığına işaret eden kapsamlı yıllık raporunda, Belçika'da insanların gerekçesiz ve kanıtsız gözaltına alınabildiğini, tutuklanabildiğini, uzun süre yargılanmadan tutuklu kalabildiğini, suçsuz görülüp serbest kaldıklarında tazminat alamadığını belirtmişti.
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu da, sürekli denetlemelerin ardından, Belçika'daki hapishanelerin durumunun "içler acısı" olduğunu tekrarlıyor.
Avrupa Konseyi'nin İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Belçika polisine ve hapishanelerine yönelik ağır eleştiriler içeren raporunu Brüksel hükümetine iletmişti. Raporda, hapishane koşullarına yönelik ağır eleştirilerin yanı sıra belirlenen işkence vakalarına da yer verilmişti.
BM bünyesindeki "İşkenceyle Mücadele Komitesi" raporlarında da, Belçika polisinde ve hapishanelerinde işkence vakaları eleştirilerek, Brüksel hükümetinden çözüm bulması isteniyor.
Belçika'daki hapishanelerde her yıl 300 kadar intihar girişimi kaydediliyor ve en az 30 tutuklunun kendi hayatına son verdiği açıklanıyor.
Belçika'da 3 yıldan az hapis cezasına çarptırılan mahkumlar, hapishanelerde yer olmadığı gerekçesiyle serbest bırakılıyor ve cezaları "askıya" alınıyor.
Ülkede bin kadar mahkum da, "elektronik bilezik" sistemiyle evlerinde "hapis" tutuluyor.
Yargı Gücü, hükümeti "gevşeklikle" suçluyor ve yapılan yargılamaların etkisiz olduğunu, yasaların uygulanmadığını, sanıkların cezalandırılamadığını belirtiyor.
Belçika Adalet Bakanlığı, Hollanda ile anlaşmaya ilişkin dosyanın tekrar incelenerek Eylül ayında hükümete sunulacağını bildirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi